Stávat se tvůrci Pokoje: rozhovor s Magdalenou Volkovou

Magdalena Volková je koučka, lektorka dalšího vzdělávání, absolventka kurzu duchovního doprovázení, facilitátorka výcviku CBI a v neposlední řadě také maminka. V profesním životě i ve službě církvi se specializuje na osobní a profesní rozvoj a duchovní doprovázení. V rozhovoru vám představí svoji práci i službu, prozradí ale také, kde čerpá energii i inspiraci pro aktivity, kterým se věnuje.


1. Mohla byste krátce představit sebe a svoji službu pro církev? 

Jsem certifikovanou lektorkou prožitkových workshopů např. ve vzdĕlávacím pogramu Stávat se tvůrci Pokoje. Vĕnuji se křesťanskému koučingu v ekumenickém projektu HledámBoha.cz i klasickému R&E  koučingu v komerční a neziskové sféře. Pracuji ve vedení firmy Santia, která působí na poli firemního vzdĕlávání dospĕlých, designuji zde obsahy kurzů a starám se o rozvoj komunity našich lektorů. 

Mojí srdcovkou je facilitace seminářů Community Buildingu (Semináře tvorby společenství), nyní procházím facilitačním výcvikem CBI u Edworda Groodyho, žáka amerického psychiatra Scotta Pecka. 

Dále jsem součástí diecézní pastorační rady a synodního týmu Brnĕnské diecéze. Především jsem ale maminkou dvou malých ještĕ tulivých rošťáků, kteří vyžadují mnoho lásky, energie a pozornosti. 

2. Co byste chtěla svými přednáškami a workshopy lidem předávat? Co vás k této práci motivuje?  

Ono vypadá, že toho dĕlám hodnĕ, ale v podstatĕ se to točí stále kolem jednoho a toho samého tématu, které prolíná všechno, jen to má jiné podoby. Naslouchání a tvorba komunity. To jsou témata, které mi přijdou pro dnešní polarizovanou dobu naprosto klíčová. Pamatuji si, když jsem procházela životní krizi a vyhořením, připadalo mi, že ve firmách trénujeme lidi jak lépe prodávat, prosazovat se, pohotově argumentovat, být úspěšnými, zvládat stres. To se jistě hodí. Přišlo mi, že pracuji spíše ve „zbrojním průmyslu“. Toužila jsem do toho všeho vnést hloubku, smysl, Evangelium. Propojit duchovní oblast s všedním životem. A přišla Synoda, která mne uchvátila právě tím, že její myšlenky rezonovaly s mojí touhou po hloubce žitého  společenství bez potřeby soupeřit o vliv, bez tlaku na výkon, po tom objevit ticho v běžném a rušném životě, učit si naslouchat. V té době jsem úplně náhodou objevila na Slovensku Semináře tvorby křesťanského společenství, tzv. Community Building dle Scotta Pecka. Překvapilo mne, kolik knĕží, řeholnic a lidí z církve se tam tomu vĕnuje.  Zažila jsem tam přesně to, co jsem hledala a přijde mi to tak objevné a přitom jednoduché, že to chci žít a předávat dál. Učit používat praktická vodítka, které pomáhají tvořit hluboké vztahy a naplňovat Ježíšův odkaz „kde jste dva nebo tři“. Motivuje mne, když vidím tu proměnu, „aha“ momenty, když cítím propojení se skupinou, kdy lidé odloží masky, přestanou být reaktivními, když se uklidní hladina chaosu a nastane sdílené přijímající ticho. To je to, proč to dĕlám. 

3. Kde čerpáte inspiraci pro to, co předáváte druhým?  

V Tichu. Jsem fakt hodnĕ zrychlená, v hlavĕ mi bĕží mnoho obsahů v pĕtiproudu myšlenek v nĕkolika patrech nad sebou. Není to se mnou lehké. Bez Ticha bych se zbláznila. Alespoň 10min denně je minimum. Inspiruje mne Ignacianská spiritualita, hledat a objevovat Boha v každodenním životĕ, v práci, v rodinĕ. A při tom objevování se mi ukáže nějaká další souvislost a já už jen hledám způsob, jak to přetavit do interakce a vzdělávacího obsahu. 

4. Jaké aktivity v současnosti plánujete? Kde se s vámi mohou zájemci setkat?  

V srpnu mne čeká aktivní účast na festivalu „Františkova ekonomika“, 20.-22.9 pořádám  Community Building v Brnĕ a 8.-10.11 v Olomouci, kam by mĕl přijet facilitovat Edward Groody a já budu v jeho týmu. Od října 2024 startujeme II.ročník vzdĕlávacího programu Stávat se tvůrci Pokoje. O všech mých aktivitách se dozvíte z mého webu www.magdalenavolkova.cz .

Děkujeme za inspirativní rozhovor a přejeme Magdaleně hodně inspirace do všech aktivit.

https://www.katechetiolomouc.cz/index.php/2024/06/12/stavat-se-tvurci-pokoje-rozhovor-s-magdou-volkovou/?fbclid=IwZXh0bgNhZW0CMTAAAR1Myn-3LUqGY1CLfLUcLrxbZY49XgrW3MJy0I47h9a1JC87yyDEGEb--zY_aem_AZWTVqQe_aUOhKDfzZu0gfet7VUZ7xGcSJVYIDWdcXtnjU29VQnKIvMHUk540dCu_jXN20pXha5xKlOd_f09bfxG