Setkání pastýřů světa: chceme slyšet, jak Ježíš působí i dnes
30. dubna 2024
- Nepřišli jste sem, abyste si vyslechli učení nebo přednášku o synodalitě. Přišli jste nám vyprávět svůj příběh, protože příběh každého z vás je důležitý,“ řekl kardinál Mario Grech při zahájení setkání ‚Faráři pro synodu‘. Koná se v polovině zasedání biskupské synody o synodalitě a je do jisté míry odpovědí na objevující se výtku, že hlas kněží odpovědných za farní společenství nebyl dosud uspokojivě vyslyšen.
Vidět Boží přítomnost v našich příbězích
Generální sekretář biskupské synody připomněl, že cílem tohoto mezinárodního setkání je naslouchat a ocenit zkušenosti kněží a farářů v jejich místních církvích a nabídnout jim možnost zažít dynamiku synodální práce na univerzální úrovni. - Synodalita je o Bohu, nikoli o církvi. Ježíš Kristus kráčí s námi. Naše příběhy jsou lidskými příběhy, v nichž je Bůh přítomen,“ řekl kardinál Grech.
Upozornil, že „naše farnosti mají pravděpodobně daleko k tomu, aby byly těmi nejlepšími farnostmi, jaké si lze přát. Naše příběhy nejsou dokonalé. Není tedy divu, že je pro nás obtížné pochopit, jak jsou naše příběhy zároveň příběhy Božími. Někdy tedy potřebujeme, aby druzí viděli Boží přítomnost v našich příbězích“.

Vatikánský hierarcha dodal, že právě o tom je probíhající setkání: sdílet příběhy a pomáhat si navzájem vidět Boží přítomnost v našich společenstvích a pochopit, že Prozřetelnost stále píše dějiny církve. Kardinál Grech přítomným kněžím vysvětloval, že organizátoři setkání od nich chtějí „slyšet, jak Ježíš působí i dnes“. - Možná to nejsou dokonalé příběhy, ale jsou skutečné a ne smyšlené,“ řekl a povzbudil je, aby se podělili o to, jak Pán kráčí s jejich komunitami v té části světa, kde působí.
Synodalita je „talentem“ dnešní církve 
Dalším řečníkem byl kardinál Lazzaro You Heung-sik, prefekt Dikasteria pro klérus, který poukázal na význam naslouchání jako protagonisty současného setkání. Zdůraznil, že zkušenosti z uplynulých měsíců ukazují, že přináší překvapivé ovoce a posiluje bratrství každým dnem. - Synodální styl zapojuje všechny pokřtěné prostřednictvím většího objevování spoluodpovědnosti. Neodnímá nic ze služby, ke které jsme jako pastýři povoláni. Naopak ji obohacuje a zdokonaluje,“ řekl kardinál Lazzaro You Heung-sik. Zdůraznil, že „synodalita je velkým talentem, který nám Duch svatý vložil do rukou v této době“.

Zvláštní sekretář posledního synodálního zasedání představil dosavadní průběh synody o synodalitě. - Velkou otázkou je, jak být synodální církví v misii, jaké nástroje přizpůsobit v různých kontextech a ocenit jedinečnost každého pokřtěného při hlásání Krista, řekl otec Giacomo Costa. Poukázal také na důležitost zamyšlení nad službou diecézních biskupů, rolí biskupských konferencí a vztahem mezi církevní synodalitou, kolegialitou biskupů a primátem římského biskupa.
Tvář synodální církve
První den setkání „Faráři pro synodu“ se nesl v duchu tématu „Tvář synodální církve“. Po úvodních prezentacích a projevech odborných řečníků začaly „rozhovory v duchu“ vedené v malých skupinkách, jak tomu bylo i na loňské synodě o synodalitě. V následujících dvou dnech budou kněží pokračovat v dialogu zaměřeném na témata „Všichni učedníci, všichni misionáři“ a „Tkaní vazeb, budování společenství“. Setkání bude zakončeno „dialogem setkání“ během soukromé audience u papeže Františka, po níž bude kardinál Grech předsedat ve vatikánské bazilice závěrečné eucharistii.

Událost „Faráři pro synodu“ pořádá generální sekretariát synody a dikasterium pro klérus ve spolupráci s dikasterii pro evangelizaci a východní církve. Koná se od 28. dubna do 2. května ve Fraterna Domus v Sacrofanu nedaleko Říma. Zúčastní se ho více než 180 kněží z 90 zemí světa. Delegáty jmenovaly příslušné biskupské konference a východní katolické církve. Polsko zastupují kněží Bogusław Jargan, Wiesław Kamiński, Mirosław Tykfer a Paweł Baran. Poláci působící v zahraničí zastupují také episkopáty Turecka (P. Dariusz Stanisław Białkowski), Ruska (P. Wojciech Ziółek SJ) a Střední Asie (P. Szymon Grzywiński). Výsledky současného setkání přispějí k přípravě Instrumentum laboris, pracovního dokumentu pro druhé zasedání synodálního shromáždění v říjnu 2024.

https://www.ekai.pl/spotkanie-proboszczow-swiata-chcemy-uslyszec-jak-jezus-nadal-dziala-dzisiaj/?fbclid=IwZXh0bgNhZW0CMTEAAR00ePrAxNt9KrXGuXunaQPMowuPtkSWzfpVvqFh0hy0XB0CNguPN17WA-E_aem_ARBpEM6AuMNFe5LEkRKewjd0E0LdJHW4NJaA-lcrMQhraTwfygWYya_AwsDD8Xowf6cezk2lH4_cg4XyIuq_la5A