Když zbožnost vypíná rozum. 
Wit Chlondowski, OFM, o zvláštních a nezdravých druzích spirituality.
- Všechny spirituální patologie nabízejí jednoduchý recept na život: dělej to a to a bude to fungovat. Často se mezi soukromými zjeveními objevují takové myšlenkové zkratky: pomodli se růženec a Panna Maria všechno zařídí, už nemusíš nic dělat. Nemusíš jednat, obracet se, růst v milosti, evangelizovat. Ne, stačí se modlit růženec. Samotná modlitba růžence je dobrá, ale omezit spiritualitu pouze na růženec způsobí, že tato spiritualita bude nezdravá a divná," říká P. Wit Chlondowski OFM. 
V dalším díle podcastu "Církev od-nowa", který realizují dominikáni ve spolupráci s KEP, byl hostem P. Wit Chlondowski OFM - dogmatik a pastýř Školy nové evangelizace. V rozhovoru se podělil o své postřehy týkající se nezdravé spirituality a jejích příčin. 
- Zdravá spiritualita zajišťuje integritu všech dimenzí. Naše víra je racionální, vztahová, biblická, prožívaná ve všech dimenzích lidského života. Vychází z přirozenosti, ale přesahuje ji. Když absolutizujeme jeden rozměr, je s vírou něco v nepořádku. Když chybí harmonie, vězte, že se něco děje! - žertuje františkán. 
Když zbožnost vylučuje rozum
- Když zbožností vyloučíme účast rozumu, nezbývá nám než jen věřit. Modlím se a to stačí - říkají lidé. Ale to není evangelium! - říká otec Chlondowski. Na otázku, proč máme dnes tolik nezdravé spirituality, odpovídá, že k nalezení odpovědi stačí zajít na YouTube. Tam je vidět, že materiály a nástroje, které jsou hodnotné, jsou mnohem méně populární než kanály, které propagují nezdravou spiritualitu.
- Nejlepší kazatelé, jako je biskup Ryś nebo P. Adam Szustak OP, dosahují velkých dosahů, ale (...) stačí začít natáčet videa s tím, že nemám rád papeže Františka, a dosahy budou mnohem větší. Proč tomu tak je? - Říká o. Chlondowski. - Máme spoustu věřících katolíků, kteří vyrostli v nezdravé spiritualitě, mají úzkostnou spiritualitu.
Zjevení Trevignano Romano a úzkostná spiritualita
Jak františkán dodává, dobře se to ukázalo v době pandemie: soukromá zjevení spojená s falešnými předpověďmi konce světa, jako například zjevení v Trevignano Romano, se tehdy stala velmi populární.
- To je zajímavé, protože tato dáma, která si říká "věštkyně", byla v Itálii odsouzena za podvod. Sledovaly ji statisíce lidí, byla dokonce v Polsku, kam ji pozvali kněží a jeden z biskupů. To je bohužel ono: stavět na strachu. Úzkostná osobnost bude hledat materiál postavený na strachu, protože je blízký jejímu emocionálnímu stavu, vysvětluje františkán. 
"Neodolatelná" novéna? To je magické myšlení
V podcastu se řeholník zmiňuje také o tzv. magickém myšlení, které velmi často ovládá spiritualitu Poláků. 
- Magické myšlení je pohanské myšlení: s pomocí nějakých rituálů, tedy věcí, které jsou pro mě jasné a konkrétní, i takových, jako je růženec nebo zbožné praktiky, uskutečňuji věci. Ovlivňuji skutečnost, nutím i Boha, aby poslouchal. Když se tolik a tolikrát modlím k Judovi Tadeášovi, nechám mu tolik a tolik lístků, musí mě vyslyšet, je to neodolatelná novéna," říká otec Chlondowski.
Jak dodává, toto velmi typické magické myšlení lze pozorovat i u některých kazatelů.
- Hlásají velmi zúžené evangelium, když říkají, že se máme modlit růženec - a svět se změní. Růžencové křížové cesty jsou krásná věc a tato modlitba nás mění - ale nikdy ji nemůžeme nechat samotnou: zde je celý kontext mé proměny, dozrávání ve víře. Pokud budeme dávat takové jednoduché návody, zjednodušovat, zplošťovat evangelium na rozměr jednoduchých návodů, nikdy to nebude fungovat, povede to lidi jen k magickému myšlení a budou chtít Bohu něco vnutit, říká františkán. 
dominikanie.pl / YouTube.com / mł

https://deon.pl/wiara/gdy-poboznosc-wylacza-rozum-wit-chlondowski-ofm-o-dziwnych-i-niezdrowych-rodzajach-duchowosci-,2599883