Případová studie - Diakon Joe
Diakonu Joeovi bylo trochu líto Lily, mladé ženy, která se připojila k farnímu programu RCIA jako nově obrácená. Lily vyjádřila pocity izolace, kdy nemá téměř žádné přátele. Svěřila se s příběhy o tom, jak byla ve škole šikanována a vždy měla problém zapadnout. Joe se stará o to, aby byla Lily na večerních setkáních vždy vítána, a když přijde na mši svatou, snaží se ji s úsměvem pozdravit.
Lily říká, že jí dělá potíže porozumět některým aspektům víry, a ptá se Joea, zda by jí mohl pomoci lépe porozumět katechismu. Domluví si s ní schůzku po RCIA sezeních, aby si s ní prošli.
a probere s ní některé věci.
Lily vždy po jejich setkáních pošle Joeovi zprávu "jen tak na poděkování, Lily xx" a Joe vždy odpoví
se smajlíkem.
Po mši svaté, při níž je do církve přijato šest lidí, chce Joe Lily pogratulovat za všechno. její tvrdou práci a dává jí malý dárek v podobě růžence a modlitební knížky.
O několik týdnů později dostane Joe od Lily dopis, ve kterém se Lily svěřuje, jak moc pro ni jejich vztah během její Cesty ve víře znamenal. Říká Joeovi, jak výjimečný člověk je a že nikdy předtím necítila takovou laskavost a lásku. Joe jí odpovídá přáním, v němž píše, jak je na ni hrdý a že se těší, až ji bude moci každý týden vidět na mši svaté.
Po nedělní mši se Joe loučí s farníky, a když se na Lily usměje a řekne, že ji tam moc rád vidí, ta ho obejme a políbí na tvář a rychle odejde. Joe se cítí trochu nesvůj, ale ignoruje to.
Ten týden dostane další dopis. Tentokrát Lily vyjadřuje, jak moc Joea miluje, a má pocit, že se do něj zamilovala. Joe jí odpoví, jak mu to lichotí, a snaží se jí jemně vysvětlit, že tyto city není schopen opětovat. Trochu mluví o tom, že nechce zranit její city.
Dopisy však začínají být častější, výmluvnější a Joe pokaždé odpovídá s většími a většími podrobnostmi o tom, proč nemohou mít romantický vztah. Brzy začne Joe denně dostávat textové zprávy, e-maily a dopisy, na které stále dlouze odpovídá, a nyní vídá Lily potloukat se kolem kostela a poblíž svého domu.
Cítí se pronásledován a neví, co má dělat.
Otázky;
Co by měl Joe nyní dělat?
Mohl Joe udělat něco, aby se tomu vyhnul?
Zažili jste někdy nechtěnou pozornost? Pokud ano, co jste udělali?
Jakou podporu byste podle vás mohli využít a kdy?

https://jp2directory.org/wp-content/uploads/2021/01/Case-Study-Deacon-Joe.pdf