E97 | Samuel Prívara: „Rozlišování není o metodě, ale o vztahu s Bohem.“

Rodák ze Slovenska a kněz Samuel Prívara mluví o známém jezuitském návodu na život. Spiritualita inspirovaná osobou sv. Ignáce z Loyoly je podle Prívary vhodná pro typického člověka dnešní doby. Pro lidi, kteří toho mají moc a jsou permanentně zavalení povinnostmi. Ke spokojenému životu patří podle Samuela Prívary rozlišování a rozhodování o tom, zda mě daná věc pomáhá na cestě k Bohu, či zda mě od něj naopak odvádí. Klíčem je modlitba, která vytváří podmínky pro pravdivé rozhodování. Co je duchovní útěcha? Je možné ji zažívat i v depresi? Proč je lepší střelná než žádná modlitba? A proč je důležitá každodenní sebereflexe? Na tyto a další otázky najdete odpověď při poslechu této epizody. 

Foto: farnostsalvator.cz


E96 | Tomáš Holub: „Rozvířil jsem diskuzi, jak být na blízku lidem, kterým ztroskotal celoživotní projekt.“

Od jara 2023 se v plzeňské diecézi v návaznosti na papežskou exhortaci Amoris laetitia otevřel prostor pro přijímání svátostí pro rozvedené, kteří žijí v novém svazku. Doprovázejícími na této cestě jsou plzeňský biskup Tomáš Holub a jím vybraní kněží, takzvaní misionáři milosrdenství. Ti mají během ročního setkávání připravit zájemce na to, aby mohli opět přijmout svátost smíření a následně eucharistii. Podobnou praxi podle Tomáše Holuba zavedou v budoucnu i jiní tuzemští biskupové. On sám se inspiroval desítkami biskupů z celého světa, kteří změnu zavedli. Na jeho postup se však nedávno otázal kardinál Dominik Duka Vatikánu. Jak na ně papež František odpověděl? Ovlivní nová praxe pohled katolické církve na mimomanželský sex? A co dalšího má biskup Holub v plánu? Na to vše najdete odpovědi v této epizodě. 

Foto: wikipedie


E95 | Monika Klimentová: „Synoda je o tom, jak do života církve zapojit všechny lidi.“

Vedoucí tiskového odboru ČBK Monika Klimentová se účastnila říjnové Synody o synodalitě ve Vatikánu. Diskutovalo se o roli žen v církvi, o tom, jak překonat rozkoly, jak si umět naslouchat a církev dál posouvat. Výstupem ze synody nejsou, a podle Klimentové ani nebudou, radikální změny v oblasti katolické nauky či morálky, ale návod na to, jak do života v církvi zapojit skutečně všechny lidi. Zatímco v Evropě klademe důraz např. na LGBT+ komunitu, v Africe řeší, jak naložit s katolíky žijícími v polygamii. Žijeme v evropské katolické bublině? Jaký mají naši biskupové vztah s médii? A proč je náročné komunikovat s novináři, kteří mají vůči církvi předsudky? Na to vše odpovídá v této epizodě Monika Klimentová. 

Foto: cbk.cirkev.cz


E94 | Vojtěch Mátl: „Být ceremonářem byl můj sen už od dětství.“

Vojtěch Mátl chtěl být ceremoniářem, tedy tím, kdo řídí liturgické úkony při bohoslužbě, už od 8 let. Funkci zastával nejprve u biskupa Karla Otčenáška, poté u kardinála Dominika Duky, dnes jej můžete vidět po pravici pražského arcibiskupa Jana Graubnera. Všechny tři duchovní podle Mátla spojuje pracovní nasazení a fakt, že nejsou odtržení od reality. To znamená, že žijí radostmi i starostmi obyčejných lidí, utírají nádobí nebo vaří guláš. Vojtěch Mátl si stojí za tím, že pokud se člověk vydá do služeb Bohu, dostane motivaci pracovat pro církev s maximálním nasazením. Proč by se měla církev více soustředit na mladou generaci? Je budoucnost v ženách-jáhenkách? A proč nevnímat pražské arcibiskupství jako „místo nahoře“? Na tyto a další otázky odpovídá ceremoniář Vojtěch Mátl. 

