Národní odborná konference "Synodalita - příležitost nebo hrozba pro církev"
07. května 2024 
"Synodalita - příležitost nebo hrozba pro církev" - pod tímto mottem se 23. května 2024 v Lodži uskuteční 3. celostátní odborná konference pořádaná Národním seminářem pro starší muže (35+ pozn JH) . "Ve hře je smysl církve v moderním světě," oznamuje téma vystoupení odborníků z různých center v zemi rektor semináře P. Dr. Slawomir Szczyrba. Během konference bude možné slyšet mimo jiné kardinála Grzegorze Rysia, pátera Prof. Andrzeje Dragułu, Prof. Aleksandra Bańka a redaktora Zbigniewa Nosowského.
Konference se bude konat v budově Vyššího semináře v Lodži, v ulici svatého Stanislava Kostky 14. Začátek je naplánován na 10 hodin.
"Pokud se snažíme nějak myslet a vcítit se do církve podle starého adagia Sentire cum Ecclesia (toto adagium bylo oživeno v době II. vatikánského koncilu), pak nemůžeme lhostejně přejít probíhající synodu o synodalitě, jejíž první část je již za námi a druhá nás čeká. Podle mého názoru - a snažím se to sledovat, poslouchat, číst různá vyjádření účastníků, ale i komentátorů této bezprecedentní události - jde skutečně o návrat k pramenné zkušenosti, k tomu, co nám Duch svatý říká dnes, nám, kteří se stále ztotožňujeme s tím, že jsme jeho dílem, Ecclesia (církev). Rozhodující tedy nebyla ani tak aktuálnost ve smyslu módy: o tom se dnes mluví a píše - i když i ta vstoupila do hry - jako spíše hlubší reflexe: o co tu jde? A tady se hraje o smysl církve v současném světě," říká rektor o. Slawomir Szczyrba v rozhovoru pro KAI.
Za pět let existence Celostátního semináře pro starší kandidáty kněžského svěcení v Lodži se jedná o třetí takovou konferenci. 
Letos uplynulo deset let od založení tohoto semináře. "Poprvé fungoval v Krakově. Bohužel první roky v Lodži byly poznamenány pandemii a omezeními, která na nás byla uvalena a která byla dobře známa. Po jejich zrušení se mezi dospělými absolventy naší komunity zrodila myšlenka pořádat každoroční květnové vědecké zasedání. Současné zasedání je jedinečné jak svým tématem, tak okolnostmi. Toto zasedání věnujeme prelátovi Dr. Josefu Morawovi, prvnímu rektorovi - organizátorovi semináře 35+, k 50. výročí (zlatému jubileu) jeho kněžského svěcení, které připadá na tyto dny," vysvětluje rektor.
- Iniciátoři a organizátoři naší konference jsou seriózní, dospělí studenti-absolventi Národního semináře pro starší kandidáty kněžského svěcení, kteří i dříve ve svém profesním životě a nyní jako studenti teologie (tj. dále získané kompetence) využívají své schopnosti a nadání. Je to také konkrétní odpověď našeho společenství na sen, který ještě před synodou vyslovil kardinál Grzegorz Ryś během setkání Q&A s absolventy obou našich seminářů v rámci otázek a odpovědí, o potřebě iniciativy studentů zdola a zapojení mládeže. Naši starší jsou mladí duchem! - řekl otec Szczyrba.

Konferenci uvede kardinál Grzegorz Ryś, metropolita lodžský.
P. Prof. Andrzej Draguła (USA) přednese příspěvek na téma "Církev aneb dokonalost povolání".
P. Radek Rakowski, farář farnosti Jména Ježíš Poznaň-Łacina, bude hovořit o tom, jak být misionářem v Evropě, zda jsou dnes v Polsku potřebné nové farnosti, a představí historii vzniku farnosti v bloku Łacina v Poznani. 
P. Bartosz Rajewski, farář farnosti svatého Adalberta v Londýně-Kensingtonu, přednese na základě svých zkušeností přednášku na téma "Farnost bez kostela, farář bez fary. Společenství jako dílo v procesu". 
Prof. Dr. Aleksander Bańka (UŚ, delegát na synodu v Římě, bude hovořit o synodalitě jako stylu bytí v církvi. 
Redaktor. Zbigniew Nosowski, šéfredaktor čtvrtletníku "Więź", vystoupí s přednáškou na téma "Proč je špatné zabývat se synodalitou a proč je to třeba udělat". 
P. Dr. Przemysław Sawa (UŚ) nastíní ekumenickou inspiraci synodálního procesu v katolické církvi. 
Sr. Joanna Nowińska SM promluví o dynamice společné cesty církve ve Skutcích apoštolů. 
P. Adam Młynarczyk (student WPK UKSW) přednese příspěvek na téma "Je synoda demokratizací církve? Několik poznámek k pozadí mediální kritiky synody" a cl. Michał Wodzicki (Seminář 35+, student WPiA UŁ a WPK UKSW) - "Biskupská synoda v kanonickém právu".
Po skončení konference se plánuje vydání publikace. 
https://www.ekai.pl/ogolnopolska-konferencja-naukowa-synodalnosc-szansa-czy-zagrozenie-dla-kosciola/