ChatGPT v roli Boha? Je smířlivý a cituje blahoslavenství

 Zdroj: lightstock

Různí autoři na internetu radí, jak využívat ChatGPT jako nástroj modlitby, jak pomocí něj hledat biblické verše nebo jak jej použít jako nástroj k vysvětlení jednotlivých knih či perikop. Někteří však zašli tak daleko, že se pokusili zjistit, zda je možné skrze umělou inteligenci naslouchat Božímu hlasu. Jak AI odpovídá na osobní otázky v roli Boha?

Při prvních zprávách o ChatuGPT jsem prožíval určité zklamání. Tušil jsem, že se s tím novým nástrojem budu muset naučit pracovat, a moc se mi nechtělo. První vědecké články o umělé inteligenci jsem četl před dvaceti lety (kolem roku 2004) a neuronové sítě, jejichž speciálním případem je i ChatGPT, tehdy byly ještě hodně neschopné. Sám jsem si poté s touto formou AI začal hrát a jedna, kterou jsem si vytvořil, mi dokonce vydělala nějaké peníze. 

Zpočátku jsem tak měl na ChatGPT trochu povýšený a skeptický pohled experta. Po půl roce používání při programování a po několika pochvalách od šéfa za velmi dobře provedenou práci jsem v pohledu na ChatGPT o něco pokornější. Na všem tom humbuku kolem něj mi ale přišlo nejzajímavější poslouchat, jaké otázky mu lidé kladou.

Začněme nejprve u toho, co nezvládá. Našel jsem blog, který popisoval deset různých dotazů, na něž neumí odpovědět. Například pokud napíšete: „Petr a Pavel sedí vedle sebe na lavičce. Osoba sedící vedle Petra je smutná. Osoba sedící vedle Pavla je veselá. Kdo je smutný? Petr nebo Pavel?“ V odpovědích vám chatGPT začne psát nesmysly. Není schopen logických dedukcí. Ve skutečnosti (a trochu zjednodušeně řečeno) jenom náhodně generuje nejpravděpodobnější výraz, který by měl následovat po slovech, která vidí. O to víc jsou ale některé jeho odpovědi překvapující, jak uvidíme níže.

Boží hlas v ChatuGPT?

Pojďme se nyní zamyslet nad otázkou: Jak se zrcadlí Bůh v této umělé inteligenci? Bylo by možné slyšet Boží hlas skrze ChatGPT? Na to poukázal zajímavým způsobem Wayne Jacobsen, autor mnoha křesťanských knih. Položil mu následující dotaz: „Slyšel jsem od Boha, že se mám rozvést. Co mi poradíš?“ Odpověď byla velice překvapivým způsobem až pastoračně vyvážená. Odpověděl něco ve smyslu, že Bůh je Bohem lásky, že je velmi nepravděpodobné, aby chtěl po někom rozvod a že je důležité své vnímání Božího hlasu vždy konfrontovat s Biblí.

Právě způsob dotazování Wayna Jacobsena, o kterém hovořil ve svém podcastu God Journey, mě inspiroval k následujícím experimentům. Zeptal jsem se, zda by se mnou ChatGPT mohl mluvit jako Bůh z Bible. Odpověděl, že není problém, a zeptal se, co bych rád věděl. Takovou příležitost jsem si nemohl nechat ujít a hned jsem se dotázal: „Co mám dělat ve svém životě?“ Následovala citace přísloví 3,5–⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠6 o důvěřování Bohu celým srdcem a nějaká obecná moudra o tom, že smysl života se hledá delší dobu.

 

Rozhovor: Spíš než samotné AI se obávám toho, k čemu ji lidé mohou zneužít 

Pak jsem přeskočil na velmi třaskavé téma konfliktu mezi Izraelem a Hamásem. Napsal jsem: „Nyní probíhá válka mezi Izraelem a Hamásem. Co mám v takové situaci dělat?“ ChatGPT vypsal následující seznam: zůstaň v bezpečí, informuj se, modli se a medituj, přimlouvej se za pokoj, podporuj dialog, nabídni pomoc a podporuj jednotu. Každou položku tohoto seznamu opatřil vysvětlením v rozsahu dvou vět. Seznam postrádal jakýkoli verš z Bible, což jsem mu následně vytknul a napsal, že jeho podněty nevypadají jako rady Boha z Bible. Omluvil se, jak bývá jeho zvykem, a zacitoval mi Matouše 5,9: Blahoslavení, kdo působí pokoj. 

