72. Národní týden pastoračního agiornamenta - Pastorace a vnitrozemí (malá města)


Dnes, 26. června, začíná 72. Národní týden pastorační agiornamenta pořádaný Centrem di Orientamento Pastorale. Tématem je "Spěchal do hor" - Bude křesťanské společenství, které následuje a hlásá Krista, existovat i v malých městech?". Hostitelem akce, která potrvá od dnešního odpoledne do 28. června, je arcidiecéze Lucca v arcibiskupském semináři. Jako každý Národní týden pastoračního agiornamenta je i tento určen pastoračním pracovníkům různých italských diecézí, tedy biskupům, kněžím, jáhnům, řeholníkům a řeholnicím, seminaristům a laikům. (Stáhněte si brožuru)
Biskup Domenico Sigalini, předseda COP, představuje akci takto: "Zaměřujeme se na problematiku vnitrozemských oblastí. I naše instituce si uvědomují, že třetina italského území trpí nedostatkem těch nezbytných služeb, které by mohly dát nejvíce rozptýleným centrům společenskou relevanci, umožnit jejich vzájemnou spolupráci, maximálně využít všechny dostupné energie, plánovat a zkvalitnit život a vztahy. Církev, která obývá malá města, si nemůže nepoložit otázku, jak toto úsilí podpořit, jak se do něj začlenit jako do živého slova, počínaje presbytery a těmi služebnými postavami (lektor, katecheta, akolyta, křesťanské rodiny), které je třeba všechny formovat. Projekt, který by byl schopen vybízet ke společnému putování mezi malými farními společenstvími (mnohá nemají stálého faráře), který by byl schopen dialogu s institucemi a organizacemi v dané oblasti, s muži a ženami dobré vůle. Za plnou pozornost věnovanou "rozptýlenému" člověku a jeho domovu. Cesta, která originálním způsobem zapadá do synodální cesty církví v Itálii a klade jim otázky. Dalším "krokem", který COP činí ve svých úvahách o tzv. pastoračních jednotkách".
PROGRAM
Zahajující přednáškou byli pověřeni Giorgio De Rita (generální sekretář Nadace Censis) a J. E. Msgr Paolo Giulietti (arcibiskup z Luccy). Třemi tématickými referáty byli 27. června pověřeni Nadia Toschi Vespasiani (Povolání a příprava na službu laiků ve službách křesťanských komunit bez stálého kněze), Vittorio De Giacomi (Jak mohou mladí lidé udržovat svou víru živou a komunikativní ve farnostech bez stálého kněze) a presbyter Francesco Fully Doragrossa (Seminář se připravuje na to, aby byl formativním a podporovatelem budoucích kněží, farářů "také" více farností bez stálého kněze). Kulatého stolu 28. června se pak zúčastní biskup z Rieti J. E. Msgre Vito Piccinonna, Alberto Brignoli (presbyter, farář v diecézi Bergamo) a Mauro Varotto: s ohledem na "geografický" rámec představí zkušenosti a návrhy v malých farnostech roztroušených po našich rovinách, údolích a horách. Práci Týdne uvede a bude moderovat presbyter Antonio Mastantuono, pastoralista a viceprezident COP. Shrnutí jako obvykle přednese biskup Mons. Domenico Sigalini (brožura akce ke stažení).
Na webových stránkách COP www.centroorientamentopastorale.it jsou k dispozici novinky o Centru di Orientamento Pastorale.. Rovněž z těchto stránek bude možné od dnešního odpoledne sledovat událost prostřednictvím videozáznamů a textových shrnutí/úryvků jednotlivých projevů; jednání 27. června lze sledovat v přímém přenosu.
Konference bude přístupná veřejnosti, ale zájemci z řad novinářů jsou zváni ve středu 28. června dopoledne v 10 hodin, kdy budou s pomocí tiskového oddělení arcidiecéze Lucca organizátoři konference a řečníci k dispozici pro rozhovory a svědectví.

http://www.centroorientamentopastorale.it/organismo/2023/06/26/72a-settimana-nazionale-di-aggiornamento-pastorale/