Odborník: Záměrné povzbuzování dobrovolníků k práci v církvi
Salcburská farní radní Achleitner: Dobrovolníci chtějí být bráni vážně a mít dojem, že si jejich nápadů někdo váží.
24.11.2022
Klaudia Achleitnerová, vedoucí oddělení farních rad salcburské arcidiecéze, se zasazuje o to, aby farnosti cíleně oslovovaly lidi, které považují za obzvláště vhodné pro čestnou funkci. "Lidé prostě chtějí být osloveni. Je třeba být tak trochu jako skaut a říci: já ho nebo ji prostě požádám," řekla Achleitner v rozhovoru pro salcburské církevní noviny "Rupertusblatt" (aktuální vydání) a vyslovil se pro aktivní přístup k tomuto tématu.
Achleitner je přesvědčena, že existuje mnoho způsobů, jak navázat kontakt, od "rozhovoru při nakupování přes rozhovor při distribuci farního zpravodaje až po stánek na týdenním trhu". Jde do značné míry o "naslouchání a sdílení lidských radostí a starostí". Stejně dobře to může být při rozhovorech o křtu nebo při přípravě na první svaté přijímání. V každém případě platí následující: "Lidé chtějí být bráni vážně a mít dojem, že si jejich nápadů někdo váží." Jinak žádný univerzální recept na navázání dobrého kontaktu neexistuje.
"Pokud mají lidé pocit, že se mohou zapojit a něco ovlivnit, jsou docela ochotní," sdělila Achleitnerová své zkušenosti z práce s dobrovolníky a farními radami. "Krizi" v dobrovolnictví nevidí: "Zvláště letos, kdy do PGR kandidovalo opět mnoho nových lidí, nemusím mít nutně takový dojem." V současné době se v dobrovolnictví objevuje mnoho nových lidí.
Achleitnerová, která je díky své funkci v neustálém kontaktu s dobrovolníky, vypozorovala, že členové farních rad kontakt vyhledávají. "Jezdíme po celé diecézi, protože je samozřejmě mnoho otázek a potřeba vyměňovat si názory s podobně smýšlejícími lidmi - zejména mezi novými farními radními, kteří to dělají poprvé." Témata zahrnují součinnost mezi zaměstnanci na plný úvazek a dobrovolníky nebo jak dostat do farnosti více lidí.
Zaměření na práci s veřejností
Salcburská arcidiecéze se snaží podporovat dobrovolníky v jejich nasazení a nabízí jim například školení v oblasti vedení a rétoriky. Stále důležitějším tématem se stává také práce s veřejností. "Jak můžeme předat naše poselství lidem prostřednictvím dalších kanálů?" je důležitou otázkou pro mnoho farností. Jde o různé oblasti, od školení v oblasti sociálních médií až po základy tvorby farních zpravodajů nebo vitrín, zdůraznil odborník.
Důležité je podle ní poděkovat všem lidem za čas, který věnují své dobrovolnické práci. "Je tu 27 000 lidí, kteří se denně "zasazují" o církev, prezentují dobrý obraz, vkládají do života společenství srdce a duši. Jsem za to nesmírně vděčná a dobrovolníky velmi obdivuji," řekla Achleitnerová.
Zdroj: kathpress