Řeholní život na celém světě čelí vážnému úbytku
Tradiční model řeholního života na celém světě se bude muset změnit, pokud mají být řády dlouhodobě životaschopné, tvrdí vyšší představení řeholí. 
"Současný model řeholního života je neudržitelný," uvedla sestra Bonnie MacLellanová, generální představená sester svatého Josefa ze San Marie, když nastínila, jak počet řeholníků v Kanadě od 60. let 20. století klesl o více než 80 procent. V rozhovoru se členy Asociace vedoucích misionářů a řeholníků Irska o současné zkušenosti se zasvěceným životem v Kanadě řekla, že jde o skutečnost "společnou řeholním institutům v celém vyspělém světě". V roce 1975 bylo v Kanadě 55 180 řeholníků a řeholnic. V roce 2022 jich bylo 9 293 a ženy řeholnice tvoří 83 % z celkového počtu.
"Kdybych byla generální ředitelkou IBM, podívala bych se na řeholní život v Kanadě a řekla bych: naplánujte likvidaci korporace," řekla sestra MacLellanová, ale dodala: "Naše cesty nejsou cesty Boží." 
Ve své přednášce kanonická právnička vysvětlila, že církevní právo má omezené možnosti rekonfigurace zasvěceného života a může se zaměřit především na fúze, unie a útlumy. Nastínila vatikánská kritéria pro životaschopnost kongregací a zdůraznila, že "budoucnost plná naděje není možná, pokud budeme pokračovat po stejné trajektorii, odkud jsme vyšli". 
Některé kongregace a instituty se sice zabývaly modelem zpětného misijního působení, kdy zvou řeholníky z rozvojových zemí, aby se přestěhovali do Kanady, ale to bylo problematické. "Pokud bude řeholníků méně, budou ti, kteří nastoupí, nuceni jednoduše kvůli demografické situaci přesunout své zaměření z misie na udržování kongregace a předčasně převezmou vedoucí role bez dostatečné formace nebo podpory." Dalšími možnostmi kanonického správy, které si zaslouží zvážení, jsou modely vedení založené na spolupráci a dohodě a jmenování komisařky, což využily sestry Prozřetelnosti ze St Mary's of the Woods a Misijní sestry Victory Knoll.
https://www.thetablet.co.uk/news/18499/religious-life-worldwide-facing-serious-decline