Povolání jako cesta k naplnění života | Mireia Ryšková

VKH Brno

30. 4. 2024

V letošním Týdnu modliteb za duchovní povolání nám teoložka Mirea Ryšková přednášela v jezuitském kostele o tom, jakým způsobem může otázku osobního povolání k jedinečnému vztahu s Bohem uchopit každý z nás. “Ježíšovo volání není žádným výběrovým řízením. Vyvoleným a povolaným je každý člověk, který přijímá Boží blízkost jako dar a zároveň jako výzvu k následování. Povolání od Boha není osud, nýbrž svobodná spolupráce na cestě ke štěstí, k plnosti života. Ježíš sám je vyvolený Boží povolaný k hlásání radostné zvěsti slovem i činem. Proto volá ostatní ke slyšení a zakoušení Boží blízkosti skrze sebe.”

Stojíme na prahu nové reformace? | Tomáš Halík

VKH Brno

7. 12. 2023

Další ze série přednášek VKH Brno v akademické roce 2023/2024. Rádi bychom Vás pozvali na přednášku prof. Tomáše Halíka s názvem: Stojíme na prahu nové reformace? Papež František zahájil podzimním setkáním zástupců světové katolické církve v Římě ohlášený proces synodální obnovy. Někteří ho sledují s velkým očekáváním, jiní s obavami, mnozí této další z dějinných proměn křesťanství vůbec nevěnují pozornost, nechápou její smysl a význam. "Myslet si, že vše může jít stejně pořád dál, když to tak šlo už dlouho, je jed církve", říká papež František. Jaký je historický, myšlenkový a spirituální kontext probíhající reformy? Přednáška proběhla ve středu 6. prosince 2023 v 18 hodin v jezuitském kostele.

Debata bez filtru: Budoucnost církve

Bez filtru

Bez filtru

Debata bez filtru: Budoucnost církve

Budoucnost církve. Je ve hvězdách nebo ji lze pojmenovat a naplánovat? Jaké před námi stojí výzvy a překážky, s čím se budeme muset poprat a co vypadá růžově? Kdo je za to vlastně zodpovědný? A pokud Kristus vládne dějinám, máme mu do budoucnosti vůbec co mluvit?

V záznamu debaty z brněnského jezuitského kostela diskutují Pavel Konzbul, Alena Scheinostová a Marie Kolářová. Moderuje Ondřej Havlíček.

https://bezfiltrupodcast.cz/podcast/debata-bez-filtru-budoucnost-cirkve/