Co čtou katolíci? Veletrh katolických nakladatelů
13. dubna 2024 
Katolické knihy jsou samozřejmě katechismy, teologie, biblistika a spiritualita. Nakladatelé však nabízejí také historii, umění, širokou škálu knih pro děti a mládež, příručky o zdraví a stravě, psychologii, ale také romány včetně sci-fi. Které knihy jsou v současné době nejoblíbenější? Na co jsou nakladatelé hrdí?
Veletrh katolických nakladatelů je již několik let nejen příležitostí k doplnění knihovny - při procházce stánky podél Kubackého pasáže lze najít hudbu, filmy, devocionálie a různé nenáboženské pomůcky, dokonce i med. Nechybí ani stánky s občerstvením a můžete se setkat se svými oblíbenými autory.
Děti, kultura, turistika
- "Pro nakladatele je to velký svátek," říká Lucyna Rurarz z nakladatelství Jedność a upozorňuje na vysokou ediční kvalitu publikací. - Četné návštěvy čtenářů na stánku, srdečné rozhovory o knihách, návrhy témat, která vyhledávají, jsou pro nás ukazatelem do budoucna. Snažíme se vždy představit zajímavou a pestrou nabídku. Neutuchajícímu zájmu se již léta těší dětské knihy, kterých v nabídce Jedność není málo. Letos jsme vytvořili speciální zónu s dětskou nabídkou nazvanou "Dětský ráj", která bude obsahovat krásná vydání Bible pro nejmenší čtenáře, dále kartonové knížky s okénky nebo krásné pohádky na dobrou noc a také rodiči žádané, podpůrné řady knih pro rané dětství o emocích," říká Lucyna Rurarz.
Hitem posledních let jsou alba o umění nebo knihy o poutní turistice v Itálii od P. Witolda Kaweckého. "Po bestsellerových albech o Římu a Toskánsku je chce tentokrát seznámit s úspěchy tvůrkyň krásy, zejména jedné z nich, Artemisie Gentileschi, kterou umělci nazývají Caravaggio v sukni," dodává L. Rurarz. Je přesvědčena, že letos čtenáři ocení nový překlad Tóry s komentáři pátera profesora Waldemara Chrostowského. Velký zájem je o knihu Moje léta s Janem Pavlem II. Soukromé zápisky vatikánského mluvčího 1984-2006". Joaquín Navarro-Valls.
Prohloubená formace 
Dominikánské nakladatelství W drodze se snaží svou nabídkou oslovit čtenáře hledající hlubší zamyšlení. - Již několik let pozorujeme, že čtenáři katolických knih se obracejí především k titulům věnovaným Bibli, porozumění víře a liturgii a široce pojatému prohloubení spirituality," říká P. Tomasz Grabowski OP, prezident nakladatelství, v rozhovoru pro KAI. - Katolickou literaturu tedy využívají lidé, kteří mají zájem o osobní a vědomě utvářenou náboženskou formaci. Mluvím samozřejmě především o čtenářích knih z nabídky nakladatelství W drodze. Jsou to intelektuálně nároční lidé, kteří hledají dobře vyargumentované texty. Méně je zajímá to, co nazývám "náboženskou senzací", tedy knihy o zázracích, zjeveních a velkolepých obráceních. Uvědomili jsme si, že v postkřesťanské době potřebuje náš čtenář obsah, který dává víře pevný racionální základ. Na takovém základě je těžší propadnout pochybnostem. Jsme rádi, že čtenáři, kteří sáhnou po našich knihách a měsíčníku, investují do formování svého myšlení, protože tak budou méně náchylní k manipulaci a diktátu momentálních nálad," říká otec Grabowski.
Podobné postřehy zaznívají i na stánku jezuitského nakladatelství WAM. - Na základě zkušeností z posledních let můžeme konstatovat, že skupina zájemců o publikace věnované klasické zbožnosti a tzv. náboženské senzaci se zmenšuje, i když nezaniká," říká Olaf Pietek, šéfredaktor WAM. - Ďábel a exorcisté, kteří s ním bojují, už nejsou zárukou náboženského bestselleru. Na druhé straně se však v důsledku polarizace společnosti zmenšila i skupina lidí uprostřed, věřících hledajících na intelektuální úrovni. Kritická, avšak na hledání pozitivních odpovědí zaměřená náboženská publicistika se stává čím dál tím více vzácnější. Knihy, které splňují jednu nebo druhou podmínku izolovaně, mají spíše širší publikum.Naopak v důsledku stejných procesů pozorujeme rostoucí zájem o literaturu zabývající se duchovní zkušeností, která nemusí být nutně rámována tradičními postupy. Svědčí o tom jak prodej knih věnovaných hluboké modlitbě, meditaci a křesťanské kontemplaci, tak rostoucí počet skupin zaměřených na jejich praxi," poznamenává Olaf Pietek.
