Pastorační zaměření, misie ve velkých městech
volný překlad, Deepl

Ve dnech 24. až 26. června se v Ambrosiánském pastoračním centru uskuteční 73. 73ma Settimana nazionale di aggiornamento podporovaný COPem (Centro di orientamento pastorale) na téma "Za synodální, misijní farnost vždy blízko lidem. V tvořivosti Ducha".
9. června 2024
V rámci 73. národního aktualizačního týdne, který se uskuteční od 24. do 26. června v Ambrosiánském pastoračním centru v Sevesu, se Centrum pro pastorační orientaci (COP), které vždy pozorně sledovalo farnost a znamení doby, jež vyžadují její "reformulace", a inspirovalo se nedávnou pastorační cestou milánské diecéze, hodlá zabývat otázkou misie ve velkých městských centrech. Tématem, které bude tvořit pozadí práce, bude "Za farnost synodální, misijní a vždy blízkou lidem. V tvořivosti Ducha". Akce je určena pastoračním pracovníkům italských diecézí (biskupům, presbyterům, jáhnům, řeholníkům a řeholnicím, seminaristům, laikům, učitelům náboženství).

Zachycení skutečného života
Biskup Domenico Sigalini, předseda Copu, v oficiální prezentaci Tří dnů uvádí: "V tomto týdnu pastorační aktualizace, počínaje novým rozdělením kleriků a všech povolání, která mají přímou odpovědnost za život komunity, budeme uvažovat o obnoveném nasazení pro misii, přičemž nebudeme vycházet z mimořádných věcí, ale z běžného života, s vědomím, že Duch svatý nás předchází a je to on, kdo připravuje cestu a pokládá základy. Farnost/pastorační jednotka hraje na této cestě zásadní roli, zejména ve velkých městech a aglomeracích. Právě na těchto místech se totiž setkává s důležitými a významnými problémy, neboť je povolána k prožívání blízkosti. Farní/pastorační jednotka by měla být především místem, kde se společenství obnovuje, kde nachází prostor, třeba i územní, v němž může znovu žít. Má-li však farnost oživit téma hlubokého společenství, musí být schopna zachytit skutečný život a nezůstat uzavřená sama do sebe. Právě s tímto vědomím se farnost může stát synodální, misionářskou a vždy blízkou lidem".

Mezi hlavními řečníky Týdne bude pastoralista Luca Bressan ("Milán jako Ninive. Metropolitní misionáři, připravení rozpoznat cesty Ducha") a teolog Mattia Colombo ("Proměna pastorace farností ve městech a velkých městských aglomeracích"). Tři hlubší témata byla svěřena Giannimu Borsovi, Eziovi Falavegnovi a Luigimu Girardimu.
Předmětem důkladné diskuse bude také "digitální kultura a online misie", o níž budou hovořit Fortunato Ammendolia, Alberto Ravagnani, Stefano Femminis, Luca Peyron a Rosy Russo. Biskup Antonio Napolioni, Enrico D'Abbicco a Eleonora Palmentura (oba z diecéze Bari-Bitonto) se zúčastní kulatého stolu na téma "Perspektivy nové spoluodpovědnosti tváří v tvář přijetí, spiritualitě, solidaritě". Práci bude moderovat pastoralista Antonio Mastantuono.
Od 24. června bude na oficiálních webových stránkách Centra pastoračního poradenství k dispozici deník jednotlivých dnů se shrnutím a videozáznamy.
Na týdenní práci je možné se přihlásit prostřednictvím online registračního formuláře na úvodní stránce webu; z úvodní stránky je také možné stáhnout program akce, plakát a banner.

https://www.chiesadimilano.it/news/chiesa-diocesi/orientamento-pastorale-la-missione-nelle-grandi-citta-2807272.html