Synoda: Začaly práce na Instrumentum laboris 2

7. 6. 2024,

Přibližně dvacet teologů z celého světa přijelo do Říma, aby zahájili práci na pracovním dokumentu pro druhé zasedání XVI. řádného generálního shromáždění biskupské synody.

Dokumentem "Směrem k říjnu 2024“, který vydal Vatikán v prosinci loňského roku, požádal generální sekretariát synody místní církve a skupiny církví, aby prohloubily některé aspekty závěrečné souhrnné zprávy, které jsou pro téma synody zásadní. Počínaje hlavní otázkou celého synodálního procesu: "Jak být synodální církví ve svém poslání?“. Místní církve své příspěvky zaslaly zpět na generální sekretariát biskupské synody.

Kardinál Mario Grech, generální sekretář synody uvedl, že na něj zapůsobilo zapojení celého církevního společenství do tohoto dlouhého procesu rozlišování. "Kromě úvah, které jsou výsledkem práce na souhrnné zprávě prvního zasedání, se k obdrženým materiálům často přidávají skutečná svědectví o tom, jak jednotlivé církve synodalitu nejen chápou, ale také uvádějí do praxe. Synodální církev není snem, který se má uskutečnit, ale je živou realitou, která vytváří kreativitu a nové modely vztahů v rámci jednoho místního společenství nebo mezi různými církvemi či církevními uskupeními.“

Generální sekretariát synody obdržel také příspěvky od Mezinárodní unie generálních představených a odpovídající počet připomínek od mezinárodních společenství, univerzit, sdružení věřících či jednotlivých komunit a jednotlivců. Dalším významným zdrojem reflexe budou zprávy, které přednesli faráři na nedávném třídenním pracovním zasedání farářů pro synodu.

Od úterý 4. června 2024 celý tento materiál analyzuje skupina teologů, odborníků z různých oborů (dogmatika, ekleziologie, pastorální teologie, kanonické právo atd.). "Nic neponecháváme náhodě. Každý dokument musíme pečlivě přečíst s cílem navrhnout na konci procesu text, který bude odrážet práci, otázky a postřehy získané zdola,“ říká kardinál Grech.

P. Giacomo Costa, sekretář XVI. shromáždění synody upřesňuje: "Zatím se nejedná o sepsání Instrumentum laboris pro druhé zasedání synody o synodalitě, ale spíše o provedení první analýzy zpráv a příkladů osvědčené praxe realizované místními společenstvími a společné rozlišování otázek a teologických úvah, aby se připravila cesta k vlastnímu návrhu Instrumentum laboris.“

Proces přípravy Instrumentum laboris bude pokračovat dalšími fázemi: jakmile bude na základě materiálů obdržených od teologů určena struktura budoucího dokumentu, provede řádná rada synody úvodní rozlišování navrženého materiálu. Poté budou následovat fáze přípravy vlastního dokumentu a jeho verifikace až do schválení radou synody. Dokument bude pak předložen Svatému otci k finálnímu odsouhlasení. Očekává se, že text bude zveřejněn do poloviny července.

Zdroj: Vatican News, anglická sekce

https://www.cirkev.cz/synoda-zacaly-prace-na-instrumentum-laboris-2_38589