Prostě kněz
Zvolit si kněžskou cestu znamená přijmout průměrnost ve smrtelnosti a toužit po svatosti ve věčném životě.
Vyrostl jsem v malé vesnici, v obyčejné farnosti. Hrdinství otce Popieluszka ani myšlenky otce Tischnera jsem neznal, básně otce Twardowského jsem dokonce začal číst velmi pozdě. Měl jsem co do činění s obyčejnými kněžími. V baretech, s nákupní síťkou, pěšky, na skládacím kole, pak v nějakém autě. Někdy hráli s ministranty fotbal, když potřebovali, vystřihovali profil papeže z polystyrenu, pořádali betlém atd. Ale především sloužili mši svatou, zpovídali a katechizovali. A abych byl upřímný, víc jsem od nich ani nečekal. Kněz je kněz.
Jsem si vědom toho, že v té době byly motivace pro volbu kněžské dráhy, zejména v provinciích, různé. U nás bylo známé rčení: „Kdo má ve svém rodu kněze, nebude chudý.“. Možnost společenského vzestupu a tato polomagická víra ve zvláštní Boží ochranu nad kněžskou rodinou měly velký význam. V takové atmosféře nebylo těžké minout se povoláním, utrpět neštěstí nebo dokonce skandál. Dnes je situace jiná. Dnes mladí muži jednoduše rozlišují a vybírají si. Ale jistě se už o kněžské dráze neuvažuje jako o kariérní cestě? Když vidíte některé „akce povolání“, máte například dojem, že život řeholníka je o zábavě v mužské skupině a o rozvíjení vlastní záliby. V takové atmosféře je také snadné zaměnit povolání za příležitost. A také na skandály.
Volba kněžské cesty, stejně jako volba zasvěcené cesty, je souhlasem s průměrností ve smrtelnosti a touhou po svatosti v životě věčném. Je to souhlas s tím, že budeme někým obyčejným - abychom neuvedli do rozpaků nebo nesvedli věřící, kteří nám byli svěřeni. Největší ctižádost je v oblasti ducha. Je to vzdát se snahy udělat na lidi co nejlepší dojem a místo toho očekávat nevyhnutelné ponížení. Podobnou myšlenku vyjádřila poetičtěji i svatá Faustyna: "Pane Ježíši, chci se před tebou stát obětní hostií a před lidmi pouhou oplatkou".
https://www.gosc.pl/doc/8761824.Po-prostu-ksiadz?fbclid=IwZXh0bgNhZW0CMTEAAR0jBwnAhbsoHIroZegLG38bujydWNPrXf1aFs9BvqGJbZuuDgvDh1JIqYU_aem_AeFX19g5s-m9TI-oshDzuXgMtyswS-gAopHk1HXjD4Jv-jx2_BfxtupjadKlqmiOXPAtvpzcJjIWxe-J4R16KO8G