Umělá inteligence objevila rozdíly mezi ženským a mužským mozkem. Je jich poměrně hodně
Umělá inteligence analyzující snímky magnetické rezonance zjistila dosud neznámé rozdíly ve struktuře mozku mužů a žen. Poukázala také na souvislosti mezi strukturou mozku a chováním, které může mnoho různých typů poruch.
Tým z Lékařské fakulty Stanfordovy univerzity (USA) vyvinul systém umělé inteligence, který pouze na základě snímků mozku v 90 % případů přesně určil pohlaví člověka.
"Hlavní motivací pro provedení této studie bylo poznání, že pohlaví ovlivňuje vývoj mozku, jeho stárnutí a příznaky psychiatrických a neurologických poruch," - říká profesor Vinod Menon, autor studie popsané v Proceedings of the National Academy of Sciences.
Systém zjistil specifické rozdíly v několika prvcích mozku - v tzv. výchozí síti, která je mimo jiné zodpovědná za introspekci a sebereflexi, ve striatu, které se mimo jiné podílí na řízení motoriky, a v limbickém systému, který se mimo jiné podílí na spouštění emocí a pudovém chování.
Již dlouho se diskutuje o tom, jak pohlaví ovlivňuje uspořádání mozku. Je například známo, že mozek je vystaven působení hormonů souvisejících s pohlavím. Jeho jednotlivé struktury však vypadají u mužů i žen stejně a fungují podobně.
Pohlaví je silným faktorem v organizaci lidského mozku
Zdá se však, že nyní popsaný systém umělé inteligence našel to, co vědcům unikalo. Jeho autoři mu "ukázali" skeny mozku, pořízené pomocí technologie magnetické rezonance. Zároveň uvedli pohlaví osoby, které patřily. Po nějaké době si počítačový model sám začal všímat jemných rozdílů, nepostřehnutelných jinými dosud používanými metodami.
Při pozdějších testech s použitím 1 500 skenů dosáhl systém přesnosti 90 procent.
Lidé, jejichž mozky byly počítači "ukázány", pocházeli z různých oblastí USA a Evropy, což naznačuje, že objevené vztahy jsou univerzální.
"Je to pádný důkaz toho, že pohlaví je silným faktorem určujícím uspořádání lidského mozku," - komentuje výsledky profesor Menon.
Výzkumníci přitom využili technologii tzv. vysvětlitelné umělé inteligence. Donedávna se systémy umělé inteligence chovaly tak trochu jako černá skříňka - nebylo přesně známo, jaké informace si pamatují, čemu věnují pozornost apod. Právě díky tomuto přístupu se podařilo identifikovat sítě v mozku, které se nejvíce liší podle pohlaví.
Vědci šli ještě o krok dál a vyvinuli další modely podle pohlaví, aby zjistili, zda lze na základě skenování mozku předpovědět výkon v testech intelektuálních schopností.
Výsledky naznačují, že dříve uvedené rozdíly mezi pohlavími se odrážejí v různých aspektech duševní výkonnosti. "Modely fungovaly opravdu dobře, protože jsme zohlednili rozdíly mezi pohlavími. To ukazuje, že zanedbávání těchto rozdílů v organizaci mozku může znamenat přehlížení důležitých faktorů, které jsou základem neuropsychiatrických poruch," - Zdůrazňuje profesor Menon.
Podle vědců lze navíc stejný přístup aplikovat mnohem šířeji. Podobným způsobem lze totiž studovat souvislosti mezi uspořádáním různých struktur v mozku a různými typy kognitivních schopností nebo chování.
Výzkumníci mají v úmyslu zpřístupnit svou technologii všem odborníkům, kteří o ni mají zájem.
"Modely umělé inteligence, které jsme vyvinuli, mají velmi široké využití. Mohou být použity ke studiu toho, jak rozdíly ve struktuře mozku ovlivňují poruchy učení nebo sociálního fungování.
Jedná se o velmi potřebné poznatky, které nám umožní lépe pomáhat lidem zvládat tyto typy problémů." - zdůrazňuje Prof. Menon "
https://deon.pl/swiat/sztuczna-inteligencja-odkryla-roznice-miedzy-kobiecym-i-meskim-mozgiem-jest-ich-calkiem-sporo,2747261