Mezinárodní kongres teologů bude akademickou integrací zástupců 12 zemí zapojených do iniciativy Trojmoří, která se nachází mezi Baltským, Jaderským a Černým mořem. Během akce nezapomínáme ani na mladé; s nimi budou katoličtí influenceři a odborníci hovořit o evangelizaci v médiích, ale dotknou se také témat závislostí, osamělosti, úzkosti a pokusů dostat se z těchto stavů, oznamuje rektor Katolické univerzity Jana Pavla II. v Lublinu, P. Prof. Mirosław Kalinowski. Mezinárodní kongres teologů zemí Trojspolku pod heslem "Víra a teologie blíž k nám" se bude konat na Katolické univerzitě v Lublinu ve dnech 23.-27. října.
Akce se skládá ze dvou částí. První z nich je kongres teologů zemí Trojmoří "Teologie v dialogu s dneškem", druhou je Fórum mládeže a během něj tematická setkání: " Podívej se a přesvědč se", "Bůh na dosah ruky", "Víra a odvaha", "Síly ze společenství", "Vzdělání je výzva", "Mám víru a nebudu váhat ji žít". Na pětidenní akci se sejde téměř 80 lidí z domova i ze zahraničí: vědci, řečníci, lidé z médií.
Již první den kongresu jsou naplánovány dvě debaty: "Církve Trojmoří - mezi odporem a konformismem", (moderuje televizní novinář Grzegorz Misztal) a "Karol Wojtyła a Stefan Wyszyński - obvinění, fakta, akce komunistických tajných služeb" (moderuje redaktor Ryszard Montusiewicz TVP3 Lublin).
- V mezinárodní skupině odborníků budeme diskutovat o aktuálních a palčivých otázkách, např. o postoji církve a teologie k totalitarismům a válce, k politice, k novým antropologickým výzvám, jako jsou pokusy o nové vymezení tradičního pojetí rodiny - zdůrazňuje páter Prof. Przemysław Kantyka, děkan Teologické fakulty Katolické univerzity v Lublinu.
Jak upozorňuje rektor Katolické univerzity v Lublinu páter Kalinowski, univerzita je také místem setkávání mladých lidí. Vedle vzdělávacího procesu je v akademické pastoraci patrná potřeba sáhnout k moderním formám evangelizace a obratně využívat média. - Teologický kongres je místem vědecké diskuse, ale také událostí pro studenty, jejich přátele a příbuzné. Právě jim věnujeme Fórum mládeže," říká rektor.
Fórum bude mít dvě sekce. První, populárně-vědecká "Víra pro mě a pro tebe", se bude skládat z odpoledních panelových diskusí s hudebním doprovodem. Katoličtí influenceři, mezi nimiž bude například P. Sebastian Picur, známý z kanálu TikTok, Tomasz Zieliński, s. Judyta Pudełko, se budou věnovat mj. těmto tématům: "Katolická víra: "K čemu je Bible?", "Obtížné otázky církve", "O náboženské svobodě ve světě", "P. František Blachnický a jeho vize osvobození člověka", "Slyšet včas - o sebevražedných problémech mladých", "Závislosti a strach z odmítnutí", "Od teologa k influencerovi aneb jak evangelizovat na internetu".
Druhé pastorační a kulturní zasedání s názvem. "Víra: důležitá věc!", je sérií večerních setkání se zástupci evangelizačních a formačních společenství s nasloucháním jejich svědectví a společnou modlitbou.
Podle organizátorů se kongres zaměří na zkušenost víry v Boha v moderním světě, sebeuvědomění církevních společenství a jejich roli ve společnosti. Vrcholným momentem setkání bude oficiální formalizace vzájemné spolupráce mezi teologickými fakultami zemí zapojených do Iniciativy tří moří (3SI), nedávno založené univerzitní sítě (3SUN - The Three Seas University Network) v Lublinu.

https://www.ekai.pl/teologowie-krajow-trojmorza-i-influencerzy-katoliccy-spotkaja-sie-na-kul/?fbclid=IwAR39cp-AOxYnpex10Zj_ScWZYD90bCBfdAk8eEOgEwh0tu5obge_noZnECs