P. Zollner: Švýcarská zpráva o obtěžování ukazuje nedostatky církve
14. září 2023 | 00:45 | tom (KAI) | Curych Ⓒ Ⓟ
Psycholog a odborník na prevenci P. Hans Zollner považuje švýcarskou studii o sexuálním zneužívání za další důkaz potřeby reformy katolické církve. "Zpráva o sexuálním zneužívání v církvi ve Švýcarsku, která byla představena v úterý, dokazuje stejné systémové chyby a nedostatky, které vedly ke zločinům a jejich krytí v církvi na celém světě," napsal jezuitský kněz na internetových stránkách časopisu "Forum" církve v kantonu Curych.
"Důležité je nyní vyjít z paralýzy, z nezměrného zklamání a hněvu a přispět k tomu, co může každý udělat pro sebe a své okolí," poznamenal P. Zollner, bývalý člen Papežské komise pro ochranu nezletilých. K tomu patří naslouchat těm, kteří byli zneužíváním postiženi, "neutíkat před jejich příběhy a zraněními" a hovořit s nimi, aby zjistili, co může církev a společnost proti zneužívání udělat. "Příliš často jim církev zabouchla dveře před nosem, když chtěli promluvit. Farnosti a jejich laičtí představitelé se také ke zneužívajícím chovali shovívavě. Příliš často byla pověst farnosti, diecéze a církve příliš vysoko na seznamu priorit," napsal otec Zollner.
Studie, kterou v úterý jménem církve zveřejnila Curyšská univerzita, identifikovala nejméně 921 obětí sexuálního zneužívání v prostředí katolické církve ve Švýcarsku. Od poloviny 20. století zjistila 1 002 případů zneužívání a 510 obviněných. Autoři studie se však domnívají, že se jedná pouze o "špičku ledovce". Četné spisy, například z katolických škol a domovů, dosud nemohly být prozkoumány.
P. Zollner, 56letý teolog a psychoterapeut, na jaře opustil Papežskou komisi pro ochranu nezletilých kvůli její netransparentnosti. Je vedoucím antropologického institutu na Papežské gregoriánské univerzitě.
https://www.ekai.pl/ks-zollner-szwajcarski-raport-nt-molestowania-pokazuje-niedociagniecia-kosciola/