Martin Scorsese v rozhovoru s P. Antoniem Spadaro SJ
Před Vánocemi vyšla v Itálii kniha Martina Scorseseho a otce Antonia Spadara SJ s názvem "Dialogy o víře". V její závěrečné kapitole najdeme předběžný náčrt nového filmu o Ježíši, který hodlá tvůrce Posledního pokušení Krista natočit v reakci na výzvu, kterou papež František adresoval filmařům v roce 2023. V ní se obrátil na umělce z různých uměleckých oborů s výzvou: "konfrontujete nás s věcmi, které nás někdy znepokojují, kritizujete dnešní falešné mýty, nové modly, banální diskurzy, pasti konzumu, podvody moci".
Očekává se, že Scorsese začne film natáčet ještě letos. Scénář vychází z knihy japonského spisovatele Šúsaku Endóa (1923-1996) Život Ježíše. Režisér již dříve zfilmoval jiný román tohoto autora, Mlčení.
V knize Dialogy o víře hovoří otec Spadaro s režisérem o své zkušenosti s vírou a o inspiracích, které ovlivnily jeho dosavadní tvorbu. Tento dialog mezi jezuitským teologem a mistrem kinematografie začal v březnu 2016 v bytě Martina Scorseseho a pokračoval při dalších setkáních při různých příležitostech až do roku 2024. Výchozím bodem rozhovoru o víře byl film Mlčení o jezuitské misii v Japonsku. Od té doby byl jezuita překvapen hloubkou režisérova teologického myšlení. Už jako dítě si Martin kladl otázku: Proč tajemství smrti a vzkříšení neproměňuje svět? Tato otázka ho trápila mnoho let při práci na nejednom filmu. Až jednou navštívil Kristův hrob v Jeruzalémě. Poklekl, aby se krátce pomodlil, a přestože se tehdy nic zvláštního nestalo, jak vzpomíná, když opouštěl svatou zemi a nastupoval do letadla, zažil pocit tak velké lásky... Tehdy si uvědomil, že dostal odpověď na otázku, která ho trápila celá desetiletí. Ano, něco se změnilo.
V této útlé knize o pouhých 100 stranách se dozvíme také o setkáních Martina Scorseseho s papežem Františkem. 
Je katolík. Je praktikujícím katolíkem? Pokud někdo chápe praktikování víry jako účast na církevních slavnostech, pak se nepovažuje za dostatečně praktikujícího. Pro něj je však praktikování víry něco jiného. Je to vztahování se k Bohu vším, co děláme. Evangelium je pro něj od dětství orientačním bodem.
Scorsese se jezuitovi svěřuje, že se při natáčení filmů naučil dívat na svět a stále se učí dívat na realitu ve své tvorbě. Považuje to za zvláštní milost. Nejedná se o jedinou, kterou od Boha obdržel. A dodává, že Bůh uděluje milost, "když to nejméně čekáme".

https://jezuici.pl/2024/03/martin-scorsese-w-rozmowie-z-o-antonio-spadaro-sj/?fbclid=IwAR20xzh7bfwdNvOfiFTQov9zICzVAJepI5AXSPWm4tybv4qoGzv7uu6JxDs_aem_AVVjXvjMUBRJrD6GSigSF0WwXdPj7-SL9kji3Dc7CtDw2Ew2odW-cLwpWGf-GELxO-mbL-x3E_s5m7UEFpwzh6oP