K pojmu lídr se čas od času vracím. Před nějakým časem jsem se ptal na tomto blogu na lídry. Dnes víc ekumenicky. Leden je měsícem ekumenických iniciativ aliančního týdne a týdne modliteb za jednotu. 

Zajímavým a inspirativním a také možná neobyklým ekumenickým tématem se mii jeví to, jak se reflektuje pojem komunita, vedení např pastoral leadership, pokušení moci, supervize atd

Katolickým příspěvkem je dílo reflektované v knize Jamesa Mallona věnující se misijní obnově farnosti. Kanadský kněz  

James Mallon nabízí řadu podnětů, jak dospět k tomu, aby se farnosti začaly probouzet a jedním z jich je také vedení komunity, pastorační vize, program vycházející z učednictví. 

 

Začal jsem se opět více zabývat pojmy vedení, komunita a vize i díky tomuto kanadskému knězi, který ve své knize píše, že vědomosti a zkušenost hledal v katolické církvi,ale našel až v evangelikálních společenstvích. Z dostupných českých zdrojů jsem našel tyto inspirace:

 

Českobratrská církev evangelická

Evangelická luterská církev v USA (ELCA) nabízí opět naší církvi stipendia na studium. Záměrem stipendijního programu International Leaders Program je budovat odbornou kapacitu vedoucích pracovníků v církvi, to vše v souladu se strategickým plánem podpořené instituce, v našem případě tedy Českobratrské církve evangelické (ČCE).Evangelická luterská církev v USA (ELCA) nabízí opět naší církvi stipendia na studium. Záměrem stipendijního programu International Leaders Program je budovat odbornou kapacitu vedoucích pracovníků v církvi, to vše v souladu se strategickým plánem podpořené instituce, v našem případě tedy Českobratrské církve evangelické (ČCE).

Evangelikální forum

Program Vedoucí křesťanských organizací

https://evangelikalniforum.cz/network/vedouci-krestanskych-organizaci/ 

https://evangelikalniforum.cz/network/vedeni-a-rizeni-sboru/

https://evangelikalniforum.cz/audio/

 

Scott Peck - inspirace kvakerské a psychiatrické

"Jsem-li navržen na vůdce a zjistím, že se skupina stala komunitou, má formální práce skončila. Mohu se stáhnout, odpočívat a být jedním z mnoha, protože jednou ze základních charakteristik komunity je naprostá decentralizace autority. Uvědomte si, že je antitotalitářská. rozhodnutí je dosahováno konsenzem. O komunitách se občas mluví jako o skupinách bez vůdce. Přesnější je popisovat je jako skupiny ze samých vůdců. Protože jde o bezpečné místo, cítí se nedobrovolní vůdci v komunitě svobodní – mnohdy poprvé v životě – vedení nevykonávat. A ti, kteří jsou obvykle plaší a rezervovaní, se cítí jako svobodní natolik, že se projeví jejich skrytý dar vést. Výsledkem je komunita, ideální instituce k učinění rozhodnutí.

 

Současná synoda o synodalitě nabízí oživení vztahu kněží a laiků a jaké budou cesty ukáže další průběh synody. Bude dobré nebát se nových výzev jak Duch sv. nás povede. Dar vedení má různé podoby v různých etapách života církve. Pastorální teologie se vyvíjí a zkušenosti s činností farních pastoračních rad ukazují, že je před námi ještě hodně práce. 

Lze doufat, že probuzení laiků i kněží skrze vizi všeobecného kněžství a služebného kněžství přijme výzvu iniciativ, které se zatím jeví poněkud cizorodě katolickému společenství hierarchicky uspořadanému a že tato výzva bude umět přijmout duchovní rozměr služby vedením, zákonitostí rozvoje komunity atd Potom snad odpovědnost laiků jako nositelů kněžství se propojí duchově s metodami rozvoje komunity a různých forem vedení.

Pavel Ambros ledacos nabízí ve své knize věnované pastorální teologii a stylech vedení, ale zatím je to teorie spíše a reflexe praxe zoufale chybí. 

obr z knihy Pavel Ambros, pastorální teologie III.