Audience pro účastníky Mezinárodního kongresu o pastoraci mládežeAudience pro účastníky Mezinárodního kongresu o pastoraci mládeže  (Vatican Media)

PAPEŽ

František: Mnoho mladých lidí ztratilo obzor, dejme jim naději

Papež přijal na audienci účastníky Mezinárodního kongresu o pastoraci mládeže, který uspořádalo Dikasterium pro laiky, rodinu a život, a vyzval je k podpoře zejména těch nejkřehčích mladých lidí, kteří „odložili velké sny a propadli smutku a špatnému životu“.

Tiziana Campisi - Vatikán

Naslouchat mladým lidem, doprovázet je v jejich každodenním životě, pastorací tvořenou „malými kroky“, „slovy“ a „jednoduchými gesty“, „chvílemi oslav a modlitby ve společenství“, a pak je nepřemlouvat „k realizaci nápadů, o kterých již rozhodli jiní nebo které ve skutečnosti neodpovídají jejich potřebám“. To jsou doporučení, která papež František adresoval v Klementinském sále Apoštolského paláce těm, kdo se v minulých dnech zúčastnili Mezinárodního kongresu o pastoraci mládeže, pořádaného Dikasteriem pro laiky, rodinu a život.

Mladí lidé musí nést odpovědnost, musí se účastnit dialogu, plánování aktivit a rozhodování. Je třeba jim dát pocítit, že jsou aktivní a plnohodnotnou součástí života církve, a především, že oni sami jsou prvními hlasateli evangelia svým vrstevníkům.

Záběr z audience

Sen papeže Františka

Papež se svěřil, že má sen: aby Jubileum mladých, které proběhne příští rok, a Světový den mládeže v Soulu za tři roky „umožnily mnoha mladým lidem setkat se s Ježíšem, a to i těm, kteří běžně do kostela nechodí, a přinesly jim poselství naděje“. Jeho myšlenky směřují k mladým lidem, „kteří ztratili obzor, kteří odložili velké sny a zapletli se do smutku a zla života“, a zejména k těm v Asii, kteří „ zvláště ve velkých městech trpí ztrátou naděje a uzavřením se do sebe, mají málo vztahů, málo zájmů“. Jeho starostí jsou však také ti, kteří prožívají totéž zoufalství ve všech ostatních částech světa, a proto zdůrazňuje, že „setkání v Římě a Soulu jsou příležitostí, kterou nám Bůh nabízí, abychom řekli všem mladým lidem na světě, že Ježíš je naděje“.

Záběr z audience

Pastorace mládeže v běžných časech

Při vzpomínce na Světový den mládeže v Lisabonu František uznal, že „to bylo velké úsilí, ale stálo to za to, protože po pandemii a uprostřed tolika mezinárodních napětí mladí lidé potřebovali injekci naděje“ a dny v portugalské metropoli „byly skutečnou oslavou radosti ze života a z toho, že jsme křesťany“. Proto také povzbudil „k práci na nadcházejících mezinárodních akcích, ale také a především k „pastoraci mládeže“ v „běžných časech“ a k četbě Gaudete et exsultate, „hymnu radosti“, která „musí být potravou křesťana, výrazem křesťanství“. Pokud jde o každodenní práci v pastoraci mládeže, papež vyzval mladé lidi, aby měli v srdci pět „základních jistot“: „Bůh je láska“, „Kristus tě zachraňuje“, „On žije“, „Duch svatý dává život“, „Panna Maria tě miluje, protože je matka“, „jednoduché pravdy, jejichž hlásáním se člověk nesmí nikdy unavit“. A pokud jsou nové generace zvláště zasaženy „negativními zprávami, které nás obléhají“, a „publicitou válek“, „tyto zprávy nesmí zastínit jistotu, že Zmrtvýchvstalý Kristus je s nimi a je silnější než jakékoli zlo“, zdůrazňuje František.

Je důležité nabízet mladým lidem příležitosti k zakoušení živého Krista v modlitbě, při slavení eucharistie a smíření, při setkáních společenství, ve službě chudým a ve svědectví svatých. Sami mladí lidé, kteří to zažívají, jsou nositeli tohoto hlásání-svědectví.

Záběr z audience

Volba doprovázejícího na cestě víry

Pak je tu „další podstatný prvek“, o který je třeba pečovat, uvedl papež: „je to duchovní rozlišování“, „umění, kterému se musí naučit především pastorační pracovníci: kněží a řeholníci, katechetové, společníci, sami mladí lidé, kteří doprovázejí jiné mladé lidi“; nesmí se improvizovat, musí se prohlubovat, zakoušet a žít.

Na cestě víry a objevování vlastního povolání moudrý doprovázející pomáhá vyhnout se mnoha chybám, naivitě, mnoha okamžikům zmatení a „ochromení“. Má to být vedení, které neubírá svobodu, ale doprovází.

Záběr z audience

Duchovní rozlišování je synodální, osobní a zaměřené na pravdu

František doporučuje přečíst si cyklus katechezí o tom, jak duchovní rozlišování provádět, a pozastavuje se u tří jeho vlastností: Je synodální, osobní a zaměřené na pravdu. Rozlišování je synodální, protože „církev staví vedle sebe bratry a sestry ve víře, abychom kráčeli po cestě společně, ne sami“, zatímco „dnes převládá individualismus: každý jde svou vlastní cestou, každý přisuzuje životu svůj smysl, každý si stanovuje své vlastní hodnoty, své vlastní pravdy“. Pak je osobní, protože mladí lidé „musí být doprovázeni jednotlivě. Každý z nich je jedinečný a neopakovatelný", pokračuje papež, a jestliže ve světě ‚je vše standardizované a uniformní‘, každý z nich ‚si zaslouží, aby mu bylo nasloucháno, aby byl pochopen a aby mu byly poskytnuty rady odpovídající jeho věku, jeho lidské a duchovní zralosti‘. A konečně, rozlišování je zaměřeno na pravdu, protože pomáhá být „pravdivý před druhými, před Bohem, před sebou samým“.

Záběr z audience

Ve společnosti, která je znečištěna falešnými zprávami, kde jsou osobní profily často pozměněny nebo falešné, kde se vytvářejí alternativní identity, má být rozlišování pro mladé lidi cestou autenticity: vyjít z umělých identit a objevit svou skutečnou identitu.

V závěru své promluvy František poděkoval členům Dikasteria pro laiky, rodinu a život, delegátům biskupských konferencí, sdružení a církevních hnutí za jejich „nasazení s mladými lidmi a pro mladé lidi“ a vyzval je, aby šli „odvážně vpřed a přinášeli všem dobrou zprávu, že Ježíš je živý, že Ježíš je Pán“.

Záběr z audience