Zimní zasedání Stálé rady: závěrečné komuniké
Úvaha o schopnosti církve ovlivňovat společnost, otevírat obzory naděje a vychovávat k míru byla leitmotivem zimního zasedání Stálé biskupské rady, které se konalo v Římě od 22. do 24. ledna pod vedením předsedy kardinála Mattea Zuppiho.
Podpořeni slovy předsedy a neustálým naléháním papeže Františka biskupové znovu zdůraznili naléhavost toho, aby se touha po míru projevovala modlitbou, přátelstvím a touhou vychovávat ke smíření, protože nikdy předtím jako v této době není potřeba dělníků míru. A to na všech úrovních: mezinárodní, národní, komunitní, církevní, rodinné i individuální. Závazek k míru se stává naléhavostí, ale také odpovědností, a to v první řadě pro církev.
Slova naděje pro dnešní svět
Biskupové poděkovali předsedovi za jeho slova a shodli se na tom, že je třeba nabídnout slova naděje v souvislosti s velkými otázkami, které lidstvo zpochybňují, a naznačit konkrétní cesty k budování společného dobra. To vše s vědomím, že jsou na světě nikoli proto, aby dobývali prostor, ale jako významná přítomnost, která činí slabost silou. Být slabý," bylo zdůrazněno, "neznamená být bezvýznamný, ale stát s mírností proti dominantní kultuře moci a útlaku.
V době, kterou předseda kardinál nazval "dobou církve", je evangelizace především svědectvím, závazkem na kulturní úrovni, aby evangelium - které je dobrou zprávou - mohlo být účinně sdělováno všem. S vizí a uvědoměním, které dozrály během posledních 50 let, poznamenaných významnými církevními konferencemi a výroky, jež se zapsaly do dějin církve v Itálii. Toto pozadí pomáhá jasněji číst současný kontext, zmítaný rozpory a problémy, které svírají rodiny, nejchudší a poslední.
V rozpravě biskupové vyjádřili znepokojení nad šířením kultury konfliktu, jejímiž základními prvky jsou násilné vyjadřování a závod o zbrojení. Naopak je více než kdy jindy nutné vychovávat k míru, navrhovat vzdělávací cesty a platné alternativy, zejména novým generacím, které jsou často příjemci okrajové pozornosti. Pokud jde o vzdělávání, Stálá rada uvítala, že 9. ledna loňského roku byla podepsána dohoda s ministerstvem školství a zásluh s ohledem na výběrové řízení na učitele náboženské výchovy, a poukázala na to, že tento úspěch na jedné straně zvyšuje hodnotu těch, kteří ve školách pracují, a na druhé straně otevírá úvahy o tom, jak zapojit ty, kteří se naopak rozhodli této výuky nevyužít.
Ve světle toho, co předseda kardinál uvedl v úvodu jednání, se Stálá rada podělila o několik úvah o prohlášení Dikasteria nauky víry Fiducia supplicans. Dokument, vysvětlil kardinál, "je zasazen do horizontu milosrdenství, láskyplného pohledu církve na všechny Boží děti, aniž by se však odchyloval od učení magisteria". Samotné prohlášení navíc potvrzuje tradiční učení církve o manželství a nepřipouští žádný "typ liturgického obřadu nebo požehnání podobného liturgickému obřadu, které by mohlo vyvolat zmatek".
Sapienciální fáze synodální cesty
Biskupové zvolili hlavní téma 79. generálního shromáždění, které se bude konat od 20. do 23. května 2024: přijetí sapienciální fáze synodální cesty. Bude to příležitost přijmout obnovu přicházející z místních církví prostřednictvím práce komisí synodální cesty, přejít k poslední fázi, prorocké, a vypracovat konkrétní příspěvek Italské biskupské konference k synodě biskupů.
