Recenze: Příběh zapomenutého bratra Thomase Mertona
James Martin, SJ 24. října 2023

Jednou za čas se objeví kniha, která i oddanému fanouškovi Thomase Mertona (je nás celá řada) odhalí něco překvapivého o jednom z nejznámějších katolíků moderní doby. Kniha Jamese Harforda Merton a přátelé z roku 2007 vrhá světlo na intimní vztahy mezi Mertonem a jeho kamarády z vysoké školy Edem Ricem a Thomasem Laxem. Tato fascinující kniha nám ukázala mladého a překvapivě ambiciózního Mertona v jeho slunných dnech.
Kniha Remembering the Forgotten Merton od psychologa Williama J. Meegana je stručným životopisem Mertonova bratra Johna Paula, kterého Mertonovi fanoušci znají především díky silné elegii, kterou Merton složil u příležitosti bratrovy smrti jako stíhacího pilota za druhé světové války. Jedná se o jednu z Mertonových nejdojemnějších básní: "Sladký bratře," začíná, " pokud nespím/ mé oči jsou květiny pro tvůj hrob."
V Mertonových nejprodávanějších pamětech Sedmistupňová hora zůstává jeho mladší a jediný bratr stínovou postavou, která se drží na délku paže od Tomova srdce. (Budu jim říkat Tom a John Paul, stejně jako Meegan.) V památné pasáži Sedmistupňová hory Tom popisuje svého bratra, tehdy pětiletého, jak si zoufale chce hrát s Tomem a jeho kamarády. Ti ho odmítají tím, že po něm házejí kameny. To mi vždycky připadalo, i když je to možná pro některé starší sourozence typické, až nesnesitelně kruté. Tom popisuje bratrovu reakci: "A on tam stojí, ne vzlyká, ne pláče, ale je naštvaný a nešťastný a uražený a neskutečně smutný". To by byl bohužel vzor jejich vztahu.
V Meeganině vyprávění je Tom chladný, odměřený a občas sobecký bratr. John Paul, který povede potulný život, se potýká se studijními problémy a zdá se, že stále hledá něco, co by ho zaujalo, až se dostane do armády (narukoval do Kanady, protože Spojené státy ještě nevstoupily do války). Trpěl také nedostatkem zájmu - ne-li odmítnutím - ze strany svého bratra. Meegan poukazuje na to, že Johna Paula by pravděpodobně rozčílily verše v Tomově básni, které ho popisují jako "chudého poutníka", "nešťastného ducha" a člověka se "slabou rukou bez přátel". Jak Meegan poznamenává, sympatický John Paul nebyl žádný stěhovavý člověk; po celý život měl talent na přátelství.
Skutečným objevem této krátké knihy je však portrét Owena Mertona, otce chlapců. Mertonovi fanoušci už vědí, že Owen, Novozélanďan a talentovaný malíř, vedl po smrti své ženy Ruth život na útěku. Tom tento obraz vykresluje i v Sedmipatrové hoře, i když čtenáři budou mít možná problém sledovat Owena mezi Francií, New Yorkem (kde žili Ruthini rodiče) a Bermudami. Co je v této knize nové, alespoň pro mě, je nepřehlédnutelný fakt, že Owen Merton se téměř vůbec nehodil k rodičovství.
A John Paul zde trpí mnohem více než Tom, který byl díky několika letům zvýhodněným starším synem, jenž doprovázel otce, zatímco John Paul zůstal u prarodičů v Douglastonu na Long Islandu. Jediné chvíle, kdy se mladý John Paul po matčině smrti s Tomem vídal, byly letní prázdniny. Od října 1921, kdy Ruth zemřela, do srpna 1925 žil John Paul s otcem pouhých osm měsíců. Meegan to shrnuje: "John Paul byl otcem zanechán v rukou svých milujících prarodičů, ale zpráva byla jasná: John Paul nebyl významnou součástí otcova života."

Meegan využívá svého psychologického vzdělání a spekuluje, jak to mohlo Jana Pavla ovlivnit v pozdějších letech. (Někdy spekuluje až příliš, což je jeden z mála nedostatků knihy.) Není však pochyb o tom, že tato bezvýchodná situace přispěla k pocitu anomie Jana Pavla.
O to pozoruhodnější je, že Jan Pavel byl, jak jsem již zmínil, podle většiny svědectví sluníčkový člověk, ke kterému ostatní tíhli. Ke konci svého krátkého života v sobě také objevil touhu stát se katolíkem. Jak čtenáři Tomova deníku jistě vědí, jeho poučení proběhlo během krátké návštěvy Getsemanského opatství s jeho bratrem, kde byl také přijat do církve. Navzdory Tomovu chladnému postoji k němu se zdálo, že Jan Pavel svého bratra stále miluje a respektuje.

Jeho život skončil tragicky, i když hrdinsky, ve věku 24 let poté, co byl 54 dní ženatý se ženou, kterou poznal během svého působení v Anglii. Během bombardovací mise v roce 1943 mu v letadle královského letectva selhaly oba motory a jeho letadlo se zřítilo do Lamanšského průlivu. John Paul si zřejmě zlomil páteř, přesto se statečně snažil podpořit kolegu pilota, přičemž mu mořská voda vnikala do úst pokaždé, když volal o pomoc. Jeden z jeho spolubojovníků to označil za "extrémní projev statečnosti a obětavosti, který měl být oceněn". Jeho kamarádi ho vytáhli na palubu člunu, kde "většinu zbývajícího času strávil v modlitbách".
Tato krásná kniha nejenže vypráví důležitou část Tomovy historie, ale také navrací veřejnosti život dobrého, milého a hrdinského člověka. Při jejím čtení se člověk neubrání údivu: Pokud bude zahájen kanonizační proces, který Merton by měl být zvažován jako první?
https://www.americamagazine.org/arts-culture/2023/10/24/review-merton-brother-james-martin-246183?fbclid=IwAR2KXQXXWgVjfW6ZSFkT_niKlKttMHxyzMdsK9pdfSIQu3Z63m4DdQ_q9LE