Katholikentag, všichni spolu

Alena Scheinostová

4. 6. 2024

Společná modlitba, aktuální témata míru a sociální spravedlnosti, spoluzodpovědnost křesťanů za Evropu před volbami i paleta spiritualit a nejrůznějších služeb církve – to byl letošní 103. Katholikentag v durynském Erfurtu.

image:Image Katholikentag přilákal letos desítky tisíc lidí. Katholikentag přilákal letos desítky tisíc lidí. Snímek Moritz Röser

„Lidem pokoje patří budoucnost“ – čerpalo letošní motto z 37. žalmu. Ve svém pozdravu účastníkům jej papež František propojil s výzvami současného světa trpícího nespravedlností a válkami a ohrožovaného extremistickými ideologiemi. Hledání pokoje a míru, smírné řešení krizí, ale také otázky spravedlivé rozvojové politiky nebo překonání rozdělení společnosti – taková témata prolínala pěti sty meditací a modliteb, přednášek, diskusí, koncertů nebo happeningů městského festivalu křesťanské víry a iniciativ Katholikentag (Katolické dny), který se v Německu koná od roku 1848. Letošní ročník byl od znovusjednocení Německa teprve třetí na území někdejší komunistické NDR.

„Pro naši malou diecézi to byla velká událost,“ řekl erfurtský biskup Ulrich Neymeyr katolickému Domradiu. Pětidenní festival přilákal od 29. května do 2. června třiadvacet tisíc registrovaných návštěvníků na akce v nejrůznějších kostelích i na jiných místech, dalším tisícům byly volně přístupné bohoslužby a modlitby, a především pouliční stánky „Kirchenmeile“ v centru města. Na nich diecéze, Charity, spolky a iniciativy představily – často značně vynalézavě – své aktivity. Nechyběl stánek českých a moravských diecézí, kde se na jeden den zastavil také nový litoměřický biskup Stanislav Přibyl.

Biskup Neymeyr zdůraznil: „Je příjemné být po pět dní přítomní jako křesťané ve městě, kde 70 procent lidí nemá žádné vyznání. Erfurtští viděli, že se neschováváme v kostelích, ale prezentujeme se ve společnosti a přispíváme svými postoji. To je důležité i pro naše sebevědomí, že jako křesťané máme v tomto městě co říct,“ dodal.

Bez extremistů

Akci zahájila předsedkyně pořádajícího Ústředního výboru německých katolíků Irme Stetter-Karpová spolu s biskupem Neymeyrem, durynským premiérem Bodem Ramelowem a spolkovým prezidentem Frankem-Walterem Steinmeierem, který je vyznáním evangelík. Akcí Katholikentagu se aktivně účastnili i další němečtí politici, jak však pořadatelé zdůraznili, přizváni nebyli zástupci krajně pravicové Alternativy pro Německo (AfD), protože festival chtěl vyslat jasný signál proti nárůstu pravicového extremismu v zemi. Ostatně jedním z bodů programu bylo i odhalení vůbec prvního erfurtského stolpersteinu – pamětního kamene v dlažbě před místním katolickým gymnáziem, který připomíná zavražděné židovské sousedy.

Přátelská setkání

„Nasbírat inspiraci“ do Erfurtu vyrazil s přáteli také redaktor KT Ondřej Elbel. „Zastavili jsme se třeba u stánku kapucínů, kde mě čekalo hezké osobní setkání. Před několika lety jsem se účastnil v Bavorsku tzv. Ostkursu pro mladé novináře ze střední Evropy, který vedl jeden bratr. Teď jsem ho potkal na stánku a zjistil, že je dnes provinciálem německých kapucínů. Nebo jsme tu narazili na dva kněze, kteří v 80. letech krátce pobývali u nás na Hlučínsku a snažili se vytvářet nějaká příhraniční přátelství. Jeden z nich, Wolfgang Ipolt, je nyní zhořeleckým biskupem (Görlitz) a ten druhý, Reinhard Hauke, pomocným biskupem v Erfurtu. Na návštěvu u nás si ale pořád pamatují,“ směje se Ondřej Elbel.

Ke svým vrcholným zážitkům z festivalu řadí například mši sv. ignaciánských spiritualit v kostele, kde před pěti staletími slavil svou primici Martin Luther. „Celebrující biskup Franz-Josef Overbeck zmínil, že kdyby nebylo Luthera, nebylo by ani dnešní setkání, protože by nevznikli žádní jezuité ani další řády spojené s poreformační obnovou katolické církve,“ podotýká Ondřej Elbel. „Ten kostel je už přes pět set let evangelický. Stejně jako další evangelické kostely ale během festivalu sloužil ke katolickým bohoslužbám a modlitbám a celý program měl bohatou ekumenickou účast,“ doplňuje redaktor.

Ekumenicky pořadatelé pojali také čtvrteční slavnost Božího těla – mimo jiné ji doprovázela luterská dechová hudba. „Chceme žít spolu – ne proti sobě,“ zdůraznila na závěrečné bohoslužbě Irme Stetter-Karpová. Katholikentag je jedním z příkladů, jak ukazovat cestu. Ten příští se bude konat v roce 2026 ve Würzburgu.

https://katyd.cirkev.cz/ze-sveta/katholikentag-vsichni-spolu_22280