Univerzitní kaplani se sešli na Maltě

Pondělí, 25.3.2024

Malta. V týdnu od 5. do 9. února se na Maltě sešla síť jezuitských univerzitních duchovních správ a center pastorační péče pro vysokoškoláky. Jednalo se o dvanácté setkání této sítě, která byla založena v roce 2010 při setkání v Římě.


Teoložka Nadia Delicata, která je delegátkou pro evangelizaci v maltské diecézi, představila účastníkům hlavní rysy a výzvy katolické církve na Maltě. Jezuitský misionář v Indii Cecil Azzopardi, který je uznávaným duchovním vůdcem a specialistou na ignaciánskou spiritualitu, pomohl skupině zamyslet se nad hlavním tématem letošního setkání: „Být lidmi s rozlišovací schopností v polarizované církvi“. Oba impulzy byly výbornými vstupy a během týdne přispěly k mnoha plodným rozhovorům.

Na setkání byl také prostor pro sdílení zkušeností z různých studentských farností, organizovaný velmi kreativním způsobem – každý musel odpovědět na náhodně vybranou otázku z předem připraveného souboru. Nevyhnutelná spontánnost odpovědí vytvořila snazší způsob, jak poznat, co důležitého se na každém místě děje.

Celý program byl velmi uvolněný, s dostatkem času na zamyšlení. První dopoledne bylo věnováno osobní modlitbě a duchovnímu rozhovoru v malých skupinkách o osobních radostech a zkouškách kaplana. Další ráno vyplnilo rozjímavé zamyšlení o podnětech P. Cecila a pak sdílení a rozhovor v plénu, což byla příležitost prohloubit a osvojit si bohatství nabízených příspěvků. V závěrečném hodnocení byly tyto možnosti programu oceněny jako velmi pozitivní.

Přítomní byli pozváni na noční návštěvu Mdiny a prohlídku Valety s průvodcem. Setkání příští rok se uskuteční v Loyole či Bilbau.


Zdroj/Foto: Jesuits in Europe.

 

(aro)

http://www.jesuit.cz/clanek.php?id=3367