V úterý 28. května 2024 se konal již třetí ročník konference Aktivizace života farností, tentokrát v Komunitním centru Matky Terezy v Praze - Hájích. Setkání asi stovky účastníků z celé ČR mělo za cíl představit zajímavé projekty určené nejen pro farníky, podělit se o zkušenosti a nové cesty v pastoraci. Konferenci pořádala Česká biskupská konference a účastnili se ji českobudějovický biskup Vlastimil Kročil a pomocný biskup pražský Zdenek Wasserbauer.

image:Image 58/source/orig/57536_frne0196.jpg 

Konference byla rozdělená do čtyř tematických bloků, kterými provázela Monika Klimentová, vedoucí tiskového střediska ČBK. 

V prvním panelu, církev misijní, hosté z české církevní provincie prezentovali postupně čtyři příspěvky:

P. Vilém Štěpán  představil svoji misijní činnost ve farnosti Libětice u Žatce, která obnáší práci s dětmi, opravu zdevastovaných památek a další pomoc potřebným. Zdenka Lipoldová a Pavel Šmíd z jihočeského Hosína založili novou tradici, tzv. Hosínské zvonění, které spojuje věřící i nevěřící z celého okolí. Živý odkaz Jindřicha Šimona Baara a vzdělávací i kulturně-duchovní centrum ve farnosti Ořech představili Magda Tušlová, předsedkyně Spolku J.Š. Baara a P. Mariusz Kuzniar, duchovní správce farnosti Ořech. Posledním hostem tohoto panelu byla Lucie Vavrušková, která se v Plzni věnuje pastoraci lidí bez domova a prezentovala aktivity spolku K SRDCI a projekt Naslouchárny Betlehem.

V druhém panelu s názvem církev živá byly postupně představeny čtyři aktivity z moravské církevní provincie:

Manželé Veronika a Ondřej Liškovi z Nedašova na Valašsku hovořili o evangelizačním kurzu Filip, který pomáhá obnovit vztah s Bohem nejen věřícím, ale také hledajícím a může nastartovat aktivní život víry. Miroslav Přikryl představil své pastorační a evengalizačaní aktivity v Ostravě vedené laiky a organizaci večerů chval. Brněnská panelistka Magdalena Volková prezentovala program prakticky žité synodality Stávat se tvůrci Pokoje, který je určený pro vedoucí farních společenství. Manželé Marie a Martin Kvapilíkovi z Kroměříže jsou zapojeni v děkanátní přípravě snoubenců a organizaci manželských a rodičovských kurzů IFFD, o kterých v rámci panelu církev živá také hovořili. 

Letošním hostem ze zahraničí byla Andrea Mikolášiková ze Slovenska, která vystudovala katolickou teologii se specializací na teologii manželství a rodiny. Ve svém příspěvku se zaměřila na metodiku Seminářů tvorby společenství a podělila se o zkušenosti a přínos seminářů na Slovensku.

V poslední části programu byli prezentovány projekty s naddiecézním přesahem: Filmana, Hledám Boha, Koučing s Mallonem a nadační fond Teovia.

Účastníci konference se také účastnili úvodní společné modlitby chval a bohoslužby, kterou v Komunitním centru Matky Terezy celebroval pomocný biskup pražský Zdenek Wasserbauer. 

https://www.cirkev.cz/treti-rocnik-konference-aktivizace-zivota-farnosti-se-konal-v-praze_38242