OSLAVY CARLA CARRETTA VE SPELLU: SPIRITUALITA V SOUČASNOSTI 
Redakce, 12/10/2008
Svědek víry, svědci jeho spirituality všichni ostatní. Na Carla Carretta se v těchto dvou dnech vzpomínalo bez oné nostalgie, která vás nutí myslet na něco, co už není, co je daleko. Carlo Carretto je stále živý, v srdcích mnoha lidí, kteří si ho přáli připomenout, kteří vzpomínali na své první setkání s ním, na své obrácení k víře, na své sblížení s Bohem, na pomoc a naději, kterou tento muž, tak "normální", ale tak blízký Bohu, dal mnoha ženám, matkám, mladým lidem, kteří šli hledat něco, co pak díky němu našli. Na jevišti divadla Subasio se střídaly řeholní autority, biskupové a univerzitní profesoři, aby převyprávěli jeho život od Piemontu až po zkušenost pouště a poustevny ve Spellu, aby ho přenesli do dnešní doby, kdy je jeho spiritualita tak zakořeněná v realitě stále aktuální. Hovořilo se o jeho vztahu k církvi, kterou Carretto, jak připomněl folignenský biskup Gualtiero Sigismondi, miloval, zůstal v ní oddaně zakotven a vždy zůstal nastaven na Boha. 
Mons. Domenico Sigalini, palestinský biskup a generální církevní asistent Italské katolické akce, hovořil o člověku, který se vydal hledat pramen, jímž je Bůh, a který opustil vše, aby ho našel. Carlo Carretto uprostřed pozemského života, ale s pohledem a očima obrácenýma k Nejvyššímu: jeho příběh převyprávěl Paolo Trionfini, ředitel Institutu Pavla VI. pro dějiny a Katolickou akci a Italského katolického hnutí, aby byl pochopen ideál jeho ztotožnění se s dočasnou realitou. Myšlenka, která je proto stále aktuální, jak zdůraznil i Franco Miano, národní prezident Katolické akce: "V autentické vzpomínce se skrývá pocit vděčnosti, pocit dluhu vůči postavě, která nás naučila, jak růst. Jako když napsal, že se mění srdce, srdce všech".
Mnoho Carlových přátel vyprávělo o svém prvním setkání s Carlem a jeho spiritualitou. Rita Borsellino vyprávěla o své zkušenosti z poustevny ve Spellu, kdy nechápala, proč je na tomto místě se svou rodinou, dokud nepotkala Boha, tuto spiritualitu, která ji otevřela druhým. Stydlivost, která jí pomohla po smrti jejího bratra Paola. A profesor Alberto Monticone, který historicky vysvětlil ono Karlovo neodloučení od světa i během pobytu na poušti. Nechyběla ani slova pro Karla od Giancarla Maria Bregantiniho, arcibiskupa metropolity z Campobassa, a arcibiskupa z Perugie - Città della Pieve monsignora Giuseppe Chiarettiho v dopisech, které byly čteny na jevišti.
"Vyjadřuji velké uspokojení nad úspěchem těchto dvou dnů věnovaných Carlu Carrettovi," řekl starosta Sandro Vitali, "Je na nás, abychom jako město, které uchovává jeho ostatky, vyzvedli jeho myšlenku, která je i dnes tak aktuální.
https://tuttoggi.info/a-spello-le-celebrazioni-per-carlo-carretto-una-spiritualita-nellattualita-foto/29318/