Studie ukázala, že mezi mladými Brity dochází k duchovnímu probuzení 

Podle nového průzkumu by generace Z mohla být na pokraji duchovního probuzení.

Nový průzkum Institutu pro vliv víry na život (IIFL) zjistil, že míra religiozity je u lidí ve věku 18-24 let vyšší než u jakékoli jiné věkové skupiny.

SOUVISEJÍCÍAnglikánská církev zaznamenala prudký pokles návštěvností dětí na bohoslužbách 

Zpravodajský portál Premier Christian News informuje, že průzkum, který provedla společnost Whitestone Insight ve skupině více než 2 000 dospělých ve Velké Británii, ukázal, že 69 % respondentů věří tomu, že jejich víra významně ovlivňuje jejich život. Naproti tomu pouze 51 procent osob starších 65 let s tímto tvrzením souhlasilo.

Dalších 72 procent respondentů přiznalo, že jim jejich víra pomáhá najít smysl života, opět ve srovnání s pouhými 47 procenty osob starších 65 let.

Mladší skupiny věřících ve Spojeném království také častěji měly různorodou skupinu přátel, což naznačuje vyšší míru tolerance k lidem, kteří se od nich liší.  

Sedmdesát šest procent osob ve věku 18-24 let mělo přátele s jinou vírou nebo přesvědčením, než je jejich vlastní. 

Na rozdíl od jiných generací však byli také flexibilnější, pokud jde o vlastní víru, a projevovala se u nich otevřenost k přiklonění se k jiným náboženstvím.

Čtyřicet pět procent respondentů uvedlo, že jsou ochotni změnit názor na své náboženství, zatímco mezi lidmi ve věku 60 let a staršími je to jen 22 procent.

Nedávné údaje Národního statistického úřadu ukázaly, že ti, kteří se v současné době hlásí k muslimské víře, jsou nejmladší, zatímco ti, kteří se hlásí ke křesťanství, patří k nejstarším.

Celkově výzkum naznačuje, že generace Z je myšlence Boha otevřenější než starší generace mileniálů.

Charlotte Littlewoodová, vedoucí výzkumná pracovnice společnosti IIFL, řekla: „Výsledky ukázaly, že zatímco z právního i politického hlediska se Spojené království obecně sekularizuje, britská mládež je věřící více než ti, kteří jsou o půl století starší.“

„Víra má pro generaci Z ve srovnání s předchozími generacemi vyšší hodnotu, význam a dopad,“ uvedla Littlewoodová pro Premier Christian News. 

https://www.krestandnes.cz/studie-ukazala-ze-mezi-mladymi-brity-dochazi-k-duchovnimu-probuzeni/