AI Bůh je mírotvůrce

Pak jsem za pomoci různých otázek zkoušel zjistit, jestli vygeneruje odpověď, která by se dala považovat za podporu odvety Izraele. Nejprve mi zacitoval Matouše 26:52 o schovávání meče. Pak z něj vypadla citace Římanům 12:19, která varuje, abychom se nemstili. Nakonec jsem po dlouhém přeformulovávání svých dotazů docílil toho, aby citoval list Římanům 13,4, který mluví o tom, že vlády nosí meč k trestání. Ať už si myslíte o konfliktu Izraele a Hamásu cokoli, ChatGPT v roli Boha Bible je rozhodně spíše pro mírové řešení než vojenské odplaty.

Po tak náročném tématu jsem schválně brnknul na úplně jinou strunu a zeptal se: „Co na mně jako Bůh Bible máš nejraději?“ Snažil jsem se docílit nějakého osobnějšího textu. Dostal jsem vysvětlení, že Boží láska je bezpodmínečná a Bůh miluje všechny lidi stejně. Na mně se mu prý nejvíc líbí to, že jsem jeho stvoření. Zajímavé.

Ještě mě zajímalo, co bych měl podle Bible dělat. „Co je ta nejdůležitější věc?“ Tady nezklamal a citoval Matouše 22,37-40 o milování Boha a bližního.

Na závěr jsem po něm ještě chtěl, jen tak z recese, nejlepší verše proti kalvinismu a arminianismu. Upozornil mě, že tato debata už trvá pár století a zahrnuje i molinismus, ale pokud tedy budete někdy chtít argumentovat proti kalvinismu, tak použijte 1. Timoteovi 2,3-4, Jana 3,16 a 2. Petrovu 3,9. Proti arminianismu si v případné debatě můžete pomoci verši: Efezským 1:4-5, Římanům 9:16 a Jan 6:44. Alespoň tak mi poradil ChatGPT v roli Boha Bible.

Ve výše uvedených odstavcích jsem při popisu odpovědí ChataGPT používal mužský rod. Je důležité si uvědomit, že to není ani on, ani ona, ani ono. Je to docela sofistikovaný algoritmus, který automaticky generuje texty, a není schopný dedukce, plánování a dalších činností, které jsou součástí inteligence. Všechny jeho odpovědi jsou hodně obecné a postrádají osobní dimenzi, což byl i závěr experimentů Wayna Jacobsena, a s tím souvisí můj oblíbený příběh z dětství, kterým bych se rád rozloučil.

Můj otec byl kazatelem Církve Bratrské. Jednou se modlil a slyšel ve svých myšlenkách hlas, který mu říkal, že má z domova odvézt veškerou exilovou a zakázanou literaturu. V ten den poslechnul toto vnitřní vedení a knihy odvezl. Během následující noci přišla tajná policie a prohledala celý náš byt, protože na hranicích s Německem zadrželi člověka pašujícího křesťanskou literaturu a jedna z kontaktních adres, které měl napsané na lístku papíru, byla naše. Kdyby můj otec nebyl varován v modlitbě, šel by s velkou pravděpodobností do vězení.

Tento příběh jsem slýchával opakovaně ve svém dětství. Stal se před tím, než jsem se narodil. Mému otci tehdy pomohla inteligence, ale rozhodně nebyla umělá. Přeji vám spoustu kontaktů s tímto druhem inteligence, ke které se asi nejvíc hodí přídavné jméno svrchovaná.

https://proboha.cz/magazin/vira/pavel-rusnok/2024/04/chatgpt-v-roli-boha-je-smirlivy-a-cituje-blahoslavenstvi/?fbclid=IwZXh0bgNhZW0CMTEAAR3ayCwEhR13GVmy8MxJSFjLln496BHm2UP519dlWbP2G7JgMg7UyVfCJeM_aem_AfWdPiELOZ0mNGn1_8RgaMKOSKGOfHFwYo6dhpNyh8o_Hvrk3G5cVCxM1L8m8-SKFh6dUocQpKWbqdj1nyR52tAT