V průběhu práce bylo zdůrazněno spojení mezi národní a univerzální cestou. Sapienciální fáze se totiž dobře integruje s otázkou svěřenou biskupskou synodou: "Jak být synodální církví v misii?", neboť pět témat uvedených jako priority ve Směrnicích pro rok 2023 (misie, komunikace, formace, spoluodpovědnost a struktury) je plodem dvouleté narativní fáze (2021-2022, 2022-2023), jejíž první rok probíhal plně v souladu s Přípravným dokumentem synody. Z tohoto důvodu se Stálá rada rozhodla nepřidávat nové okruhy a nové otázky, ale pokračovat na cestě "rozlišování", kterou církve v Itálii sledují. S ohledem na to byl schválen chronoprogram, který vytyčí etapy až do roku 2025. Mimo jiné jsou plánována dvě synodální shromáždění - od 15. do 17. listopadu 2024 a od 31. března do 4. dubna 2025 - jejichž pracovní metody budou definovány v následujících měsících. Konkrétní návrhy a indicie, a to jak ve formě exhortací a orientací, tak ve formě určení a rezolucí, budou předány Stálé biskupské radě a Valnému shromáždění v květnu 2025. Velmi důležitým bodem, jak bylo zdůrazněno, bude recepce, protože bude muset proběhnout synodální formou za účasti všech místních církví.
Obřad ustanovení katechistů
Stálá rada se poté podělila o návrh italské verze obřadu ustanovení katechistů (službu ustanovil papež František 10. května 2021 apoštolským listem ve formě Motu proprio "Antiquum Ministerium"), který bude předložen květnovému shromáždění k definitivnímu schválení. Text je výsledkem jednání s Dikasteriem pro bohoslužbu a kázeň svátostí, které 9. února 2023 přijalo návrh na úpravu ad experimentum Editio typica Obřadu ustanovení katechistů. Biskupové se shodli na vhodnosti adekvátních formačních cest, jak je předpokládá Nota ad experimentum z 13. července 2022, a také na běžné praxi v sousedních diecézích. Proto byl připraven italský překlad liturgického obřadu, který poskytl římský pontifikál: úprava zohledňuje pokyny uvedené v poznámce CEI a stylistické volby pro italské úpravy ostatních liturgických knih pro církve v Itálii.
K jubileu
Biskupové byli seznámeni s kalendářem jubilejních akcí připraveným Svatým stolcem s údaji o registraci a účasti. V této perspektivě byl znovu potvrzen význam diecézního delegáta, jehož úkolem je komunikovat s Dikasteriem pro evangelizaci ve všem, co se týká organizace a propagace akcí v diecézi a diecézní či regionální pouti. S ohledem na jubileum lze navrhovat modlitební iniciativy, jejichž protagonisty bude spolu s biskupem Boží lid, a to v průběhu roku 2024, který se papež František rozhodl zasvětit právě modlitbě. "Nadcházející měsíce," vysvětlil pontifik při modlitbě Anděl Páně v neděli 21. ledna, "nás povedou k otevření Svatých dveří, jimiž zahájíme Jubileum. Prosím vás, abyste zintenzivnili modlitbu a připravili nás tak na dobré prožití této události milosti a zakusili sílu Boží naděje. Proto dnes zahajujeme Rok modlitby, rok věnovaný znovuobjevení velké hodnoty a naprosté potřeby modlitby v osobním životě, v životě církve i ve světě".
Komunikace
Kanceláře a služby CEI. Pokračovaly úvahy o reformě úřadů a služeb Generálního sekretariátu Italské biskupské konference.
Sociální týden. Generální sekretář Msgre Giuseppe Baturi sdělil, že to bude papež František, kdo uzavře 50. sociální týden katolíků v Itálii (Terst, 3.-7. července 2024). "Svatý otec," řekl Msgre Baturi, "bude s námi v neděli 7. července, aby přinesl poselství účastníkům setkání v Terstu a sloužil mši svatou".
Plnění:
Biskupové schválili vydání poselství k 1. máji (Práce je účast), které vydala biskupská komise pro sociální problémy a práci, spravedlnost a mír.
Nakonec byl předložen návrh na rozdělení finančních prostředků 8xmille. na letošní rok, který znovu potvrdil potřebu šířit kulturu účasti a spoluodpovědnosti při podpoře církve.

přeloženo programem Deepl.

https://www.chiesacattolica.it/sessione-invernale-del-consiglio-permanente-comunicato-finale/