Sestra M. Isabell Naumannová s arcibiskupem Anthony Colinem Fisherem, O.P., metropolitou SydneySestra M. Isabell Naumannová s arcibiskupem Anthony Colinem Fisherem, O.P., metropolitou Sydney 

CÍRKEV

Po staletí předsedali akademické oblasti teologie a klíčovým komisím v církvi převážně muži, ale zásadní roli zde hrají i ženy. S. M. Isabell Naumannová, schönstattská sestra Panny Marie, sdílí své úvahy o své cestě ženy v různých vedoucích rolích v církvi.

Sr. Francine-Marie Cooper, ISSM

„Všichni moji předchůdci byli kněží a biskupové“, vysvětluje s úsměvem s. M. Isabell. Tato schönstattská sestra Panny Marie přitom měla na mysli své jmenování předsedkyní Katolického institutu v australském Sydney, jediné církevní fakulty v této zemi, která uděluje papežské tituly v oboru teologie. Fakulta byla založena v roce 1954 pro Austrálii, Nový Zéland a Oceánii.

S. M. Isabell Naumannová, německá členka Sekulárního institutu sester Panny Marie Schönstattské (ISSM), byla jmenována předsedkyní Katolického institutu v Sydney v roce 2018 arcibiskupem Anthonym Fisherem OP.

Před svým jmenováním s. Isabell řadu let na Katolickém institutu v Sydney vyučovala, její jmenování na místo předsedkyně Institutu však bylo překvapením.

V rozhovoru pro Vatican News s. M. Isabell uvedla: „Není mnoho žen, které stojí v čele církevních fakult nebo univerzit. Ta naše vznikla v roce 1880 a církevní fakultou se stala v roce 1956. Všichni moji předchůdci byli kněží nebo biskupové“.

Tři roky po svém jmenování předsedkyní Katolického institutu v Sydney, v říjnu 2021, byla s. M. Isabell jmenována papežem Františkem členkou Mezinárodní teologické komise (ITC).

Zabývat se otázkami, které jsou pro církev velmi důležité

Úkolem Mezinárodní teologické komise (ITC) je pomáhat Svatému stolci, zejména Dikasteriu pro nauku víry, při zkoumání doktrinálních otázek zásadního významu.

Členové jsou jmenováni Svatým otcem na pět let na návrh kardinála prefekta zmíněného dikasteria a po konzultaci s biskupskými konferencemi.

S. M. Isabell je jednou z mála žen v této komisi. „Je nás jen pět žen a dohromady nás je 29“, sdělila.

Sr. M. Isabell Naumannová se setkala s papežem Františkem v listopadu 2017

Ženský způsob myšlení a přístup k tématu

Podle jejího názoru by ve výborech, jako je Mezinárodní teologická komise, mělo být větší zastoupení žen. Považuje to za důležité, aby se ženské a mužské myšlení více doplňovalo.

„Je to velmi důležité, protože se můžeme zabývat stejným tématem, ale s různými způsoby přístupu, a to je podle mého názoru velmi zásadní doplňování, které musí jít společně, když se zabýváme čímkoli v teologii“, vysvětlila a vyjádřila naději, že v budoucnu bude v těchto komisích více žen.

Papež František často zdůrazňuje význam žen a jejich role v církvi

V projevu k Mezinárodní teologické komisi dne 30. listopadu 2023 řekl: „Ženy mají jinou schopnost teologické reflexe než my muži. Církev je žena. A pokud nebudeme vědět, co je žena, co je ženská teologie, nikdy nepochopíme, co je církev“.

Papež dodal: „A to je úkol, o který vás prosím. Postarejte se o to, aby církev byla méně maskulinní“.

Po mnoha letech práce v církevních kruzích sestra Isabell docenila jedinečný přínos, který by ženy měly církvi poskytnout.

Mariánské charisma společenství Schönstattských sester Mariiných, k němuž sestra Isabell patří, klade zvláštní důraz na pomoc ženám, aby přijaly a rozvíjely svou jedinečnou ženskou identitu a obohatily tak společnost i církev.

Ve své práci v oblasti vzdělávání, administrativy a akademického výzkumu pro církev vidí tato v Německu narozená řeholnice konkrétní způsob, jak žít charisma svého společenství a přispívat k ženskému či mariánskému aspektu v církvi.

Význam žen v kněžské formaci

Předtím, než se stala předsedkyní Katolického institutu v Sydney, působila tato schönstattská sestra Panny Marie jedenáct let jako děkanka pro studium v kněžském semináři.

„Byla jsem první ženou - děkankou pro studium v semináři (sydneyský seminář Dobrého pastýře) zde v Austrálii. Běžně to žena nebývá“, prohlásila.

Zmínila se o zvláštním významu zapojení žen do formace kněží. „Bylo to velmi důležité“, dodala, „když přišlo na rozhodování, zda má určitý kandidát opravdu povolání. Muži k tomu často přistupují z určitého úhlu pohledu, ale my ženy, které jsme více vztahové, máme jiný způsob pohledu na člověka“, vysvětlila. „A podle mých zkušeností je to velmi zdravý a správný způsob rozhodování“.

Sestra M. Isabell shrnula svou zkušenost slovy: Uvědomila jsem si, jak je důležité, že kdykoli se zabýváme vzděláváním, čímkoli, co souvisí s lidskou osobou, je nutné, aby byl zastoupen jak mužský, tak ženský způsob myšlení.

https://www.vaticannews.va/cs/cirkev/news/2024-05/reholnice-v-teologickych-kruzich.html

 

PŘEČTĚTE SI TAKÉ

Sestra Viktorie a její poslání: navrátit úsměv ukrajinským dětem

14/05/2024

Sestra Viktorie a její poslání: navrátit úsměv ukrajinským dětem

10/05/2024

Nigerijská řeholnice a tým Yak Iyamma bojují proti obchodování s lidmi v jižní Nigérii

30/04/2024

Kamerun: Nemocnice řeholních sester slouží devadesáti pěti tisícům lidí