Konzervativní a ortodoxní - mladí kněží v USA
09 Listopad 2023
Studie The Catholic Project, výzkumné skupiny při Katolické univerzitě ve Washingtonu, DC, zjistila, že v USA roste počet "konzervativních" a "ortodoxních" kněží, informuje CNA. Jak bylo zdůrazněno, jedná se o nejobsáhlejší studii o stavu amerického kléru provedenou za posledních 50 let. Zaměřuje se na polarizaci, generační dynamiku a dopad krize sexuálního zneužívání.
První část studie, která byla zveřejněna v říjnu, zjistila, že navzdory relativně vysoké úrovni osobní pohody a spokojenosti kněží jako celku se značné procento kněží potýká s vyhořením, nedostatkem důvěry ve svého biskupa a strachem z falešného obvinění z nevhodného chování.

Nová listopadová zpráva zdůrazňuje "několik témat, která vyplynula z podrobnější analýzy kvantitativních údajů, jakož i z pečlivého studia kvalitativních údajů získaných z individuálních rozhovorů s kněžími. Ve studii byly použity odpovědi z průzkumu od 3 516 kněží ze 191 diecézí a eparchií ve Spojených státech.
Výzkumníci uvádějí, že mezi kněžími vysvěcenými v posledních letech téměř neexistují duchovní, kteří by se označovali za "liberální" nebo "progresivní", a kněží, kteří se označují za "konzervativní/ortodoxní", tvoří více než 80 % těch, kteří byli vysvěceni po roce 2020.
Nová analýza také zjistila, že velikost diecéze ovlivňuje míru důvěry kněze ve svého biskupa, přičemž kněží v menších diecézích mají větší pravděpodobnost, že budou svému biskupovi důvěřovat, než duchovní ve větších diecézích. Kněží, kteří se domnívají, že patří do stejného ideologického tábora jako jejich biskup - ať už z politického nebo teologického hlediska -, mají také větší sklon mu důvěřovat.

"Progresivní" duchovní vymírají
Zpráva zjistila značný rozdíl mezi politickou a teologickou sebeidentifikací starších a mladších kněží. Více než polovina kněží vysvěcených po roce 2010 se označuje za konzervativní. Žádný z dotazovaných duchovních vysvěcených po roce 2020 se nepopsal jako "velmi progresivní". 85 % nejmladších kněží se teologicky popisuje jako "konzervativní/ortodoxní" nebo "velmi konzervativní/ortodoxní", zatímco pouze 14 % se označuje za "někde uprostřed".
Zpráva také zjistila, že téměř 70 procent kněží vysvěcených v polovině až na konci 60. let 20. století se označuje za poněkud nebo velmi "progresivní".
Studie ukazuje, že kněží se po II. vatikánském koncilu začali považovat za "progresivnější" a po roce 2002, kdy propukl skandál se zneužíváním nezletilých, za "konzervativnější".
Zjištění Catholic Project jsou v souladu s předchozími průzkumy a názory, které agentuře CNA vyjádřili duchovní odpovědní za formaci seminaristů. Páter Carter Griffin, rektor semináře svatého Jana Pavla II. ve Washingtonu, uvedl, že většina mladých mužů přicházejících do jeho semináře chce hlásat evangelium a sloužit chudým v naprosté věrnosti církvi. "Opravdu milují Pána Boha a milují církev. Věří v něj. Věří, že ji založil On. Nechtějí věřit ničemu jinému než tomu, čemu věří církev... Myslím, že mnozí z nich reagují na rozpad sekulárního materialismu a mnozí z nich viděli dopad tohoto materialismu, sekularismu na své vrstevníky. Viděli lidi uvězněné v hříchu a chtějí změnit svět k lepšímu. Chtějí být lidmi, kteří pomáhají vnášet světlo, radost a naději zpět do světa, který jako by je ztratil." - uvedl rektor kněžského semináře svatého Jana Pavla II. ve Washingtonu.
Důvěra a polarizace
Pokud se vrátíme k tématu důvěry, zpráva z října 2022 uvádí, že v průměru 49 % diecézních kněží dnes vyjadřuje důvěru svému biskupovi. Úroveň důvěry se v jednotlivých diecézích značně liší a z údajů vyplývá, že významným faktorem byla krize sexuálního zneužívání, včetně špatného řešení jednotlivých případů ze strany biskupů.
V nové studii výzkumníci uvádějí, že velikost diecéze má mírný vliv na důvěru kněží ve svého biskupa, přičemž úroveň důvěry mezi diecézemi v USA se pohybuje od 100 % do pouhých 9 %. Výzkumníci uvádějí, že jedním z důvodů může být to, že kněží ve velmi velkých diecézích hůře znají své biskupy osobně tak dobře jako kněží v menších diecézích.

Kromě toho se ukázalo, že to, zda kněz vnímá, že jeho biskup sdílí jeho teologické a politické názory, je faktorem, který určuje míru jeho důvěry k biskupovi. Například pokud se kněz označuje za teologicky konzervativního a věří, že jeho biskup je také teologicky konzervativní, bude s největší pravděpodobností deklarovat vysokou míru důvěry ve svého biskupa. Na druhou stranu, pokud by kněz uvedl, že se svým biskupem nesouhlasí v teologických otázkách nebo politických názorech, deklaroval by nízkou míru důvěry ve svého biskupa.
Oběti zneužívání z řad duchovních, kněží jako první respondenti
Výzkumníci požádali kněze, aby odpověděli na výrok "Osobně jsem zažil/a sexuální obtěžování nebo zneužívání nebo jsem zažil/a nevhodné sexuální chování během své formace nebo v semináři". Pětaosmdesát procent z nich odpovědělo záporně, 9 procent. "ano" a 6 procent uvedlo, že si nejsou jisti nebo raději neodpověděli.

69 % kněží uvedlo, že se cítí dobře připraveni na službu obětem zneužívání, a 54 % uvedlo, že tak již činí. Sedmdesát jedna procent kněží uvedlo, že zná alespoň jednu oběť sexuálního zneužívání duchovními, a 11 procent jich zná pět nebo více.
Setrvání v kněžství
Pouze 4 procenta kněží odpověděla kladně na výrok "Uvažuji o odchodu z kněžství". Podle výzkumníků mezi faktory spojené s vyšší pravděpodobností uvažování o odchodu patří nedostatek důvěry ve vedení biskupa, mladší věk a vnímaný nebo skutečný nedostatek podpory.
P. Griffin upozornil, že dnešní kultura neprospívá věrnosti přijatým závazkům. "Je to atmosféra, která může být pro manželské páry, věrné manželské páry, vytrvalé kněze opravdu toxická."
Závěrem autoři studie upozorňují, že tyto změny ve vnímání sebe sama mohou být zdrojem třenic a napětí, zejména mezi mladšími a staršími kněžími. Vyjadřují naději, že předložené údaje mohou pomoci katolíkům obecně porozumět svým pastýřům, zejména biskupům a kněžím, na nichž mnohé závisí.
https://www.ekai.pl/konserwatywni-i-ortodoksyjni-mlodzi-ksieza-w-usa/?fbclid=IwAR2bI44YaULsxw3W5IunMSudcpyxnIx4be9_ll_6OthHAIyl2uRQHvCf6S4