Téma nového bulletinu Jezuité potěší milovníky hudby

Pondělí, 8.4.2024

Praha. V těchto dnech vyšlo první číslo letošního ročníku Jezuitů a jeho hlavním tématem je „Dar hudby“.


Úvodní slovo připravil P. Miroslav Herold SJ. Dotýká se v něm inspirace umělců i hudby jako místa setkání s Bohem.

Jezuité se již nějakou dobu zabývají zprávou otce generála o stavu Tovaryšstva, jejíž poslední kapitola je zamyšlením nad tím, kam je Duch Svatý vede. Z těchto myšlenek můžete okusit i vy.

Do tématu vztahu jezuitů k hudbě uvádí článek P. Michala Altrichtera SJ. Jak k ní stál svatý Ignác a jeho následovníci… Slovenský jezuita P. Vlastimil Dufka je hudebník, který svým nástrojem pomáhá utvářet atmosféru různých setkání. V rozhovoru vypovídá o svém vnímání hudby i o jejím místě v církvi. Také anketa se ptá na význam hudby pro vztah k Bohu několika českých jezuitů a jejich spolupracovnice sestry Anny Lexmaulové.

České kořeny má rakouský jezuita P. Gerwin Komma. Při příležitosti jeho padesáti let kněžství v rozhovoru jeho život a povolání mapuje sestra Kamila Trojanová CJ. Do střední části bulletinu je vložena barevná fotografická připomínka návštěvy otce generála v České republice v listopadu loňského roku.

Další text nás přivádí na Filipíny, kde hraje hudba mezi jezuity a v jejich apoštolátu významnější roli, než jsme zvyklí u nás.

V listopadu 2023 zemřel německý jezuita P. Hans Waldenfels, který znal i české prostřední. Tuto osobnost přibližuje P. Pavel Ambros SJ. I připomínka zemřelého P. Františka Brázdila SJ je spojena s hudbou, neboť před svým vstupem do Tovaryšstva byl primášem folklórního souboru Včelaran a lásku k hudbě si zachoval i dále.

V závěru časopisu najdeme jako obvykle upoutávku na několik knih, krátké zprávy z Tovaryšstva, jubilea českých jezuitů a pozvání na rytířské tábory vedené bratrem Václavem Dlapkou SJ.

 

(aro)

http://www.jesuit.cz/clanek.php?id=3380