Vydání knihy „Questions d'aujourd'hui: coach et prêtres en dialogue“ (Otázky dneška: kouči a kněží v dialogu)
volný překlad, deepl
Pátek 1. října 2021
V knize „Questions d'aujourd'hui: coach et prêtres en dialogue“, která bude k dispozici od 4. října, diskutují don Paul Préaux, moderátor komunity Saint-Martin, don Jacques Vautherin, don Louis-Hervé Guiny a don Jean-Rémi Lanavère s Philippem Paré o různých otázkách, kterým čelí naše společnost: Jean-Rémi Lanavère vysvětluje, proč vznikla tato kniha.
Jaké je poselství této knihy?
Dalo by se formulovat takto: ve světě, kde jedinou reakcí mnoha lidí na změny je strach, obavy a dokonce zděšení, je skromnou ambicí této knihy, že je možné řešit hlavní problémy naší doby konstruktivním a doufejme, že i inspirativním způsobem. Výzvy, kterým čelíme, nejsou samy o sobě důvodem k zoufalství nad naší schopností je řešit. V opačném případě by lidstvo už dávno zaniklo! Zejména vzhledem k tomu, že cílem projektu bylo napsat knihu, sázíme na to, že intelektuální reflexe je nezbytnou součástí této schopnosti přijmout výzvy, které nám naše doba předhazuje. Za předpokladu, že tato intelektuální reflexe povede k akčním směrům, což je také ambicí knihy.
Jakých témat se kniha týká?
Některé z dnešních výzev byly identifikovány jako ty, které si zaslouží zvláštní pozornost. Proto je kniha uspořádána kolem témat našeho vztahu k času, ekologie, práce, mluvení pravdy k moci, otázky identity, křehkosti, emocí a nakonec odpuštění. Přestože kniha samozřejmě tvoří jeden celek, je možné se jednotlivým tématům věnovat postupně, podle toho, jaký přístup podle vás nejlépe odpovídá vašim vlastním zájmům.
Co je na tomto přístupu originálního?

Originalita knihy spočívá pravděpodobně v jejím názvu. Existují knihy psané kouči, stejně jako knihy psané kněžími. Je však pravděpodobně příliš málo knih, které by je spojovaly a vzájemně odkazovaly na jejich přístupy, aniž by se snažily o jednotný diskurs, který by byl jakousi směsicí obou. Každé téma je totiž nejprve rozvíjeno jedním, pak druhým, a teprve poté je navázán dialog ve formě otázek a odpovědí. Stejně jako vidíte lépe dvěma očima než jedním, tak je pravděpodobnější, že získáte jasno o každém tématu, pokud budete mít na každé z nich dvojí pohled.

Jaký je rozdíl mezi koučem a knězem?
Smyslem přístupu, který spočívá v uvedení perspektivy kouče a kněze do dialogu, aniž by se je snažil sloučit, je zachovat rozdíl, který mezi nimi existuje. Kněz není kouč a neměl by si hrát na kouče, stejně jako kouč není kněz a neměl by si hrát na kněze. Tento rozdíl v pohledu však neznamená, že dochází ke střetu přístupů nebo že přímky jsou rovnoběžné, tj. že se nepotkávají. V průběhu knihy se ukazuje komplementární povaha obou přístupů: kněz se zaměřuje spíše na „proč“ a na základy, zatímco cílem kouče je odpovědět na otázku „jak“, a to tak, že se snaží uvést problémy na pravou míru a poskytnout návod k jednání a změně. U „proč“ bez „jak“ hrozí, že bude vzdálené realitě, a u „jak“ bez „proč“, že bude postrádat inspiraci a smysl. Spojením obou pohledů a respektováním rozdílů mezi nimi se snažíme dosáhnout rovnováhy.

Proč je dnes dialog mezi kouči a kněžími obzvlášť důležitý?
Žijeme v době, která se bohužel zdá být specializovaná na rozdělování. Podle tohoto způsobu myšlení je kněz člověkem duchovním a trenér člověkem profesionálního úspěchu, přičemž tyto dvě roviny jsou nejen oddělené, ale dokonce protikladné. Cílem knihy je ukázat, jak je toto rozdělení ochuzující. V kontextu církevního života má být také skromným svědectvím o spolupráci mezi kněžími a laiky, která je dnes v naší církvi tak důležitým tématem.

Pro koho je tato kniha určena?
Pro každého, kdo je zvědavý, co může kouč a kněz přinést k témuž tématu, a to z různých, ale sbližujících se perspektiv! A autoři zřejmě doufají, že toto očekávání nebude zklamáno!
Kniha „Questions d'aujourd'hui: coach et prêtre en dialogue“ je k dispozici na https://www.nepsis-pare.fr.
nebo v knihkupectvích od 4. října 2021

https://www.communautesaintmartin.org/article/sortie-du-livre-questions-daujourdhui-coach-et-pretres-en-dialogue/