Rakousko: Evropští účastníci biskupské synody se v srpnu sejdou v Linci
Zástupci evropských místních církví na synodálním shromáždění ve Vatikánu se sejdou na konci srpna v rakouském Linci k teologické diskusi. Základem třídenního semináře bude pracovní dokument ("Instrumentum laboris"), který připravil synodní sekretariát v Římě pro 16. řádné generální shromáždění biskupské synody. V rozhovoru pro rakouskou katolickou agenturu Kathpress o tom informovala linecká teoložka Prof. Klara Csiszar. Konference se bude konat od 29. do 31. srpna na Katolické univerzitě v Linci. 
Iniciativa k setkání vzešla jak od účastníků synody, tak od synodních teologů, kteří se zúčastnili již prvního plenárního shromáždění biskupské synody v Římě v říjnu loňského roku. "Stejně jako na jiných kontinentech pokračuje výměna názorů i mezi zasedáními," vysvětluje profesorka Csiszar, který se synody zúčastnila jako teologický expert a nyní je členem organizačního výboru srpnového semináře. Dalšími členy přípravné skupiny jsou místopředseda Rady Konference evropských biskupů (CCEE) arcibiskup Ladislav Nemet z Bělehradu a synodní experti profesor Christoph Theobald z Paříže a profesorka Myriam Wijlens z Erfurtu.
Prof. Csiszar informovala, že srpnové setkání podporuje kardinál Mario Grech, generální sekretář biskupské synody, a také CCEE a Rakouská biskupská konference. Semináře v Linci se zúčastní předseda rakouského episkopátu, salcburský arcibiskup Franz Lackner, a bělehradský arcibiskup Nemet. Svou účast již potvrdili další biskupové z Polska, Francie a Švýcarska. Z Francie přijede arcibiskup z Marseille, kardinál Jean-Marc Aveline. Duchovním průvodcem setkání bude P. Tomáš Halík z Prahy, informovala profesorka Csiszar, který je jako děkan Teologické fakulty Katolické univerzity v Linci jedním z hostitelů workshopu. 
"Cílem setkání je navázat dialog mezi zástupci místních církví v Evropě na základě nového ´Instrumentum laboris´ a vyměnit si názory na synodalitu, misii a budoucnost církve v Evropě," - řekla profesorka Csiszar, když popisovala třídenní program v Linci, a dodal: "Nebudeme se soustředit ani tak na teologii, jako spíše na dialog o budoucnosti církve v Evropě."
Celkem bylo do Lince pozváno asi 120 lidí z celé Evropy. Kromě hlasujících účastníků biskupské synody jsou zde také teologičtí odborníci a moderátoři, kteří byli přítomni na biskupské synodě v říjnu loňského roku a zúčastní se také nadcházejícího shromáždění ve Vatikánu. Registrace na seminář je otevřena do 12. května a lze ji provést elektronicky na webových stránkách.
https://misyjne.pl/austria-europejscy-uczestnicy-synodu-biskupow-spotkaja-sie-w-sierpniu-w-linzu/