Další etapa obnovy církve. Jeden z účastníků tiskové konference řekl, že to není dokument vatikánského úřadu, ale text celé církve. Jakou cestou chce jít dál ve svém naslouchání, dialogu. 

Bylo zveřejněno Instrumentum laboris ke generálnímu shromáždění synody

Autor: Salvatore Cernuzio Zdroj:Vatican NewsVatican News

Datum publikace20. 6. 2023, 16.31Tisk

Dnes, v úterý 20. června, byl zveřejněn podkladový dokument k práci generálního shromáždění Synody o synodalitě, které proběhne v říjnu tohoto roku v Římě. Dokument je rozdělen do dvou hlavních dílů, vychází z příspěvků diecézní a kontinentální etapy a informuje o zkušenostech církví ve světě, které trpí válkami, nerovnostmi, chudobou, či jsou zraňovány zneužíváním. Český překlad dokumentu připravujeme.

image:Image 35/source/orig/34909_24798_0_844.jpeg 

Dnes, 20. června, bylo zveřejněno Instrumentum laboris, dokument, který bude základem pro práci účastníků synody o synodalitě, jež se má konat v říjnu 2023 ve Vatikánu a potrvá do roku 2024. Dokument, který je výchozím a rozhodně nikoli cílovým bodem, shromažďuje zkušenosti diecézí z celého světa za poslední dva roky, počínaje 10. říjnem 2021, kdy papež František podnítil synodální pouť. „Cílem synodálního procesu“, upřesňuje se v textu, „není vytvářet dokumenty, ale otevírat horizonty naděje“.

Zhruba padesátistránkové Instrumenum laboris zrcadlí zkušenosti církví ze všech regionů světa, které zažívají války, klimatické změny, ekonomické systémy, produkující vykořisťování, nerovnost a odepisování lidí. Jedná se o církve, jejichž věřící trpí mučednictvím, v zemích, kde jsou katolíci menšinami nebo kde musí počítat se stále vyhrocenější a někdy agresivní sekularizací. Církve zraněné sexuálním zneužíváním, zneužitím moci a svědomí, financemi či institucemi, tedy poznamenané zraněními, která potřebují odpovědi a obrácení. Církve, které přijímají výzvy beze strachu a bez snahy vyřešit je za každou cenu a zapojují se do synodálního rozlišování: „Jen tak se napětí může stát zdrojem energie a nepropadnout destruktivní polarizaci“, čteme v dokumentu.

Instrumentum laboris, které bylo dnes představeno v tiskovém středisku Svatého stolce, se skládá z úvodního textu a patnácti pracovních listů, které přinášejí dynamickou vizi samotného pojmu synodalita. 

Podrobněji se jedná o dva hlavní oddíly: oddíl A, v němž jsou zdůrazněny zkušenosti z těchto dvou let synodálního rozlišování a způsob, jak postupovat vpřed, aby se církev stávala stále více synodální; a dále oddíl B, nazvaný Společenství, poslání, účast, který zdůrazňuje tři prioritní otázky, jež budou jádrem práce synodálního shromáždění v říjnu 2023 a souvisejí se třemi hlavními tématy: růst ve společenství tím, že přijímáme všechny, nikoho nevyjímaje; uznání a docenění přínosu každého pokřtěného s ohledem na misii; určení řídících struktur a dynamiky, jejichž prostřednictvím lze v průběhu času vyjádřit účast a autoritu v misijní synodální církvi.

V tomto kontextu tkví touha církve po stále větší synodalitě v církevních institucích, strukturách a postupech. Synodální církev je především církví naslouchající, a proto chce být pokorná a ví, že má prosit o odpuštění a že se má ještě mnoho co učit. Tvář církve dnes nese známky vážné krize důvěry a důvěryhodnosti, píše se v Instrumentum laboris, a to krize spojené se sexuálním, ekonomickým a mocenským zneužíváním a zneužíváním svědomí v mnoha kontextech, které církev vyzývají k náročnému zpytování svědomí, aby se pod působením Ducha Svatého nepřestala obnovovat na cestě pokání a obrácení, která otevírá cesty smíření, uzdravení a spravedlnosti.

Synodální církev je také církví setkání a dialogu s věřícími jiných náboženství a jiných kultur a společností. Je to církev, která se nebojí rozmanitosti, ale váží si jí, aniž by ji nutila k uniformitě. A konečně se synodální církev neustále sytí tajemstvím, jež slaví v liturgii, při níž každý den zakouší radikální jednotu v téže modlitbě, ale v rozmanitosti jazyků a obřadů.

Další významné pasáže dokumentu se týkají otázky autority („Řídí se světskými měřítky, anebo službou?“, zní jedna z otázek; potřeby celistvé, počáteční a trvalé formace Božího lidu; úsilí o obnovu jazyka používaného v liturgii, kázání, katechezi a sakrálním umění, jakož i ve všech formách komunikace s věřícími a veřejností, a to i prostřednictvím nových a tradičních typů médií. Obnova jazyka, uvádí se v textu, by měla směřovat k tomu, aby byl přístupný a přitažlivý pro muže a ženy naší doby, aniž by představoval překážku, která by je od církve oddalovala.

odkaz na Instrumentum laboris
 

Redakčně upraveno

https://www.cirkev.cz/bylo-zverejneno-instrumentum-laboris-ke-generalnimu-shromazdeni-synody_24798