Podcasty a texty, které mě v poslední době oslovily a osvěžily

03/04/2024Na okraji

Jsem Matěj a dál zatím nevím…

Matěj Jirsa je novoknězem v pražské arcidiecézi. Působí jako kaplan ve Vlašimi a okolí. Rád hledá nové cesty a způsoby, jak být blízko lidem, ke kterým je poslán. S Editou si spolu povídali o kněžství, doprovázení druhých lidí a sociálním cítění církve.

https://naokraji.art/podcast/jsem-matej-a-dal-zatim-nevim/?fbclid=IwAR3AS2rCd9RV7I2pKG0s656XWdkGDIsJrTrBCqYhmKMAVHzNVm5tuwRnV9A_aem_AbxOfv2sxWhOAIN7oAYTTpIEP2dP93t3qm3sbT_ikG8uXOAbgue0f018XbVAos1iVAvUaTGLW68HLwfloFxdGEWh

Zastavení u Matky Terezy s Kateřinou Lachmanovou nad uměním života - 6. Zdravé hranice ve vztazích

Farnost sv. Františka z Assisi Praha — Chodov

1,37 tis. odběratelů

Živě vysíláno 21. 3. 2024 #kcmt

Hranice ve vztazích mohou být příliš chabé i příliš tvrdé, naštěstí i docela zdravé. Všichni nějaké máme a jejich kvalita se silně promítá do kvality našich vztahů, potažmo celého života. Jak poznat, které hranice jsou které, a jak na nich lze pracovat?

https://www.youtube.com/watch?v=z_20P1zIgA4&list=PLfvYmv-HGhlZu9xvtOo80QY2YlzcPvPX1&index=11

Kateřina Lachmanová - Emoce a život s Bohem

8 606 zhlédnutí 3. 11. 2023

Tento seminář byl nahrán na festivalu UNITED 2023 ve Vsetíně. Emoce nejsou zlé, ale ne vždy se o ně můžeme opřít. Mohu mít pocit, že Bůh je daleko, a není to pravda. Mohu mít pocit viny, a přitom se mnou jen někdo manipuluje – anebo naopak, cítit se v pohodě, a mít zatvrzelé srdce. Také není pravda, že emoce do života s Bohem nepatří… Emoce jsou důležitou složkou naší motivace a pokud jsou zraněné, působí zmatek v našich vztazích a komplikují schopnost rozlišování – v malých i velkých věcech. Někdy nám dávají křídla, jindy jsou jako koule na nohou… A přece je dobře, že je máme, jinak bychom ani nebyli lidmi. Naštěstí Bůh je může a chce uzdravovat, aby nám sloužily čím dál víc k dobrému. Kateřina Lachmanová Za totality studovala ekonomickou fakultu VŠB v Ostravě, po převratu strávila tři roky v mezinárodní škole evangelizace ICPE na Maltě. V Itálii vystudovala postgraduálně teologii a psychologii, poté se věnovala pastoračně-psychologickému poradenství a vyučování na KTF UK. V současnosti pracuje pro dvě křesťanská nakladatelství (Paulínky a Doron). Napsala řadu knih, např. Vězení s klíčem uvnitř, Dvojí tvář lenosti, Síla přímluvné modlitby aj., naposledy Kříž jako strom života.

https://www.youtube.com/watch?v=0bIpnin3A5o&list=PLfvYmv-HGhlZu9xvtOo80QY2YlzcPvPX1&index=4