Náboženské dědictví Francie oslovuje mladé lidi... a obrací je na víru
Gotické katedrály nebo románské kostely mohou účinně oslovit srdce dnešních mladých lidí a dokonce je přimět k zájmu o křesťanství. Ve Francii o tom existují tvrdé důkazy v podobě mladých lidí, kteří žádají o křest. V letošním roce tam byl zaznamenán rekordní počet konverzí ke katolictví. Ukazuje se, že v každém třetím případě stálo u zrodu víry setkání s křesťanským sakrálním uměním.
Christopher Bronk a Vianney Groussin - Vatikán
P. Gautier Mornas shromáždil informace na toto téma ve všech francouzských diecézích. „Konzultovali jsme všechny týmy ve Francii, které v posledních pěti letech doprovázely dospělé při přípravě na křest. Téměř 35 procent pokřtěných přiznalo, že náboženské dědictví bylo hlavním a objektivním důvodem jejich konverze.“ Ve skutečnosti se nejedná o nic nového. Nevydal se i Paul Claudel na cestu víry po návštěvě katedrály Notre-Dame,“ ptá se kněz.
P. Mornas je v biskupství zodpovědný za křesťanské dědictví. Využívá zájmu, který vyvolal požár a následná obnova katedrály Notre-Dame v Paříži, a chce upozornit na potřebu zachování historických katedrál a kostelů. Za tímto účelem byly svolány tzv. generální stavy, celonárodní konzultace o křesťanském kulturním dědictví. Převážná většina z něj je ve vlastnictví státu, církev je pouhým uživatelem. Za ochranu památek jsou zodpovědné místní úřady, které je ne vždy spravují. Proto vznikl nápad uspořádat celonárodní konzultaci, která by provedla úplný soupis a zároveň by se podělila o osvědčené postupy, jak obnovovat historické kostely a kde na to vzít prostředky.
Otec Mornas zdůrazňuje, že církev pečuje o své dědictví ani ne tak z estetických nebo historických důvodů, ale právě proto, že sakrální umění má evangelizační význam. Tyto kameny promlouvají k modernímu člověku,“ dodává biskupský představitel.

https://www.vaticannews.va/pl/kosciol/news/2024-05/dziedzictwo-religijne-francji-przemawia-do-mlodych-i-nawraca.html