Foto: archiv podcastu


E93 | Jeroným Klimeš: „Manželství není pohádka, spíš závod Paříž-Dakar.“

Psycholog Jeroným Klimeš je expertem na rozchody a rozvody. Udržet si dnes dlouhodobý vztah je podle něj mnohonásobně těžší než před několika dekádami. Jeroným Klimeš vidí problém zejména v přechozených a dlouhodobě nereprodukčních svazcích. Potomci naopak partnerský vztah zakonzervují a prodlouží jeho trvanlivost o deset let. Manželství přirovnává Klimeš k závodu Paříž – Dakar. Auta, stejně jako partneři, se v průběhu závodu mění v trosky a nemají záruku, že dojedou do cíle. Pro úspěšné dokončení soutěže je potřeba nedělat hlouposti, jako je zážitkový sex, a vychytat všechny možné závady, kterými může být i patologické chování. Jde zachránit hroutící se manželství? Je dobré říct partnerovi o nevěře? A proč mají křesťané v průměru o 10 let vztah delší, než nevěřící? Na tyto a další otázky odpovídá psycholog Jeroným Klimeš. 

Foto: archiv podcastu


E92 | Tomáš Parma: „Noc v Božím hrobě byla velký zážitek.“

Historik Tomáš Parma je rytířem Řádu Božího hrobu. Jeho posláním je ochraňovat a podporovat křesťanství a křesťany ve Svaté zemi. Ti tvoří přibližně 2 % obyvatel Izraele. Jejich situace je poměrně náročná zejména proto, že jsou menšinou, navíc jsou to většinou etničtí Palestinci. Řád Božího hrobu pak vychází z teze, že křesťan je ten, kdo bojuje proti silám zla. Co znamená být rytířem v 21. století? Proč Baziliku Božího hrobu odemykají ráno muslimové? A jak se Řád Božího hrobu vztahuje k dnes velmi kontroverzním křížovým výpravám? Na tyto a další otázky odpovídá odborník na rané církevní dějiny doc. Tomáš Parma. 

Foto: oessh.cz


E91 | Kateřina Lachmanová: „Hledat autentičnost je boj na celý život.“

Dvojí život je startovní čára každého z nás. Podle teoložky a psycholožky Kateřiny Lachmanové spočívá mnohdy i v malých lžích a falešném vztahu k sobě a druhým. Problém nastane v momentě, kdy překročíme základní morální pravidla. Nevěra, podvádění, či dokonce zneužívání jsou traumata, se kterými se ve společnosti setkáváme často. Podle spisovatelky a terapeutky Lachmanové nás tyto pády bolí o to víc, pokud se dějí uvnitř církve. Od věřících totiž očekáváme ctnostnější život, a je to dobře. Hlásání Božího slova je totiž mocnější, pokud je podloženo reálným životem a skutky. Jak je těžké si přiznat, že žiji dvojím životem? Musí „to“ vždycky prasknout? Jak se řídit křesťanskou radou: Neodsoudit člověka, ale jeho čin? Otázky probíráme s Katkou Lachmanovou v kontextu sexuálního a psychického zneužívání známými katolickými duchovními Markem Rupnikem a Jeanem Vanierem. 

Foto: svetviry.cz


E90 | Biskup Malý: „Odkaz Dany Němcové? Snažte se o rovnou páteř a nečekejte chválu.“

Dana Němcová byla výraznou postavou českého disentu. Patřila k prvním signatářům Charty 77, kde se také potkala s Václavem Malým. Spolu se podíleli i na založení Výboru na obranu nespravedlivě stíhaných. Podle biskupa Malého čerpala Dana Němcová sílu z modlitby i čtení písma. Její víra byla vidět především v praktickém životě a pomoci druhým. Nikdy nemoralizovala a dovedla naslouchat. Václav Malý v rozhovoru vyzdvihuje také statečnost, s jakou se Dana postavila totalitnímu režimu, a to i navzdory tomu, že měla doma sedm dětí. Rozhodně nebyla domácí puťka a stále si zachovávala intelektuální jiskru. Jak zní odkaz Dany Němcové pro dnešní dobu? Jaké vzpomínky má Václav Malý na underground? A jaká byla atmosféra v bytě manželů Němcových v 70. letech? Na tyto a další otázky odpovídá někdejší mluvčí Charty 77, spoluzakladatel OF a pražský pomocný biskup Václav Malý. 
https://www.ecclesiapodcast.cz/dily.html?fbclid=IwAR3bvBltcJyMq7M5VnNT66uZQ9-R9z3rEgUJm8msl5POnoR6T-nMBrbPK0k
Foto: archiv podcastu