Přijmout změnu a čelit budoucnosti s nadějí
V roce 2023 čekaly Jezuitskou konferenci Asie a Tichomoří (JCAP) důležité změny na její úrovni i na úrovni celosvětové Tovaryšstva Ježíšova. Na úrovni konference došlo ke změnám ve vedení filipínské provincie, regionu Východní Timor a předsednictví JCAP.
"Všechny začátky jsou těžké," říká Chaim Potok ve své knize "Na začátku". Nové vedení vyžaduje úpravy a nové poznatky, aby mohlo adekvátně reagovat na neustále se měnící prostředí. V oblasti Myanmaru představuje proměnlivá a nestabilní situace plná násilí a války i nadále významné výzvy pro naši reakci na tamní jezuitskou misii. Patří k nim reakce na situaci lidí, kteří se ocitli v ozbrojeném konfliktu mezi vojenskou vládou a povstaleckými skupinami, vnitřně vysídlených osob a nucené migrace. Vzhledem k tomu, že otec generál svěřil pákistánskou misi JCAP, vyžaduje současný úkol doprovázet misii ještě větší podporu a spolupráci, a to nejen mezi jednotlivými jednotkami JCAP, ale také v rámci mezikonfesních závazků.
Na úrovni celosvětové Tovaryšstva Ježíšova lze poukázat na dva významné momenty. 
Za prvé, 71. kongregace prokurátorů byla mezi jezuity privilegovaným časem pro větší naslouchání, diskusi a společné rozlišování klíčových otázek, které otec generál nadnesl. Delegáti se mohli podělit o zkušenosti z návštěv komunit ve svých provinciích či regionech v rámci procesu rozlišování směřujícího k lepšímu pochopení stavu dnešní Tovaryšstva Ježíšova. Za druhé otec generál vydal De Statu Societatis 2023 (DSS), který je výsledkem procesu přípravy a rozlišování 71. kongregace prokurátorů a plodem úvah celosvětové Společnosti. Tímto oznámením vybídl všechny jezuity a partnery v misiích, aby se zapojili do celoroční examen s využitím DSS jako prostředku k hluboké duchovní obnově svého životního poslání.
Otec generál v DSS vyzdvihuje změnu epochy jako kontext, v němž Duch povolává Společnost, aby byla činitelem smíření. 
Poukazuje na to, že nucená migrace je jedním z nejsilnějších znaků této epochální změny, a upozorňuje také na převládající problémy násilí, války, klimatické změny, chudoby a rostoucí nerovnosti. Navzdory těmto výzvám vidí otec Sosa také příležitosti, například způsob, jakým digitální kultura usnadňuje rozhovory mnoha způsoby a formami, čímž vytváří obrovskou možnost mezikulturních vztahů mezi generacemi lidí.
Uprostřed všech těchto změn a výzev, kterým Tovaryšstvo Ježíšovo a církev čelí, jsme zváni k dalšímu prohlubování naší víry a naděje. V úvodní promluvě k jezuitům na 36. generální kongregaci nás papež František vyzval, abychom vytrvale prosili o útěchu. Je to útěcha specifická pro radost ze vzkříšeného Krista, o kterou prosíme modlitbou, společným rozlišováním a konkrétními činy. Je to radost, kterou svět nemůže dát ani vzít. Tato radost nám umožňuje nenechat se odradit, když čelíme velké míře zla ve světě nebo výzvám všem, kdo chtějí konat dobro.
Jun Viray SJ
Předseda Jezuitské konference Asie a Tichomoří
https://jcapsj.org/2024/04/embracing-change-and-facing-the-future-with-hope/?fbclid=IwAR2Q9O8rDLuQJsuKLxg9wRMrwMdqeLfS4BGqjQYaeILm_bnn5SBwrJkKoAA_aem_AXGlv7CCAFmsTkRgGhFPix6VBBa0DeuodnxGyKqfwYmrm9rjNKZHUWnFCFJsq0hjaiVizwNpq3MJBNtiZzriDBCN