Mladí katoličtí digitální apoštolové z Burundi se učí být online šiřiteli víry.
Více než 100 mladých lidí v hlavním městě Burundi Bujumburu se prostřednictvím diecézní komunikační kanceláře učí vše o online evangelizaci.
Innocent Adovi - Vatikán s Dieudonné Niyibizi - Bujumbura.
V Burundi se tento týden v Cercle Saint Michel uskutečnila oficiální slavnost věnovaná online evangelizaci a digitálnímu šíření víry v arcidiecézi Bujumbura. Téměř 100 mladých katolíků se setkalo pod heslem "Digitální influenceři víry". Setkání probíhalo jak online, tak prezenčně.
Pokřtěni a posláni na misie na internetu

Na setkáních v Bujumbure se učili o základech křesťanské misie a o svátosti křtu. Otec Léonidas Nayuburundi, xaverský misionář, povzbudil mladé lidi k oživení darů přijatých prostřednictvím svátosti křesťanské iniciace. Otec Dieudonné Niyibizi, ředitel Diecézního komunikačního centra, vyzdvihl přínos online evangelizace pro slávu Boží a spásu lidstva. Účastníci také zhlédli několik motivačních videoposelství. Vyučovací akce vyvrcholily slavením svaté eucharistie.
Povzbuzení od Dikasteria pro komunikaci
Mons. Lucio Adrian Ruiz, sekretář Dikasteria pro komunikaci, přispěl prostřednictvím videoposelství. Na úvod řekl, že se s velkou radostí dozvěděl o iniciativě v arcidiecézi Bujumbura.
Poté vyzval mladé lidi z Burundi, aby byli odvážní a tvořiví pro dobro Království a církve. Navzdory ekonomickým, technickým a organizačním omezením mnozí z jejich "společníků čekají na radostné Ježíšovo poselství; chtějí ho slyšet, protože hledají existenciální naději pro svůj život," řekl monsignor Ruiz. Narážel také na důležitost digitální komunikace v době, kdy církev usiluje o větší synodálnost.
Mladí lidé jsou dnešní církví
Setkání v Bujumbure se zúčastnil také docent katolických studií na DePaul University, výzkumný pracovník a koordinátor projektu African Catholicism Project, otec Stan Chu Ilo. V projevu k mladým lidem připomněl slova papeže Františka, že "mladí lidé jsou církví dneška, nikoliv církví zítřka". Mladé lidi pak požádal, aby se zamysleli nad tím, že církev patří i jim a že Bůh je vždy na jejich straně. Poblahopřál jim k jejich úsilí "učinit Burundi a Afriku lepším místem" a stejně jako svatý Pavel se otec Chu modlil, "aby Pán, který ve vás dobré dílo začal, dohlédl na jeho pokračování až do konce".
Mezi dalšími řečníky byli sestra Leonida Katunge a otec Pascal Mwambi.
Mladí lidé v Burundi již mají na WhatsAppu skupinu "Digitální influenceři pro víru". Má přes tisíc registrovaných členů. Skupina byla založena ve spolupráci s mnoha dalšími mladými lidmi na africkém kontinentu, kteří se věnují online evangelizaci.
Burundští digitální apoštolové se zdají být rozhodní, odhodlaní a ambiciózní.
https://www.vaticannews.va/en/africa/news/2023-11/burundi-s-young-catholic-digital-apostles-learning-to-be-digital.html