S. Becquart: diakonát žen by mohl být ponechán na rozhodnutí místních církví
06. května 2024
Francouzská řeholnice sestra Nathalie Becquartová se domnívá, že je možné, aby o diakonátu pro ženy rozhodovaly jednotlivé místní církve. "Nevím, ale byla by to možnost," připustila sestra Becquartová v rozhovoru pro německý katolický týdeník Die Tagespost, který vychází ve Würzburgu. Řeholnice je členkou vedení generálního sekretariátu biskupské synody v Římě, kde zastává funkci podsekretářky.
S. Becquartová upozornila, že Druhý vatikánský koncil (1962-1965) obnovil trvalý diakonát pro muže. Biskupským konferencím a diecézím však byla ponechána volnost v rozhodování, zda jej chtějí zavést. "De facto se to týká především Evropy a Severní Ameriky, ale vůbec ne Afriky, Asie a Oceánie", protože tyto místní církve si vytvořily jiné modely, které zohledňují jejich místní potřeby.
Papež František je otevřený otázce diakonátu pro ženy, ale ne otázce kněžství žen, vysvětlila řeholnice. Zároveň upozornila, že v otázce diakonátu pro ženy však neexistuje shoda na celosvětové úrovni, a to ani mezi ženami a biskupy. Domnívá se, že papež v současné době nemůže nebo nechce v zájmu jednoty církve v této otázce rozhodnout.
Nathalie Becquartová se narodila v roce 1969 a patří do kongregace sester xaveriánek, která byla založena v roce 1963. V roce 2021 ji papež František jmenoval jednou ze dvou podsekretářek generálního sekretariátu biskupské synody v Římě. Je první ženou v historii, které bylo umožněno účastnit se hlasování biskupské synody. V témže roce ji podnikatelský časopis Forbes ocenil jako jednu z nejvýznamnějších žen světa starších 50 let.
https://www.ekai.pl/s-becquart-diakonat-kobiet-moglby-byc-pozostawiony-decyzji-kosciolow-lokalnych/?fbclid=IwZXh0bgNhZW0CMTEAAR1DVpqhToKft16oR8FEX0Inc1n-rnWTXNF2KD8B8YHILo3Gx7qN40ufwYw_aem_AZC93jh-fx9O-aZNFT64qQfFGMUL5Lx5AbCpYCLNRN9t2wurVdd1KmSTn9QfEst-9RrLEC8WpurRGiQEYZKtJxLN