Proběhla přednáška na téma "Zdravá a nemocná zbožnost. Aneb o formování naší spirituality"
15. března 2024 | Sr. Judita Pudełko PDDM
"Ježíš měl největší problém se "pobožnými" lidmi, právě oni ho přivedli na smrt. Tato jejich zbožnost však byla povrchní, neznali Boží srdce". Těmito slovy začala přednáška P. Wita Chlondowského OFM "Zdravá a nemocná zbožnost aneb o formování naší spirituality", která se konala 14. března v aule Národního institutu kultury a dědictví venkova.
Přednášející naznačil, že již Písmo svaté poukazuje na to, že vnější zbožnost nepřináší dobré ovoce. Taková zbožnost se zaměřuje na povrchní věci, je agresivní, manipulativní a vede dokonce ke zločinu. Hrdinové Starého zákona často projevovali povrchní zbožnost, která nezměnila jejich srdce ( Jer 7,9-10), a také Nový zákon oplývá četnými napomenutími (např. sv. Pavel) vůči křesťanům, jejichž chování se příčí jejich nové identitě.
Člověk také dozrává ve svém duchovním životě. Vyrůstá z určitých forem a postojů. Zbožnost obsahuje řadu prvků, které nelze opomenout. Je integrální - odkazuje na Písmo, Tradici, kérygma. Bere v úvahu člověka, jeho osobu, rozhodnutí, emoce, tělo, rozum. Je v souvislosti s osobním povoláním člověka, jeho státnickými povinnostmi. Zúžení zbožnosti na jediný rozměr vede k její patologii. Mezi vážné problémy zbožnosti otec Wit zařadil: povrchní rituálnost, která se neodráží v životě, zbožnost založenou na strachu, magické myšlení, skrupulóznost nebo snahu "zamlžit" skutečnost.
Zdravá zbožnost je založena na lásce, která se projevuje konkrétními činy a postoji (ovoce Ducha - Galatským 5,22-23). Počátkem zralé zbožnosti je všímání si toho, co je ještě špatně, rozpoznání vlastních nedostatků či nezralosti. Zdravá zbožnost propojuje, integruje různé dimenze vnímání Boha, člověka a světa. Uznává, že skutečnost je vždy širší než naše osobní hodnocení či preference. Zdravá zbožnost není útočná, neodpuzuje druhé, kteří smýšlejí jinak. Zbožný člověk je schopen vytvářet důvěrná pouta s druhými lidmi, stejně jako si všímat vlastních potřeb, najít si čas pro soulad mezi aktivitami, modlitbou a odpočinkem. Ve zdravé zbožnosti je možné rozlišovat mezi tím, co je ve víře neměnné a podstatné, a tím, co podléhá změnám v důsledku doby, kultury nebo jiných podmínek. V nemocné zbožnosti naopak převládá zkostnatělost.
Po přednášce otec Wit odpovídal na dotazy účastníků. Na pokračování cyklu "Spiritualita pro Varšavu" zve organizátory Katolická akademie ve Varšavě ve spolupráci s Národním institutem kultury a venkovského dědictví. Další přednáška se uskuteční 12. dubna.
https://www.ekai.pl/odbyl-sie-wyklad-zdrowa-i-chora-poboznosc-czyli-o-ksztaltowaniu-naszej-duchowosci/?fbclid=IwAR3OvdSbTbxQAOJHcmJfgU2G0TrLmFffgyIlP04rxrImoGNuqocFQp5kHhs

 

https://www.youtube.com/watch?v=SgNWV5baU7w&t=1s