Papež: Církev je věrný Boží lid, ne korporace
Rád přemýšlím o církvi jako o věrném Božím lidu, svatém i hříšném, lidu pozvaným a povolávaným mocí blahoslavenství. Ne "uzavřená korporace", řekl papež František během středečního synodálního zasedání. Zdůraznil, že to, co církvi škodí, je klerikalismus.
P. Paweł Rytel-Andrianik - Vatikán 
Papež poukázal na to, že Ježíš pro svou církev nepřijal žádné z politických schémat své doby: ani farizeje, ani saduceje, ani esejce, ani zelóty. "Žádná 'uzavřená korporace'; jednoduše převzal tradici Izraele: "Vy budete mým lidem a já budu vaším Bohem"."
"Rád si představuji církev jako prostý a pokorný lid, který kráčí v přítomnosti Pána (věrný Boží lid)." Papež zdůrazňuje, že tento výrok používá proto, aby neupadl do některého z ideologických schémat, jimiž je realita Božího lidu "redukována". "Prostě věrný lid, nebo dokonce 'věrný svatý lid Boží' na cestě, svaté a hříšné. A právě taková je církev," zdůraznil František.
Neomylnost Božího lidu
Svatý otec zdůraznil, že jednou z charakteristik tohoto věřícího lidu je jeho neomylnost; ano, je neomylný in credendo ("In credendo falli nequit", říká LG 9) Neomylný ve věření. A já si to vysvětluji takto: "Když chceš vědět, čemu věří svatá Matka Církev, jdi za magisteriem, protože to je zodpovědné za to, aby tě to naučilo; ale když chceš vědět, jak Církev věří, jdi za věřícím lidem."
František vyprávěl, jak během Efezského koncilu (kde bylo vyhlášeno dogma, že Maria je Matka Boží), když biskupové kráčeli v průvodu ke katedrále, lidé křičeli "Matko Boží" a žádali hierarchy, aby to vyhlásili jako dogma víry, o kterém už byli jako Boží lid přesvědčeni. Papež dodal, že neví, zda je to historie nebo legenda, že věřící tehdy drželi v rukou hole a ukazovali je biskupům, nicméně samotný obraz lidu je důležitý.
"Věřící lid, věřící svatý lid Boží, má duši, a protože můžeme mluvit o duši lidu, můžeme mluvit o hermeneutice, způsobu vnímání skutečnosti, o svědomí. Náš věřící lid si je vědom své důstojnosti, křtí své děti, pohřbívá své mrtvé," řekl František.
Církev je žena
Připomněl, že hierarchové pocházejí z tohoto lidu a od tohoto lidu přijali víru, zpravidla od svých matek a babiček, jak psal svatý Pavel Timoteovi a jak matka Makabejská mluvila v nářečí ke svým dětem. Papež zdůraznil, že ve věřícím svatém Božím lidu se víra předává v nářečí, a to zpravidla v nářečí žen. Je tomu tak nejen proto, že církev je matkou a právě ženy ji nejlépe odrážejí, a církev je žena, ale také proto, že právě ženy umí čekat, umí objevovat zdroje církve, věřícího lidu. 
"Žena svatého věrného Božího lidu je odrazem církve. Církev je žena, je nevěsta, je matka," zdůraznil Svatý otec.

Klerikalismus znetvořuje tvář církve
Papež hovořil o situacích, kdy klerikové špatně zacházejí s Božím lidem a hyzdí tvář církve. "Je bolestné najít v některých farních úřadech 'ceník' svátostných služeb jako v supermarketu. Buď je církev věrným Božím lidem na cestě, svatým i hříšným, nebo se stává firmou nabízející různé služby." Papež řekl, že pokud si faráři zvolí druhou cestu, stává se církev supermarketem spásy a kněží pouhými zaměstnanci nadnárodní korporace. Svatý otec poukázal na to, že právě k tomuto velkému selhání vede klerikalismus. Papež řekl, že je smutné vidět mladé kněze, jak si v krejčovských dílnách v Římě zkoušejí sutany a klobouky nebo cívky s krajkami. 
"Klerikalismus je pohroma, je to mor, je to forma světskosti, která špiní a ničí tvář Pánovy nevěsty; zotročuje věrný svatý Boží lid," řekl.
Svatý otec poukázal na to, že věrný svatý Boží lid jde vpřed s trpělivostí a pokorou, snáší plýtvání, špatné zacházení, vyloučení ze strany institucionalizovaného klerikalismu. Papež poukázal na to, že mluvit o biskupských povýšeních jako o kariérních postupech je světáctví. František řekl, že díky této světskosti je špatně zacházeno s věrným svatým Božím lidem.
https://www.vaticannews.va/pl/papiez/news/2023-10/papiez-kosciol-to-wierny-lud-bozy-nie-korporacja.html