Francie: Pán Bůh s námi jedná dost drsně, svět potřebuje Ježíše.
Pán Bůh nás tlačí kupředu, a to dost drsně, říká předseda francouzského episkopátu a komentuje situaci v místní církvi. Ta je poznamenána vážnou krizí způsobenou sekularizací a skandály. Zároveň se v poslední době objevil náhlý a nečekaný příliv mladých lidí, kteří žádají o křest. Ne vždy rozumíme tomu, co od nás Bůh chce, ale jsem přesvědčen, že pracuje na své vinici, aby nesla více ovoce, dodává arcibiskup Éric de Moulins-Beaufort.
Krzysztof Bronk - Vatikán
"Proto," řekl arcibiskup de Moulins-Beaufort v rozhovoru pro televizi KTO, "musíme na tomto Božím díle spolupracovat, jak nejlépe umíme, nakolik jsme schopni ho pochopit. A musíme také s odvahou vyjít vstříc všem kolem nás, protože máme důkazy, a to velmi různé, že Kristus přitahuje a že lidstvo potřebuje Ježíšovu osobu, jeho poselství, ale také jeho gesta, aby on sám mohl dát světlo a sílu lidem, kteří se s ním setkávají."
Podle arcibiskupa de Moulins-Beauforta je to zvláště důležité v kontextu krize, kterou dnes Francie a moderní svět prožívají, protože, jak říká, křesťané, a zvláště katolíci, mají zdroje, které potřebují k úspěšnému proplutí touto krizí.
"Možná, že naše francouzská společnost," řekl arcibiskup de Moulins-Beaufort, "už nechce být křesťanská. (...) I když zároveň mnoho lidí se chce stát křesťany. V každém případě je důležité, aby každý slyšel, jaké je naše poslání křesťanů uprostřed tohoto světa, aby věděl, že jsme svědky toho, že lidský život může být silnější než smrt, že bratrství, láska mezi lidmi může být silnější než smrt a že se nemusíme vzdávat tváří v tvář utrpení a smrti."
V rozhovoru pro televizi KTO předseda francouzské biskupské církve rovněž poukázal na důležitost podpory Ukrajiny v jejím boji proti ruské agresi. Tato válka se týká nás všech, zopakoval arcibiskup de Moulins-Beaufort. Připustil, že to říkají i jiní, ale on je o tom hluboce přesvědčen.
"Ano, Ukrajina bojuje za svou svobodu," řekl arcibiskup de Moulins-Beaufort. - Ale svoboda Ukrajiny je důležitá i pro naši svobodu, pro svobodu nás všech. Protože chceme žít v zemi, jejíž ústava, jejíž základ tvoří svobodná volba občanů, a ne tíha dějin nebo tíha politické moci, která je nám vnucována. A v této válce jde o skutečné sázky, které je třeba bránit. A myslím, že to musíme udělat nejen ve vlastním zájmu, ale dlužíme to i lidstvu, protože Evropa, Evropská unie je také určitým světlem pro mnoho zemí světa."
Arcibiskup de Moulins-Beaufort prohlásil, že Evropa a její integrace je pro dnešní biskupy důležitým tématem. Přiznal, že ačkoli byl sám v době vzniku Evropské unie ještě dítětem, cítí se být dědicem závazků, které byly tehdy přijaty.
"Jsme dědici tohoto velkého rozhodnutí," řekl arcibiskup de Moulins-Beaufort, "rozhodnutí také duchovní povahy, které spočívá v tom, že evropské země, které spolu po staletí z různých důvodů válčily, se rozhodly učinit se vzájemně závislými, aby mohly budovat mír a do jisté míry se donutily neustále hledat řešení, která je sblíží tak, aby byl mír zachován. To je dobré duchovní rozhodnutí, které je v souladu se smyslem dějin, jak je zjevil Kristus. Jedním z důsledků vzkříšení totiž je, že smyslem dějin není nadvláda jedné říše nad druhou, nadvláda jedné rasy nebo etnické skupiny nad druhou, ale jednota mezi lidmi."
https://www.vaticannews.va/pl/kosciol/news/2024-04/francja-pan-bog-obchodzi-sie-z-nami-dosc-brutalnie-swiat-potrz.html