Pozitivní životopisy a obtížná témata
Františkánské "Bratni Zew" se zaměřuje především na životopisy - svědectví o životě. - Jsou to inspirativní lidé žijící krásně a blízko Bohu, duchovně bohatí, plní prostoty, autenticity, jejichž každodenní život není bez problémů," říká Monika Gaik. Jedná se o lidi narozené ve 20. století, někdy bez "statusu" svatosti. Je pravděpodobné, že doba jejich života a jejich zkušenosti jsou čtenářům blízké a lidé po takových knihách sahají. Oblíbené jsou také knihy zabývající se tématem smrti a loučení se životem, jako je například sbírka povídek Setkání pod fíkovníkem.
- Zvláštní zmínku si zaslouží kniha "Moudrost evangelií", která má své čtenáře již řadu let. Myslel jsem si, že jednoho dne dojde její náklad a my ji již nebudeme dotiskovat, ale zájem je stále velký. Na jaře je naší nejprodávanější knihou "Jak znovu získat nadšení". - říká Gaik. Zdůrazňuje také, že čtenáři dbají na formu, takže pozornost věnují i sazbě nebo grafice.
Ewa Kiedio, ředitelka nakladatelství Więź, vidí zájem také o pozitivní životní příběhy: "Rozhovory Katarzyny Jabłońské s otcem Janem Kaczkowským, "Szału nie ma, jest rak" a "Żyć aż do końca. Instrukcja obsługi choroby’". Tento fenomén spojený s jeho bezprostředností, autenticitou a výpovědí o životě asi není třeba nikomu vysvětlovat. V poslední době k dalšímu nárůstu jejich prodeje nepochybně přispěl film 'Johnny'."
- Další velmi často kupovanou knihou je rozhovor Jerzyho Sosnowského s profesorem Krzysztofem A. Meissnerem "Fizyk w jaskini światów" o fyzice, jejím vztahu k životu a možných světonázorových důsledcích moderní vědy. Vidím v tom oprávněnou touhu čtenářů sladit vlastní víru s vědeckým poznáním. Důležitou změnou, kterou v posledních letech pozorujeme, je zájem o téma krize církve jako instituce a hledání receptů, jak se v této situaci najít. Svědčí o tom mimo jiné zájem čtenářů o příběh Tośky Szewczyk, ženy sexuálně zneužité knězem, která tyto události a své reflexe pronikavě popsala v knize "Nie umarłam. Od krzywdy do wolności", říká Ewa Kiedio.
Obavy
Uznávaný pedagog varšavského semináře, kterého jsme potkali na jednom ze stánků, vyjádřil uspokojení nad tím, že nakladatelství stále nabízejí literaturu pro zájemce o hlubší teologickou reflexi a že se překládají významní zahraniční autoři. "Oceňuji to, protože vím, že na takových knihách nakladatelství nevydělá, je to poslání. Bohužel ani kněží, kteří jsou alespoň na papíře teology, na takové pozice nedosáhnou. Krčím rameny, když tady vidím, že po nich sahají laici. Na druhou stranu mám někdy chuť zachovat se jako rozzlobený Ježíš s vrátnými v chrámu, když vidím, jak se čtenáři nechávají oblbnout nějakými nepotvrzenými jevy, démony, konspiračními teoriemi nebo manipulativními útoky na papeže Františka a celou celou pokoncilní realitu."," - říká vědec.
Nakladatelé s řadou učebnic náboženské výchovy jsou tímto sektorem trhu znepokojeni. Žáci si takové učebnice dlouhodobě kupují stále méně, zejména ve vyšších ročnících základních a středních škol. V avizované situaci snížení počtu hodin náboženství na jednu týdně by se to mohlo ještě zhoršit. Ani absence známky na vysvědčení z výuky náboženství není motivací ke koupi učebnice.
Nakladatelský trh je stále obtížnější, a přestože se zdá, že čtenářská obec je stabilní, po katolických knihách může sáhnout stále méně čtenářů, a to i kvůli sekularizaci a společenským trendům. 
Katoličtí nakladatelé se již nyní snaží zpeněžit nenáboženský obsah, aby mohli vydávat položky související s životem církve - patří mezi ně romány všeho druhu, široká škála publikací pro děti a mládež, psychologické, poradenské a historické knihy, a dokonce i hry nebo relaxační obrazy.
https://www.ekai.pl/co-czytaja-katolicy-targi-wydawcow-katolickich/?fbclid=IwAR1dgshpIhh8XazFlJ6mbTHZQ5P0uFCsGUeZnZldHK_WzkL6H3xda7MLxm8