Inspirace od sousedů - povinné další vzdělávání 2023/24 - oblast vedení, změn atd

Volný překlad - deepl program
Sdílení odpovědnosti - umožnění závazku (170/101/2023/24) 

Budoucnost patří těm, kteří ji mění. Vědomé, cílevědomé a participativní utváření změn. (170/101/2023/24)

Inovace v pastorační péči - vítání nového - inovační laboratoř (170/103/2024) 

Prostě to udělej! - Manažerská praxe pro pastorační služby ve velkých komplexních prostorách (170/104/2024) 

Efektivní vedení týmů (170/105/2024) 

Jazyk v kázání | Workshop psaní a mluvení (170/108/2024) Povinně volitelná oblast............................................................................ 9
 

Sdílení odpovědnosti - umožnění závazku (170/101/2023/24) Povinná oblast

Být společně církví, dávat evangeliu tvář a hlas, odvážně pomáhat společně utvářet společnost - to je to, co nás jako křesťany pohání. Právě tato motivace nás pohání v různých rolích, na plný úvazek nebo jako dobrovolníky, jednorázově nebo dlouhodobě. Společenské rámcové podmínky pro naše angažmá se neustále mění, stejně jako společenské uspořádání církve a místní komunity. Úkolem pastoračních služeb je otevírat prostor na rovnoprávném základě se všemi zúčastněnými, objevovat charismata, umožňovat angažovanost a společně se učit novým věcem.

Školení nabízí příležitost seznámit se se základy různých dimenzí umožnění pastorační péče a pracovat na jejich praktické realizaci.
V průběhu kurzu si můžete odnést mj. tyto informace:
1. aktualizujete a rozšíříte své znalosti:
- Ujistíte se o biblických a ekleziologických základech a seznámíte se s novějšími přístupy k orientaci na charisma.
- Pochopíte základy managementu dobrovolníků a budete znát definici, kritéria a pracovní metody síťového působení.
- Uvědomí si, proč je pro pastorační praxi důležité vědět, jak se dospělí učí, a podle toho navrhovat formy.
Podle toho navrhovat formáty.

2. posílíte své možnosti jednání, např. tím, že
- používáním přístupu k objevování charismat zaměřeného na zkušenost;
- podporou osobní odpovědnosti ve stávajících projektech a podporou nových iniciativ tam, kde je to nutné;
- vedením a doprovodem procesů učení, které jsou nezbytné k zahájení tvořivosti a změny;
- Vytvářet prostor a příležitosti pro navazování kontaktů v rámci pastorační oblasti a v komunitě,
- různými způsoby podporovat skupiny, aby se mohly organizovat;
3. Rozvíjíte svou schopnost účinně podporovat angažovanost druhých, protože jste
- rozpoznáváte lidi s jejich schopnostmi a charismaty, důvěřujete jim a máte k nim důvěru;
- Umožnit lidem realizovat jejich vlastní povolání;
- Povzbuzovat lidi k jednání na základě vlastní odpovědnosti a podporovat jejich další rozvoj;
- sdružovat lidi se společnými zájmy.
- Při tom všem budete reflektovat sami sebe v roli facilitátora a multiplikátora.

Registrace na tuto akci probíhá centrálně prostřednictvím faráře.


„Budoucnost patří těm, kteří ji mění.“ Vědomé, cílevědomé a participativní utváření změn. (170/101/2023/24) 
Změna je základním rozměrem lidského života a křesťanské víry. Kolínská arcidiecéze musí také reagovat na sociální a církevní změny, jakož i na rostoucí nedostatek lidských a finančních zdrojů. Jako pastorační služby jsme těmito změnami ovlivněni, máme také za úkol je aktivně realizovat. A doprovázet a zapojovat lidi ve farnostech a společenstvích.

Cílem kurzu je podpořit vás jako pastorační tým v různých rolích a úkolech při kompetentním provádění procesů změny a participace v pastorační práci. Kurz učí praktickým dovednostem a teoretickým principům řízení změn, tj. vědomé organizaci změn jako cíleného procesu změny.
Po absolvování tohoto kurzu budete mít možnost se seznámit se změnami, které se týkají ...
... lépe uvědomovat a chápat dynamiku změn ve farnostech a v pastorační práci.
... zamyslet se nad svým osobním postojem ke změnám a také analyzovali změny v církvi a společnosti a nadcházející změny v kolínské arcidiecézi.
... mít k dispozici nástroje, které jim umožní plánovat, organizovat a řídit proces pastoračních změn.
... znát metody a formáty akcí pro zapojení těch, kterých se změna týká a kteří se na jejím utváření podílejí, a umět řídit různé úrovně účasti.
... vědět, co je důležité při komunikaci o změně.
... mít větší jistotu a praktickou zkušenost s komunikačním řešením obtížných situací a odporu vůči změnám.
... porozumět principům a možnostem agilních metod („změna v malých krocích“) a sebeorganizace skupin.
 

