Festival života v Kokotku
8. července 2024
Arcibiskup Stanisław Gądecki, předseda Polské biskupské konference, udělil Festivalu života, největšímu katolickému festivalu pro mladé lidi pod širým nebem v Polsku, čestnou záštitu. Akce se bude konat od 8. do 14. července v Kokotku pod heslem "Vrať se domů".
Festival je pořádán v Kokotku, okrese Lubliniec ve Slezsku, v malebném prostředí lesa a rybníka. Tématem každého ročníku akce je životní příběh vybrané biblické postavy. Program týdenního festivalu zahrnuje koncerty polských hudebních hvězd, konference, workshopy a extrémní běh vodou, bahnem a pískem. Kromě toho - každodenní mše svaté, pobožnosti, rozhovory ve skupinách sdílení a 24hodinová adorace Nejsvětější svátosti.
"Během tohoto týdne se děje všechno. Je čas na zábavu, hodnotné rozhovory, setkání s novými lidmi. Každý má ve svém srdci jiné potřeby: setkat se s Bohem, s druhými, ale také strávit čas sám se sebou. Na Festivalu života můžete toto všechno zažít. Nejvíce mě uchvacuje, že na tvářích mladých lidí je zde jednoduše vidět radost," říká Natalia Skrzypiec, dříve účastnice a nyní jedna z organizátorek festivalu.
Festival života v Kokotku a Lednici se letos koná pod společným heslem "Vrať se domů".Tématem letošního ročníku v Lednici (1. června) budou vztahy. Pokračování a rozvíjení tohoto tématu se uskuteční na Festivalu života v Kokotku (8.-14. července).
"Na první pohled se může zdát poněkud paradoxní, že na dvě největší náboženské akce pro mladé lidi zveme s heslem "Vrať se domů". Význam těchto slov je ovšem mnohem hlubší. Na Festivalu života budeme mluvit o církvi jako o domově, kam se můžeme vracet se všemi svými těžkostmi, ale i vítězstvími. K těmto úvahám nás povede starozákonní postava Ester," vysvětluje P. Tomasz Maniura OMI, hlavní organizátor Festivalu života.
Předchozích ročníků Festivalu života se zúčastnili účastníci nejen z Polska, ale také z Austrálie, Kanady, Spojených států, Velké Británie, Belgie nebo Norska. "Zahraniční účastníci festivalu ve svých svědectvích opakovaně uvádějí, že pohled na tisíce bavících se a modlících se mladých lidí je pro ně nesmírně cennou zkušeností, kterou nemají možnost zažít v místě svého bydliště," zdůrazňuje Szymon Zmarlicki, mediální zástupce Festivalu života.
Hlavním organizátorem Festivalu života je otec Tomasz Maniura, oblátský misionář a zakladatel služby mládeži NINIWA, známý vedením zahraničních cyklistických výprav týmu NINIWA (např. do Jeruzaléma, Maroka, na Nordkapp a na Sibiř) a založením rekolekčního a rekreačního centra v Kokotku.
Sdružení mládeže NINIWA / BP KEP
https://www.zyciezakonne.pl/wydarzenia/festiwal-zycia-w-kokotku-2/