Ve vídeňské arcidiecézi se konal první "Den otevřených kostelů".
20. dubna 2024
Tuto neděli 21. dubna bude v rámci projektu "Otevřené kostely" po celý den otevřeno více než 800 církevních objektů ve vídeňské arcidiecézi. V rámci prvního "Dne otevřených kostelů" mohou zájemci na jedné straně objevovat krásu sakrálních prostor a na druhé straně najít prostor pro modlitbu a setkání, zdůraznil na internetových stránkách vídeňské arcidiecéze vedoucí projektu Nikolaus Haselsteiner.
Přestože jsou téměř všechny kostely v arcidiecézi otevřeny každý den v roce, zhruba polovina z nich je přístupná pouze při liturgických slavnostech. V rámci "Dne otevřených kostelů" budou otevřena i často méně známá místa," uvedl Haselsteiner.
Den nebyl vybrán náhodně, ale shoduje se se svátkem svatého Konráda, který byl furtiánem kapucínského kláštera v bavorském Altöttingu, vysvětlil Haselsteiner. Svatý Konrád nejen otevíral brány kapucínského kláštera v Altöttingu, ale také nabízel chudým obyvatelům a poutníkům teplé jídlo a místo k odpočinku a někdy i bavorské pivo.
V tento den bude možné navštívit i běžně hůře přístupná pietní místa, jako je kaple svatého Ondřeje v Arcibiskupském paláci, domácí kaple vídeňského arcibiskupa nebo kaple svatého Stanislava Kostky vyzdobená v místnosti, kde mladý polský jezuita bydlel před odjezdem do Říma.
Protože církev v neděli slaví Světový den modliteb za povolání, konají se v mnoha kostelích slavnostní bohoslužby. Kněží, řeholníci a jáhni zvou lidi ke společné modlitbě v kostele nebo kapli a pak jsou připraveni k rozhovoru.
Na některých místech vítají nově příchozí členové farnosti kávou a koláčem, někde mají dokonce speciální denní programy. V neděli 21. dubna budou v kostelech rozmístěny farní schránky Caritas s nápisem: "Pomáhejte jako Konrád" a dary do nich vybrané jsou určeny na naléhavě potřebnou pomoc lidem v nouzi.
Novou "kulturou přijetí", která probíhá od začátku dubna, chce vídeňská arcidiecéze povzbudit více lidí k návštěvě kostela. Kromě "Dne otevřeného kostela" k tomu patří i aplikace a speciální školení pro "vítání návštěvníků" během bohoslužeb i mimo ně. Zvláště ve velkém městě, kde převládá anonymita, se nově příchozí nebo hledající často cítí osaměle.

"Měli by mít možnost rychle a snadno najít kontaktní osobu v církvi," vysvětlil Haselsteiner záměr církevní uvítací kampaně.
https://www.ekai.pl/w-archidiecezji-wiedenskiej-pierwszy-dzien-otwartych-drzwi-kosciolow/