Inovace v pastorační péči - vítání nového - laboratoř inovací (170/103/2024) 
Vyvíjet něco nového se v církvi stává stále častěji normou. Jsou to lidé s charismatem, elánem a odhodláním, kteří reagují na změny v církvi a společnosti s odvahou pustit se do experimentování.
Jak ale postupovat při zavádění inovací v době nejistoty? Jak oslovit lidi, kteří už nic neočekávají nebo od církve očekávají stále méně? Jak proměnit dobrý nápad v úspěšný projekt? Na to neexistuje žádný plán, ten lze vyzkoušet a rozvíjet pouze s lidmi a pro lidi. Základem každé inovace je společné uvědomění: Co nás živí? Proč jsme společně církví? Co je jádrem naší naděje? Pak jde o to číst „znamení doby“, zaměřit se na adresáty a teologicky uvažovat o misijním poslání církve a upřesnit ho v souvislostech.
Cílem inovační laboratoře je poskytnout pastoračním pracovníkům správné nástroje pro rozvoj něčeho nového.

 

Prostě to udělejte! - Řídicí praxe pro pastorační služby ve velkých komplexních prostorách (170/104/2024) 
Ach ano, pak je tu 1000 dalších záležitostí v týmu, nadřízený chce něco jiného... Tančit na mnoha svatbách najednou se nedá dělat „jen tak“. Je pochopitelné, že se vám věci mohou rychle vymknout z rukou; okolnosti se rychle vyvíjejí a mění a vy máte pocit, že nestíháte.....
Díky této akci se naučíte zastavit se v „každodenním šílenství“ a proboxovat si cestu každodenním životem přehledným způsobem.
To, co již znáte, se prohloubí a to, co ještě neznáte, se procvičí. V obou případech platí, že praxe dělá mistra! Poznávat, zkoušet a cvičit tak, abyste přesně pokryli potřeby a požadavky své praxe a vyzbrojili se spoustou nástrojů pro každodenní život - to je cíl.
cíl. Jste připraveni vyrazit? Jsme a těšíme se na vás!
Tento program si mohou rezervovat pouze ti, kteří byli kontaktováni ohledně účasti.
 

Efektivní vedení týmů (170/105/2024) 
Blended learning training - učení jinak s individuálním zaměřením a podporou učení Aby týmová práce dobře fungovala a aby všichni členové týmu byli schopni samostatně a s jistotou jednat ve svých oblastech nebo projektech - ve farnosti, komunitě nebo pastorační jednotce - je zapotřebí vedoucího, který rozumí tomu, jak „tým“ sociálního systému funguje, a ví, co je třeba udělat, aby mohl postoupit do další fáze.
V kurzu blended learning se seznámíte se systémovým přístupem k vedení týmu a získáte doporučení pro činnost v roli vedoucího s pomocí modelu fází týmu B. Tuckmana. K tomu si vyberete tým na plný úvazek nebo dobrovolný tým z vaší praxe a určíte si cíl výuky. V online vzdělávacím programu postupně vypracujete úkoly a metody vedení, které odpovídají vašemu vzdělávacímu cíli, a vyzkoušíte si je v praxi. Během procesu učení je podporují koučové vzdělávání a mají možnost získat vzájemnou podporu a vyměňovat si nápady ve vzdělávací skupině o max. 8 účastnících.
Tento program si mohou rezervovat pouze ti, kteří byli kontaktováni ohledně účasti.
 

Jazyk v kázání | Workshop psaní a mluvení (170/108/2024) 
Kromě teologické reflexe je kázání především manuální prací. V prostředí rostoucí profesionalizace komunikace podléhá i mluvení o Bohu rostoucím nárokům na profesionalizaci. Seminář „Hlásání slova“ vám pomůže přesně vyslovit správná slova, poutavě vyprávět příběh a předat posluchačům žádoucí poselství. Profesionální kouč řeči a zástupce vysílacího pracovníka WDR vám poskytnou nástroje, které ke kázání potřebujete.
Budete pracovat na otázkách orientace na cílovou skupinu, na otázkách přípravy tématu a na formě vaší prezentace. Osvojíte si nástroje pro „psaní pro posluchače“, seznámíte se se základy vyprávění příběhů a osvojíte si techniky pro optimalizaci svého řečnického potenciálu. Díky intenzivní praktické práci a neustálé zpětné vazbě od kolegů budete pracovat přímo na svém osobním stylu přednášení. Doporučujeme vzít si s sebou notebook.

Akce je rozdělena do dvou modulů: V prvním modulu získáte vstupní informace a získáte nástroje pro psaní a mluvení (délka trvání: 1,5 školícího dne). Druhý modul slouží ke zdokonalení vašeho individuálního profilu psaní a mluvení (délka trvání: 2,5 školicího dne). Získáte nové aspekty vaší komunikace prostřednictvím kreativního designu vašich textů a živého používání vašeho hlasu. A během semináře si své „slovní hlásání“ jistě více užijete.
 

https://www.erzbistum-koeln.de/export/sites/ebkportal/erzbistum/erzbistum_als_arbeitgeber/pastorale_dienste/.content/.galleries/downloads-pesonalentwicklung-pastorale-dienste/Programm-verbindliche-PE-PD_2023-2024.pdf