Nenapomínám, nenapravuji, protože neumím rozvážně milovat!
Napomenout bratra. Dnes je pro nás obtížné napomínat druhé. Ve jménu svobody, osobní odpovědnosti, ale také často přemýšlíme jako Kain: "Jsem strážcem svého bratra?". Nejdůležitější je bratr, získat ho na svou stranu. Napomínání je pouze nástroj, který je třeba používat s rozvahou.
Slovo evangelia na dnešní den (Mt 18,15-20):
Z evangelia podle svatého Matouše: Když tvůj bratr zhřeší, jdi a napomeň ho tváří v tvář. Pokud tě poslechne, získáš svého bratra. Jestliže tě však neposlechne, vezmi s sebou ještě jednoho nebo dva, aby se celá věc opírala o slovo dvou nebo tří svědků. Nebude-li chtít poslechnout ani je, řekněte to církvi! A pokud ho ani církev neposlechne, ať je pro tebe jako pohan a celník! Amen, amen, pravím vám: Všechno, co svážete na zemi, bude svázáno v nebi, a co rozvážete na zemi, bude rozvázáno v nebi.
A dále, amen, pravím vám: Jestliže dva z vás na zemi požádají o cokoli souhlasně, všechno jim můj Otec, který je v nebesích, dá. Neboť kde jsou dva nebo tři shromážděni v mém jménu, tam jsem já uprostřed nich."
Komentář k evangeliu na dnešní den (10. září 2023):
Obraz: Ježíš pobývá se svými učedníky v Galileji. Učí zástupy, které se k němu hrnou. Očima své představivosti vidím Pána, jak učí. Jsem uprostřed těch, kteří mu naslouchají. Přijmu tento obsah s otevřeným srdcem a budu pozorovat své asociace a reakce.
Myšlenka: "Bratrské napomínání" je jedním z obtížnějších Pánových doporučení. Potřebuje ji každá rodina, každé společenství. Jsme za sebe navzájem zodpovědní, ale není snadné poukázat na chyby druhých tak, aby napomenutí bylo přijato a bráno jako projev lásky a milosrdenství, a ne jako odsouzení a odmítnutí. Někdy jdeme "zkratkou" a hřešíme příliš tvrdě a arogantně. Stojí za povšimnutí "odstupňování" v Ježíšově formuli "bratrského napomenutí" (nejprve "tváří v tvář", v přítomnosti dvou svědků a nakonec v přítomnosti společenství). Důležité je také to, že se zabývá "veřejným hříchem", a nikoli osobním proviněním.
Emoce: upozadit bratra. Dnes je pro nás obtížné napomínat druhé. Ve jménu svobody, osobní zodpovědnosti, ale také často přemýšlíme jako Kain: "Jsem snad strážcem svého bratra?". Nejdůležitější je bratr, získat ho na svou stranu. Napomínání je pouze nástroj, který je třeba používat s rozvahou.
Invokace: Prosím o schopnost napomínat bez zášti, zášti, touhy po trestu, ale s láskou a mírností. Budu děkovat za to, že nás Pán navzdory naší slabosti denně napomíná a odpouští nám naše viny.
Naplánuji si čas na zpytování svědomí z "bratrského napomenutí".
Paweł Kosiński SJ

https://deon.pl/wiara/nie-upominam-nie-koryguje-bo-nie-umiem-roztropnie-kochac,2604827