Faráři na synodním shromáždění v Římě vybízejí k naslouchání
10. května 2024

HONGKONG (SE): Otec Joseph Liu Ah-lun, farář farnosti Svatého Kříže v Shau Kei Wan, uvedl, že účast na setkání Farní kněží pro synodu v Římě byla plodná, zejména v tom, že posílila jeho odhodlání budovat ve své farnosti rozhovor v Duchu pro všechna společenství.
Setkání se konalo od 28. dubna do 2. května ve Fraterna Domus v Sacrofanu nedaleko Říma. Mezinárodní setkání se zaměřilo na to, jak vytvořit místní synodální církev na misiích. Výsledky setkání pomohou vytvořit pracovní dokument pro druhé zasedání synodálního shromáždění, které je naplánováno na říjen 2024.

Otec Liu, který zastupoval hongkongskou diecézi, se setkal s přibližně 200 faráři z 89 zemí světa. Ti byli rozděleni do přibližně 20 skupin po 12 lidech, z nichž každá měla zástupce z různých kontinentů. Faráři ve skupině otce Liu pocházeli z Filipín, Indonésie, Spojených států, Malawi a dalších míst, připojil se i zástupce východní katolické církve.
Při papežské audienci 2. května papež František připomněl farářům, aby byli misionáři synodality a naslouchali hlasům různých lidí v církvi prostřednictvím rozhovorů v Duchu. Zdůraznil, že všichni Boží lidé, včetně dětí, mají dary a moudrost, o které se mohou podělit.
Papež je také povzbudil, aby objevovali dary laiků a podporovali jejich účast, udržovali úzkou komunikaci s biskupem ve společenství a otevřeně sdíleli své obtíže.

Otec Liu vyprávěl, jak si na konci audience papež František s každým účastníkem potřásl rukou a prohodil s ním několik slov. Otec Liu využil příležitosti a požádal papeže o modlitbu za hongkongskou a čínskou diecézi, s čímž papež souhlasil. Otec Liu vyjádřil své potěšení a zmínil, že ačkoli se s papežem Františkem setkal poprvé, pociťuje k laskavému Svatému otci blízký vztah. 
Pokud jde o pětidenní diskuse, otec Liu připomněl, že existovalo jen málo pokynů, protože faráři byli povzbuzováni, aby se svobodně podělili o své vlastní příběhy. Hlavním tématem, které představil, byl duch synodality církve, který byl v Hongkongu vždy přítomen prostřednictvím laických služeb a farních rad, ale během nedávného procesu přípravy biskupské synody byl ještě více podpořen. 
Farář se také podělil o to, že farnosti v Hongkongu usilovně pracovaly na tom, aby i během pandemie pokračovaly v pořádání online mší a vášnivě evangelizovaly navzdory různým společenským omezením. 
Pokud jde o situaci v jeho farnosti, hovořil zejména o zkouškách, kterým čelí mladí lidé, jako je nedostatek mládežnických skupin, obtíže při hledání času na setkávání a potřeba poskytovat formaci vedoucím mládeže. Zdůraznil, že je třeba porozumět názorům mladých lidí a zjistit, co potřebují.
...Papež František připomněl farářům, aby byli misionáři synodality a naslouchali hlasům různých lidí v církvi prostřednictvím rozhovorů v Duchu svatém.
Podělil se také o závěry hongkongské syntézy pro synodální církev, která byla zveřejněna v srpnu 2022. Zpráva shrnuje výsledky diecézních konzultací, které se uskutečnily na 13 předchozích konzultačních setkáních, jichž se zúčastnilo téměř 1 200 lidí, a také duchovních rozhovorů a skupinových diskusí, jichž se zúčastnilo 930 lidí. Zpráva zdůraznila několik výzev, kterým církev v Hongkongu čelí. 
Podle respondentů byla jedním z hlavních problémů komunikační propast mezi mladými lidmi a církví. Zpráva navrhovala řešit tuto propast prostřednictvím inovativních služeb, které využívají umění a hudbu. Kromě toho respondenti zdůraznili význam transparentnosti v církvi, která by podpořila účast laiků.
Otec Liu zmínil, že během setkání se faráři všeobecně shodli na tom, že zapojení do rozhovorů vedených Duchem svatým je jedním z účinných způsobů, jak pomoci mladým lidem cítit se spojeni s farností. 
Zatímco nasloucháme, můžeme vidět, co nám situace říká, abychom mohli přemýšlet o tom, jak můžeme pochopit situaci mladých lidí.
Otec Liu

Dodal, že by bylo prospěšné, kdyby se mladí lidé mohli těchto rozhovorů účastnit a diskutovat o výzvách, kterým čelí, nebo o svých očekáváních a zároveň si navzájem naslouchat pod vedením Ducha svatého.
„Při naslouchání můžeme vidět, co nám situace říká, abychom mohli přemýšlet o tom, jak můžeme situaci mladých lidí pochopit,“ pokračoval. 
„Všichni doufáme, že to můžeme využít v naší zemi, ve skupinách mládeže, ve skupinách dospívajících nebo i ve společenstvích dětí,“ dodal. 
Otec Liu uvedl, že setkání mu dalo jasný směr, že rozhovor v duchu by měl pokračovat a být podporován ve zbožných sdruženích, skupinách mládeže a farní radě v jeho farnosti, aby bylo možné naslouchat různým hlasům. Připustil však, že rozhovor v Duchu není snadný a musí se mu naučit duchovní, vedoucí skupin i věřící. 
Během setkání bylo farářům také připomenuto jejich digitální synodní poslání, tedy proniknout do života mladých lidí prostřednictvím digitálního světa, kde mohou být mladí lidé vyslechnuti a přijímat poselství víry. 
Někteří kněží se obávali, že synodální církev nebo že různé hlasy mohou vést ke zmatku nebo nedostatku orientace. Otec Liu souhlasil s výrokem papeže Františka, který během setkání zdůraznil, že je důležité, aby lidé na vedoucích pozicích naslouchali druhým. „Pouze nasloucháním a vedením Ducha svatého může být náš církevní život obohacen,“ řekl.

https://www.examiner.org.hk/2024/05/10/parish-priests-for-the-synod-gathering-in-rome-encourages-listening/news/hongkong/