Pastorační péče o zraněné: 
Základem zdravé pastorační péče je budování "moudré blízkosti".
Důležitým rysem dobré a zdravé pastorace je blízkost, která dává svobodu, říká P. Łukasz Knieć, pastorační pracovník pro osoby poškozené sexuálním zneužíváním v opolské diecézi. Kněz o tom hovořil v první přednášce z cyklu "Znovu postavme dům".
Cyklus 26 přednášek o zdravé pastoraci "Znovu postavme dům" vznikl ve spolupráci portálu Dominikanie.pl a Nadace svatého Josefa KEP. V prvním rozhovoru z této série odpovídá P. Lukasz Knieć na otázky, jak vytvářet zdravou pastoraci, jaké vlastnosti jsou pro dobrého pastora klíčové, jak nastavit hranice v pastoračních vztazích a jak rozpoznat a potírat patologické chování v pastoraci.
Základem zdravé pastorace je budování "moudré intimity"
Pastýř osob zraněných sexuálním zneužíváním v opolské diecézi zdůrazňuje, že základem zdravé pastorační péče je budování "moudré blízkosti". Jak poznamenává, blízkost Pána Boha může pochopit ten, kdo blízkost zažil. Proto když se mluví o zdravé pastorační péči, je třeba brát v úvahu zkušenost blízkosti, ale musí to být blízkost, která vytváří prostor bezpečí a dává člověku svobodu.
- Je důležité, abyste přistupovali k pastorační péči bez přehnaných požadavků. Pastorační péče nemůže odpovědět na všechny potřeby, které v sobě nosíme. Jsme v nebezpečí, když se vytvoří narativ, že zde najdeme vše. A žádná pastorační skupina není odpovědí na všechny naše potřeby," poznamenává kněz a dodává, že zdravá pastorace končí tam, kde začíná vyplňovat celý život.
Pastorační péče je cestou do nebe
- Pastorační péče je na prvním místě od spasení, tzn. že pastorační péči používám proto, abych se nakonec dostal do nebe. To je možná vznešená myšlenka, ale velmi pravdivá. Hledáme v ní uspokojení duchovních potřeb. V pastorační péči samozřejmě najdeme také odpověď na naši potřebu být viděn, na naši potřebu akceptace a blízkosti. A je dobře, když se tak děje, ale pastorační skupina nemůže být jediným prostředím, v němž člověk tyto potřeby realizuje," upřesňuje rozmlouvající Olga Bieniek a P. Radosław Więcławek OP.
Podle jeho názoru má být pastorační skupina odpovědí na důvěru, kterou Bůh vložil do rukou člověka. - Pán Ježíš přišel na zem a vybudoval Církev, která je jeho mystickým Tělem, v realitě, která nebyla bezpečná. V této realitě byl zabit. A je to stejný příběh," říká P. Knieć o situacích, kdy pastorační služba přestává být bezpečným prostorem. - To znamená, že důvěra, kterou Bůh zanechal člověku, je někdy dramaticky zneužívána, poznamenává farář.
Další díly seriálu "Přestavíme dům" budou vycházet jednou za čtrnáct dní, vždy v úterý na YT 72.dominikanie.pl a podcastových službách, stejně jako na webových stránkách projektu odbudujmydom.com. Další rozhovor bude zveřejněn 9. března. Zbigniew Nosowski bude hledat odpověď na otázku, proč mluvíme o zdravé pastoraci v kontextu dospělých.

https://deon.pl/kosciol/duszpasterz-skrzywdzonych-podstawa-zdrowego-duszpasterstwa-jest-budowanie-madrej-bliskosci,2778368