Hrst nápadů, jak může ChatGPT obohatit duchovní život křesťana

 Zdroj: pexels-matheus-bertelli

Duchovní život křesťana spočívá na základní trojnožce, již tvoří modlitba, čtení Božího slova a meditace (rozjímání). Ty mohou být dále obohacovány o další prvky. Fenoménem konce roku 2022, a v našich končinách především toho aktuálního, je boom chatbotu od firmy OpenAI, jež nese název ChatGPT. Pojďme se podívat, jak může ChatGPT posloužit jako dobrý sluha v každodenním duchovním životě křesťana. 

Začneme modlitbou a meditací (rozjímáním), tedy část, která má překryv s modlitbou, ale klade důraz na sebezpytování/promýšlení vlastního života. Jednotlivé návrhy na příkazy pro ChatGPT budou následovat po značce [P]. Chatbot ChatGPT může člověku navrhnout například pasující žalm (či jen jeho výsek), anebo rovnou sérii biblických textů či příběhů k dané události, u které člověk vnímá, že se v ní potřebuje obrátit k Bohu, a následně sestrojit modlitbu, která tento biblický základ odráží. V kritických situacích je mnohdy člověk duchovně paralyzován, a to někdy až tak, že jej musí nést na modlitbách někdo jiný. ChatGPT mu v takových chvílích může poskytnout oporu v kreativitě i udání směru. [P]: Zemřel mi před několika dny můj nejlepší kamarád – jak tuto záležitost předkládat Bohu (přidej i biblické texty).

Může též nabídnout seznam různých témat, u kterých stojí za to se modlit, resp. ke kterým nás Bible vede, abychom se za ně modlili. [P]: Dej mi seznam 12 bodů, na které bych měl v modlitbách myslet (přidej k nim i biblické texty). 

Konečně jako vše v životě nabízí bohatost, tak i modlitební život může být zpestřen různými přístupy – některé jsou jistě obecně známé (snaha se vcítit jako jedna z postav do čteného příběhu v Bibli a hovořit v něm s Ježíšem), jiné méně (kupř. Ignaciánský examen, ve kterém přemýšlíme nad uplynulým dnem a v něm nad momenty, kdy jsme byli k Bohu blízko a kdy daleko). Další nápady v řádu několika desítek může přinést příkaz: [P] Dej mi 50 nápadů, jak mohu meditativně využít modlitbu (pokud možno, doplň i biblickými texty).

Když se posuneme k čtení Božího slova, představme si, že si pročítáme zrovna pasáž z Mt 22,15–22. Můžeme se zeptat na detaily z historického kontextu, které nám mohou lépe nasvítit zmíněný příběh, kupř. [P]: Co bylo oním „penízem daně“, který Ježíš zmiňuje v Mt 22,15–22? Dej mi tři nejčastější pohledy. Anebo [P]: Kdo to byli herodiáni a co je tak zvláštního na tom, že jsou zmiňováni po boku farizeů?

 

Umělá inteligence se může (a nemusí) stát hrozbou pro křesťanství

patheos.com

12.4.2023

Vedle historického kontextu je pro pochopení příběhu důležitý i literární kontext, kupř. struktura, která nám pomůže se v příběhu lépe zorientovat, anebo celá řada dalších prvků, ke kterým se můžeme dostat skrz příkaz [P]: Napiš mi 20 bodů, které mi z hlediska literárního kontextu pomohou lépe pochopit příběh v Mt 22,15–22. 

Mohlo by mě též zajímat, zda existují nějaké rozdíly ve výkladu napříč různými církvemi, co k danému textu řekli velikáni křesťanských dějin ve svých komentářích (např. John Wesley) anebo zda má tento příběh vztah k jinému v rámci Bible (zajímavou paralelou může být například příběh ve 3. kapitole knihy Daniel). ChatGPT do jisté míry též pomáhá překlenout propast, která je mezi těmi, kdo mají základy biblických jazyků (hebrejštiny, řečtiny a aramejštiny) a těmi, kdo nemají. Lze si totiž příkazem vyžádat informaci, kterou naznačuje originál oproti překladům. [P]: V Českém ekumenickém překladu jsou v Mt 22,16 dvě fráze: „na nikoho se neohlížíš“ a „nebereš ohled na postavení člověka“. Jak zní tyto fráze v řečtině, jaký je jejich doslovný překlad, jak se obě fráze liší a co originál nabízí navíc oproti překladu?

Mezi nejjednodušší, ale zároveň též asi nejpoužívanější příkazy mohou patřit ty, které se dotazují po shrnutí či významu určité pasáže, příp. se ptají na duchovní poučení, které z dané pasáže plyne. Mohou se hodit u složitějších míst anebo u prorockých knih. [P]: Shrň mi obsah 2. kapitoly knihy Sofonjáš a dej mi 3 duchovní poučení, které si mám odsud odnést.

Závěrem snad jen připomenutí samozřejmého: Umělá inteligence je přece jen umělá inteligence, jež se může mýlit a na kterou tudíž není radno spoléhat na 100 %. Aby v duchovním životě křesťana zůstal ChatGPT dobrým sluhou a nestal se zlým pánem, bude potřeba vedle kritického myšlení i pokora a ochota o duchovním životě a nových nápadech, které na naší duchovní cestě získáme, komunikovat s blízkými i s církevním společenstvím; vždyť i od toho je zde církev (2Tm 4,2). 

https://proboha.cz/magazin/vira/daniel-gomola/2023/11/hrst-napadu-jak-muze-chatgpt-obohatit-duchovni-zivot-krestana/