15. mezinárodní setkání doprovázejících mladé lidi
Vážení diecézní kněží, bratři a sestry, milí doprovázející mladé lidi nejen na při rozlišování povolání, rádi bychom Vás pozvali na 15. mezinárodní setkání doprovázejících mladé lidi (nejen při rozlišování povolání), které se uskuteční ve dnech 18. – 21. 4. 2024 na Velehradě v poutním domě Stojanov. Začátek programu je ve čtvrtek večeří, plánovaný konec je v neděli obědem. Zveme zvláště ty, kteří pracují s mladými a pomáhají jim hledat jejich povolání.
Tématem celého setkání bude: Mladý člověk DNES. Máme mu co nabídnout?
Těšit se můžete na společné sdílení, neformální večery, prostor k modlitbě…
Účast přislíbili:
P. Roman Groszewski SJ „Kde se nachází mladý člověk, kde se nacházíme my?“– Jezuitský kněz, duchovní správce, vede rekolekce. Vystudoval biblickou teologii na Univerzitě kardinála Stefana Wyszyńského. Několik let působil jako vysokoškolský kaplan ve Varšavě. Je spoluzakladatelem společenství "Domov v náručí Otce". Jeho vášní jsou ignaciánské rekolekce a zejména cesta kontemplativní spirituality. V současné době žije a pracuje v Kodani.
Mgr. Libor Všetula „Styl osobností aneb s kým se můžeme setkat“ – katolický kněz a salesián, který se celý život pohybuje mezi mladými lidmi, a to doslova na všech frontách. Vedl rozvojové programy pro školy, vyučoval na základní, střední i vysoké škole, organizuje tábory, duchovní obnovy nebo setkávání mladých osobně i přes sociální sítě. Média jsou další oblastí, kde působí jako moderátor, lektor a tvůrce. Sám sebe považuje za kreativce, který miluje neprobádané oblasti, hledá neotřelé přístupy a „trápí“ se otázkou, jak je možné žít smysluplně víru v Boha v katolické církvi v 21. století.
Mgr. Terezie Pilátová PhD. „Identita mladého člověka dnes“ – Pracuje jako poradce v manželské a rodinné poradně Bethesda. Věnuje se individuální práci s klienty a práci v partnerském a rodinném poradenství. Zároveň je zaměstnána v psychologickém ústavu AVČR, kde se věnuje tématu psychologie osobnosti a vývojové psychologii, jejím hlavním tématem je psychologie změny. Je lektorkou workshopů o rodině, psychologických změn v dospívání a v komunikaci.
MgA. Martin Hak „O statečné babičce Jarušce“ – Je vypravěčem příběhů a učitelem vyprávění. Před více než 20 lety začal objevovat, že živé vyprávění příběhů (také Storytelling) je silný a krásný způsob setkání lidí s příběhem a že má kořeny tak dávné a společné všem kulturám světa, až se točí hlava. V současnosti Martin vypráví příběhy na oficiálních i kuriózních jevištích dospělým i dětem, vědcům, žákům, studentům, knihovnicím, farářům, učitelům, manažerům, šéfům šéfů, divadelníkům, ...
Umění vypravěčů také vyučuje v kurzech svých i ve spolupráci s různými institucemi (DAMU Praha, MU Brno, Junák - český skaut, ...). Martin sám o svém řemesle říká, že všechny příběhy, skutečné, staré, současné, pohádkové, mýtické, ... jsou krajinami plnými lidské zkušenosti, moudrosti a inspirace a vypravěč je průvodce, který vás do příběhu umí vzít na výlet tak, že okolní svět na chvíli zmizí, abychom jej po návratu mohli vidět novýma očima